Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 3. 2020,
15.54

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Slovenija ukrepi okužba Koronavirus

Četrtek, 5. 3. 2020, 15.54

4 leta, 2 meseca

Še enkrat: ne hodite v ambulanto, če sumite na okužbo s koronavirusom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Koronavirus | Med tipičnimi simptomi koronavirusa so vročina nad 38 stopinj Celzija, kašelj, utrujenost in slabo počutje.  | Foto Getty Images

Med tipičnimi simptomi koronavirusa so vročina nad 38 stopinj Celzija, kašelj, utrujenost in slabo počutje.

Foto: Getty Images

Pri prvem pacientu pri nas, pri katerem je bila potrjena okužba s koronavirusom, se je zgodilo natanko to, kar se, v želji po zajezitvi okužbe, ne bi smelo zgoditi. Bolnik je vkorakal naravnost v enega od ljubljanskih zdravstvenih domov in med ostalimi obiskovalci čakal, da pride na vrsto pri svojem osebnem zdravniku. Nekaj dni pred tem pa obiskal ljubljansko urgenco, sicer zaradi poškodbe s potovanja.

Včeraj je okuženi obiskal Zdravstveni dom Vič-Rudnik brez da bi prej poklical zdravnika, da bi se pozanimal, kako ustrezno ravnati v primeru suma na okužbo, zato ga v zdravstvenem domu niso pravočasno prestregli oziroma takoj ob vstopu dali v izolacijsko sobo, kjer bi bil umaknjen od ostalih obiskovalcev. Na koncu je v izolaciji pristala zdravnica, ki je bolnika obravnavala.

Koronavirus
Novice Iz sveta končno dobra novica o koronavirusu #video

Možakarja so iz zdravstvenega doma z reševalnim vozilom prepeljali na Infekcijsko kliniko v Ljubljani, kjer je še vedno hospitaliziran, njegovo stanje pa za zdaj stabilno, so pristojni povedali v današnji izjavi.

Gospod je nekaj dni pred tem, natančneje  29. februarja ob 20. uri, zaradi poškodbe obiskal tudi ljubljansko urgenco, kjer so ga obravnavali in napotili v domačo oskrbo. Urgenco je zapustil ob približno 21.30. Ko je bil tam, se je slabo počutil, vendar je to pripisal poškodbi.

Novice Če ste bili v stiku z okuženim, se javite pristojnim #infografika #video
Zato pristojne institucije pozivajo vse, bolnike in njihove spremljevalce, ki ste bili 29. 2. med 20. in 21.30 uro na ljubljanski urgenci, da pokličete na telefonsko številko 031 619 118, kjer vam bodo svetovali glede nadaljnjih ukrepov in kjer boste prejeli napotek, da opazujete svoje zdravstveno stanje.

Ključno pri zajezitvi okužbe je odgovorno ravnanje vsakega posameznika

Prav ustrezno ukrepanje posameznika, ki pri sebi posumi na okužbo z novim koronavirusom, pa je tisto, ki lahko onemogoči, da ostanejo okužbe zajezene na manjše število ljudi. Zato vam še enkrat vsem polagamo na srce, da ravnajte odgovorno ne le do sebe, ampak tudi do drugih, in se držite tega, kar svetujejo zdravstveni delavci.

V primerih, da bi lahko bili okuženi z novim koronavirusom, najprej pokličite svojega osebnega zdravnika ali dežurno službo, če vaš zdravnik takrat, ko ga potrebujete, ne dela. In nikar ne hodite sami naravnost v ambulante, saj s tem tvegate okužbo tudi ostalih ljudi.

Če bo zdravnik po telefonskem pogovoru presodil, da je sum na okužbo z novim koronavirusom upravičen, bo bolnika po telefonu napotil na eno izmed 16 vstopnih točk za odvzem brisa. Še pred prihodom pacienta pa bo izbrano lokacijo obvestil o njegovem prihodu. Kot poudarja stroka, je stik z zdravnikom prek telefona ključnega pomena, saj se na tovrsten način izognemo fizičnim stikom in morebitnemu prenašanju okužbe.

Novice V Sloveniji potrdili šesto okužbo s koronavirusom #foto #video

koronavirus | Foto: Ministrstvo za zdravje Foto: Ministrstvo za zdravje

Prav tako lahko za kakršnekoli informacije v zvezi s koronavirusom pokličete na katero od posebej vzpostavljenih telefonskih številk, kjer vam bodo prav tako posredovali vse potrebne informacije, kaj in kako ravnati, če bi lahko bili okuženi.

Nacionalni inštitut za javno zdravje

Na telefonski številki 031 646 617 je vsak dan med 9. in 17. uro na voljo epidemiolog za dodatne informacije, navodila in pojasnila.

Ministrstvo za zunanje zadeve

Na telefonskih številkah 01 478 6772 in 01 478 2305 je dosegljiva konzularna kontaktna točka, kjer lahko potniki dobijo informacije glede potovanj v tujino. Na spletnih straneh ministrstva lahko vsakdo v seznamu držav najde več informacij o ukrepih in nasvetih, ki veljajo za posamezno državo.

UKC Ljubljana

Za vprašanja glede koronavirusa sta na voljo telefonski številki 01 522 45 40 in 01 522 45 41.

UKC Maribor

Za vprašanja glede koronavirusa je na voljo telefonska številka 031 653 929, dosegljivi so vsak dan od 7. do 22. ure.

Splošna bolnišnica Celje

Za vprašanja glede koronavirusa je na voljo telefonska številka 03 423 30 79, dosegljivi so 24 ur na dan.

Splošna bolnišnica Jesenice

Bolniki, ki so naročeni na pregled in imajo povišano temperaturo, kašelj in oteženo dihanje, ali so bili v zadnjih desetih dneh v Italiji ali v krajih zunaj Evrope, kjer je potrjena epidemija koronavirusa, naj pokličejo na telefonsko številko 051 668 651 za nov datum za pregleda.

Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca Nova Gorica

Telefonska številka za nasvet je 05 330 1117.

Zdravstveni dom Nova Gorica

Za zdravstvene informacije v primeru suma okužbe so na voljo telefonske številke 051 656 580 ali 051 656 558 od ponedeljka do petka med 8. in 20. uro za odrasle ter 051 656 509 med 8. in 15. uro za otroke.

Ob koncu tedna je prebivalcem na voljo urgenca v Splošni bolnišnici Dr. Franca Derganca na telefonski številki 05 330 11 17.

Zdravstveni dom Izola

Ob sumu na koronavirus naj bolniki pred obiskom pokličejo ambulanto izbranega zdravnika ali ambulanto nujne medicinske pomoči na telefonsko številko 05 663 5000.

Zdravstveni dom Slovenj Gradec

Dežurna telefonska številka za nasvet je 031 393 112.

Zdravstveni dom Velenje

Telefonska številka dežurne službe je 03 8995 445.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Za vprašanja glede preventivnih ukrepov, povezanih z novim koronavirusom, se lahko državljani in vsi deležniki s področja izobraževanja obrnejo na elektronski naslov vprasanja.mizs@gov.si.
Ne spreglejte