Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 8. 2009,
8.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 7. 8. 2009, 8.05

8 let

Prečistite telo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Uravnotežena prehrana nas očisti, saj odstranjuje strupe in izločke iz telesnih tkiv. Težava nastane, ko svoje prehranjevanje odrinemo na stranski tir in ne mislimo več, kaj vnašamo v telo.

Odločitev, da se očistimo, bo naše telo pozdravilo s stoječimi ovacijami, prav tako pa se verjetno ne boste pritoževali, če bo kakšen kilogram odplaval kar sam od sebe. Če se boste med očiščevanjem še gibali, boste poskrbeli za boljši krvni obtok, hkrati pa pripomogli, da zdrava hrana pride prav v vsako celico telesa.

Nekaj najboljših "razstrupljevalcev" - Limone – vsebujejo vitamin C, ki pomaga raztopiti toksine, da se potem lažje odplaknejo iz telesa. Sicer pa razstrupljajo vsa živila, naravno bogata z vitaminom C. - Vodna kreša – ima diuretični učinek in odplakuje toksine iz telesa. Svežo dodajte zelenjavnim juham in solatam. - Česen – res ni najbolj dišeča zelenjava, vendar pomaga pri odpravljanju nečistoč iz telesa. - Zelje – vzpodbuja "očiščevalne" encime v jetrih. - Zeleni čaj – vzpodbuja delovanje jeter in pomaga, da z urinom izločimo strupe. - Sveže iztisnjeni zelenjavni in sadni sokovi brez sladkorja in drugih dodatkov – naše telo potrebuje vitamine, vlaknine in minerale iz teh sokov. Navadno pa s sokom zaužijemo več vrst sadja ali zelenjave, kot bi jih, če bi jih jedli.

Kaj bomo sploh jedli? Oh, veliko stvari. Če ste se odločili, da boste prečistili telo, potem je tukaj vaš nakupovalni seznam: - Veliko svežega sadja in zelenjave – poskrbite za pestrost in mešanje okusov. Vzemite svojo dieto kot možnost preizkušanja različnih receptov sadno-zelenjavnih dobrot. - Stročnice – fižol najbrž poznate, vendar naj bo to priložnost, da spoznate še lečo, bob in ostale dobrote, ki vam bodo prav prišle pri različnih juhah in prilogah. - Sezam – če se vam zdi, da jetra včasih plavajo v alkoholu, potem je to seme pravo za vas, saj dokazano očisti jetra prav alkohola. Dodajte ga k solatam in juham, lahko pa si privoščite tahini – azijski sezamov namaz. - Sveže ribe – ki jih boste pripravili z nekaj olivnega olja. Če so morske, se izogibajte dodatnemu soljenju, raje jih začinite z zelišči in limoninim sokom. - Ingver – če se še niste spoznali s tem čudežnim gomoljem, je sedaj skrajni in pravi čas. Ingver dodajte k sadnim in zelenjavnim sokovom, juham, prigrizkom in solatam. Med drugim namreč znižuje holesterol in uravnava prebavo. - Voda – veliko vode! Na srečo živimo v državi, ko vode še ni potrebno kupovati. Čisto dobra je iz pipe. Popijte je v velikih količinah. Če pa ne zaupate v njeno neoporečnost, jo vedno lahko prekuhate, pustite, da se ohladi in jo popijete. Za okus ji lahko dodate sok limone, narezane kumare ali olupljene in očiščene rezine grenivke. Če voda ni ravno vaša prijateljica, potem posezite po zeliščnih čajih: lipi, sivki, timijanu, koprivi …

Pozabite Če ste se odločili za očiščevanje telesa, je najbolje za nekaj časa pozabiti na hrano, ki v telesu pusti kar nekaj nečistoč in maščob. - Meso in mesni izdelki: salame, hamburgerji, paštete, hrenovke, klobase … - Mleko, sir, maslo, margarina, smetana … - Izdelki iz bele moke – kruh, testenine, biskviti, pecivo … - Kava - Alkohol - Predelana hrana, ki vsebuje preveč soli, sladkorja in maščob. - Omake, majoneze, pripravljeni prelivi za solate … - Sladkor in sol.

Brez skrbi poizkusite Surovo juho, ki bo prečistila telo. Dodajte še najljubša zelišča. Potrebujete: 1 avokado, 2 mladi čebulici, nekaj rdečega ali zelenega popra, 1 olupljeno kumaro, 2 pesti sveže špinače, ½ stroka česna, 100 ml zelenjavne jušne osnove, limonin sok po okusu. Možne začimbe: vodna kreša, koriander, peteršilj … Vse sestavine zmešajte z električnim mešalnikom in pred vami je odličen in zdrav obrok.

Očiščevalni sok Potrebujete: 3 do 4 korenčke, 125 g sveže špinače, pest nasekljanega peteršilja, 2 do 3 stebla zelene. Vse sestavine dajte v sokovnik in izcedite sok.

Očiščevalni napitek Potrebujete: 2 žlici svežih listov peteršilja in skodelico vode. Lističe prevrete, pustite, da se napitek ohladi in precedite. Najbolje, da ga spijete na tešče. Lahko pa si iztisnete sok iz rumenega sadja, ki ima podoben učinek.

Ne spreglejte