Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
10.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2007, 10.36

8 let

Ni vseeno, kako jemljemo zdravila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko imamo težave z zdravjem, so zdravila naša prva rešitev.

Običajno jih vzamemo, ne da bi prej preverili, koliko je zdravilo staro, kako je bilo skladiščeno, kakšno je pravilno doziranje in kako ga moramo jemati. Jemanje dalj časa odprtih zdravil ali nepravilno kombiniranje zdravil s hrano in drugimi pripravki lahko pripelje do nezaželenih, včasih celo usodnih posledic. Zato preberite nekaj navodil o pravilnem jemanju zdravil.

Ne lomite tablet Tablete navadno lomimo iz dveh razlogov: da bi jih lažje pogoltnili ali da bi zaužili manjšo dozo zdravila. Vendar so tablete prevlečene z zaščitnim slojem, ki je namenjen temu, da ščiti zdravilo pred želodčnimi sokovi, ki bi ga lahko uničili. Tako lahko zdravilna učinkovina pride do črevesja, če je potrebno, da deluje tam.

Zdravila hranite samo v originalni embalaži

Zdravila morajo vedno imeti svojo osebno izkaznico - škatlico, v kateri so navodila za uporabo, natančno ime zdravila, sestava, pravilno doziranje, navedeni so tudi stranski učinki, rok uporabe in drugi pomembni podatki. Že odprta zdravila v neoznačeni embalaži je nevarno jemati tudi zato, ker zaradi izpostavljenosti svetlobi, vlagi, prahu in bakterijam lahko izgubijo svoje zdravilne učinkovine in zato škodljivo vplivajo na naš organizem. Poleg tega pa nikoli ne vemo, ali je v neoznačeni steklenički res tisto zdravilo, ki bi moralo biti. Zdravila vedno hranite v hladilniku ali temnem in hladnem prostoru.

Med jemanjem zdravil pazite na hrano in pijačo Med jemanjem zdravil moramo zelo paziti na prehrano, saj lahko nekatere vrste hrane in pijače oslabijo ali celo izničijo delovanje zdravil. Tako lahko na primer kalcij iz mlečnih proizvodov pretirano okrepi delovanje antibiotikov, izdelanih na osnovi tetraciklina. Prav tako lahko fermentirani siri okrepijo delovanje antidepresivov. Verjetno veste, da ob jemanju zdravil ne smemo uživati alkohola, posebej kadar jemljemo analgetike, antidepresive ali antibiotike. Previdni moramo biti tudi pri uživanju kave in napitkov, ki lahko povečajo kislost v želodcu (na primer kokakola) in tako oslabijo delovanje zdravil.

Zavrzite odprt sirup Ko začnemo kašljati in kihati, hitro pogledamo v hladilnik, ali je ostalo še kaj sirupa izpred nekaj mesecev. Vendar tega ne smemo početi. Tudi če mu še ni potekel rok trajanja, se začne sirup takoj po odprtju razgrajevati. To se zgodi zaradi vdora zraka, ki povzroči oksidacijo, in dodanih sladkorjev, ki so podlaga za razmnoževanje škodljivih mikrobov.

Ne jemljite zdravil na prazen želodec Če mislite, da bo zdravilo na prazen želodec hitreje delovalo, se motite. Če ga vzamemo na prazen želodec, zdravilo sede neposredno na steno želodca in agresivno deluje na njegovo sluznico. Najboljši učinek bo imelo takrat, ko bo v želodcu že hrana. In vedno jih pojejte do konca, posebej če gre za antibiotike.

Previdno s prehranskimi dodatki Mnogi menijo, da lahko kot dodatek zdravilom jemljejo različne zeliščne pripravke, s katerimi naj bi dosegli še boljši učinek. Vendar moramo biti zelo previdni, saj lahko nekatere sestavine zdravilnih zelišč negativno vplivajo na delovanje zdravil. Vsaka snov, ki jo vnesemo v organizem, povzroči določene kemijske procese. Kako ti sovpadajo z učinkovinami iz zdravil, pa lahko presodi samo zdravnik. Hkratno uživanje ginka in aspirina lahko izniči delovanje zdravila, sladki koren pa lahko popolnoma spremeni delovanje diuretikov.

Ne spreglejte