Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2013,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

stres

Četrtek, 18. 4. 2013, 14.20

8 let

Naravno nad stres z avtogenim treningom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
S stresom se srečujemo tako na delovnem mestu kot na cesti in doma. Naučite se obvladati stres s pomočjo avtogenega treninga in si tako izboljšajte počutje.

Stres v vsakdanjem življenju ni nič nenavadnega, v pravilni meri nam lahko celo pomaga, da svoje dnevne obveznosti opravimo zbrano in učinkovito. Težava se pojavi, ko se dnevni stres kar kopiči ter nam ga ne uspe pravilno zmanjšati. Stres je posledica hitrega tempa življenja in nešteto obveznosti, ki iz minute v minuto prežijo na nas. Visoka raven stresa vpliva na naš imunski sistem, hkrati pa postanemo utrujeni, brezvoljni in se slabo počutimo.

Velikokrat se nad stres in posledično nad glavobol spravimo z raznoraznimi zdravili. A stres in njegove negativne učinke lahko preprečimo tudi na naraven način. Ena od metod je avtogeni trening, ki zmanjša raven stresa.

Kaj je avtogeni trening? Avtogeni trening, ki ga je razvil nemški psihiater J. Schultz, je učinkovita in celostna tehnika, ki vključuje tako telo kot duha. Gre pravzaprav za serijo preprostih vaj, ki si jih z zaprtimi očmi v mislih potihoma in nežno ponavljamo. S tem dosežemo, da izključimo sistem boja ali bega, katerega posledica je stres, vključimo pa sistem ponovne regeneracije in počitka.

Da se naučimo tehnike sproščanja, potrebujemo kar nekaj časa in kanček vztrajnosti, a ko se avtogenega treninga naučimo, ga lahko uporabljamo kadarkoli in kjerkoli. Potrebujemo le stol ali ležišče in deset minut. Ker ne potrebujete posebne opreme, ga lahko izvajate na avtobusu, vlaku, v parku ...

Avtogeni trening pa s tem, ko odpravlja stres, pomaga tudi pri napetosti, nespečnosti, zmanjša tesnobnost, poveča koncentracijo, učinkovitost ... Zmanjša se tudi verjetnost srčnega napada zaradi holesterola ali krvnega tlaka.

Poleg vsega pa imajo avtogeni trening oziroma sprostitvene tehnike na naše zdravje vrsto pozitivnih učinkov, kot so izboljšanje imunskega sistema, povečanje samozavesti, izboljšanje počutja, znižanje krvnega tlaka …

Ne spreglejte