Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 12. 2013,
11.48

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zdrava prehrana solata

Ponedeljek, 16. 12. 2013, 11.48

8 let, 1 mesec

Motovilec, zimski zdravilec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pozimi so naši vrtovi s svežo zelenjavo zelo skopi, naše telo pa ravno zdaj najbolj kliče po krepčilnih vitaminih in mineralih. Še dobro, da imamo motovilec.

Priljubljeni motovilec oziroma "repincl" je dolgo veljal za plevel, še zdaj se kot divja rastlina pojavi kje v naravi, a ga veliko bolje poznamo v udomačenih različicah. Pri nas najbolj priljubljene sorte motovilca so holandski motovilec ter avtohtona žličar in ljubljanski motovilec. Prvi je bolj vajen jeseni, medtem ko druga dva dobro prenašata tudi sneg in mraz ter tako vso zimo zagotavljata, da imamo na krožniku sveže zelenje.

Pomirjujoč sorodnik baldrijana Motovilec je pravi zeleni mišičnjak, vsebuje občutno več vitamina C kot druge solatnice in celo več kot agrumi. Bogat je tudi z železom, magnezijem, fosforjem in kalijem, zaradi vsega tega bogastva vitaminov in mineralov pa je učinkovit pri krepitvi odpornosti in boju proti zimski utrujenosti. Pa še to – je v sorodu z baldrijanom in prav tako vsebuje eterična olja, ki imajo pomirjevalni učinek.

Motovilec naj ne plava v vodi ali težkih solatnih prelivih Svež motovilec prepoznate po čvrstih, temnozelenih listih. Ne shranjujte ga predolgo, ampak ga čim prej porabite – tako boste iz njega izčrpali tudi največ blagodejnih učinkovin. Motovilec ne prenaša dolgega namakanja, zato ga očistite pod hladno tekočo vodo in osušite, solato pa zabelite tik pred serviranjem, sicer bo motovilec hitro ovenel.

Za solate z motovilcem ne uporabljajte težkih jogurtovih ali majoneznih prelivov, saj boste le zakrili njegovo nežno aromo. Najbolj priljubljeni dodatki motovilcu v solati so sicer jajca in fižol, najbolj pa se nežni solatnici poda zabela z limoninim sokom ali orehovo olje oziroma nasekljani orehi, ki bodo s svojim okusom okrepili aromo motovilca.

Ne spreglejte