Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 10. 2020,
22.21

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus moč mišice trening vadba

Ponedeljek, 26. 10. 2020, 22.21

3 leta, 6 mesecev

Kako v času zaprtih fitnesov učinkovito trenirati doma?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Vadba, trening, telovadba | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Čeprav so telovadnice in fitnes centri za nekaj časa zaprli svoja vrata, lahko za to, da ostajamo v dobri telesni kondiciji, veliko naredimo tudi doma. Vse, kar potrebujemo, so volja in nekaj osnovnih pripomočkov, kot so elastike, navadne uteži ali uteži "kettlebell".

Za dober imunski sistem in za zdrav srčno-žilni sistem je poleg zdrave, uravnotežene prehrane pomembna tudi redna telesna dejavnost. Letos, ko se svet spopada z novim koronavirusom, še bolj kot kadarkoli prej.

V želji po tem, da omejimo širjenje okužb, je bilo med sprejetimi ukrepi tudi zaprtje telovadnic in fitnes centrov, a to naj vas ne odvrne od tega, da ne bi vzdrževali svoje telesne kondicije. Tukaj je nekaj nasvetov, kako prav tako učinkovito trenirati doma.

zdravje, vadba
Trendi Kaj lahko ta trenutek naredite sami, da ostanete zdravi?

1. Ne pozabite na ogrevanje

Na individualnih urah z osebnim trenerjem ali na skupinskih vadbah je trener oziroma vaditelj tisti, ki poskrbi, da se pred glavnim delom treninga naše telo ustrezno ogreje. Doma morate za to poskrbeti sami. In ker je doma tako, da se lahko preprosto s kavča prevalite na telovadno blazino in lotite telovadbe, mnogi kar izpustijo ogrevanje. Kar vsekakor ni dobro, saj lahko v primeru, da niste ustrezno ogreti, pride do nepotrebnih poškodb.

Vadba, trening, telovadba | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

2. Ne delajte predolgih premorov

Med posameznimi vajami ne delajte predolgih premorov. Perilo, ki se je ravno posušilo v sušilnem stroju, prah, ki ga vidite pod omaro, ko delate sklece, razmetane igrače, ki so vas nenadoma začele motiti – vse to in tudi preostalo bo počakalo do konca treninga. Tudi na skupinski vadbi oziroma v fitnesu imate kratke premore med posameznimi vajami, da se telo ne začne ohlajati in da je ves čas v stanju porabljanja kalorij. Zato naj ne bo doma nič drugače.

Jani Kovačič, Hofer
Sportal Z nasveti trenerja do učinkovite vadbe doma

3. Težavnost vaj iz tedna v teden stopnjujte

Če boste ves čas delali iste vaje z isto obremenitvijo, napredek ne bo viden, kar bo gotovo vplivajo na vašo motiviranost. Že tako se je doma mnogim težko spraviti k telovadbi, če ne bo na telesu videti sprememb, pa to lahko še dodatno vzame veselje. V fitnesu je osebni trener tisti, ki poskrbi, da določene vaje izvajate z dovolj težkimi utežmi oziroma da so vaje dovolj zahtevne, da omogočajo napredek pri oblikovanju telesa in izboljšanju kondicije. Doma pa morate za to poskrbeti sami. Čeprav se vam morda zdi, da bi dodatni koluti na ročkah za uteži utegnili biti pretežki, vseeno poskusite. Morda boste nato prijetno presenečeni, ko boste videli, da zmorete.

Vadba, trening, telovadba | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

4. Poskrbite, da boste vaje izvajali pravilno in varno

Če vaj ne boste izvajali pravilno, potem ne le, da ne bo pravega učinka na ciljno mišično skupino, tvegate lahko tudi poškodbo. Če torej do zdaj niste trenirali pod budnim očesom osebnega trenerja, kjer ste se naučili pravilno izvajati različne gibe, si morda za začetek najdite posnetke na spletu, ki jim boste sledili pri domači vadbi in dosledno upoštevali prikazano izvedbo vaj. Še vedno pa vam ostane tudi možnost individualnega treninga s trenerjem v živo prek katerega od programov sodobne tehnologije.

Fitnes
Novice Ponovno zaprtje fitnesov in dvoran bo imelo velike posledice #video

5. Trenirajte vsaj trikrat tedensko in naredite vaje za vse mišične skupine

Če boste prvi trening v tednu posvetili nogam in zadnjici, naj bodo naslednji dan, ko boste trenirali, na vrsti mišice hrbta in rok, tretja vadba tedna pa naj se osredotoči na ramenski obroč in prsne mišice. Seveda lahko naredite kombinacije posameznih treningov tudi drugače, po svoje. A nekako pazite na to, da boste v teku tedna zajeli vse mišične skupine.

Tek, ženska, rekreacija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

6. Ne pozabite na aerobno vadbo, po možnosti na svežem zraku

Čeprav smo trenutno v obdobju ustavljenega javnega življenja, je rekreacija zunaj še vedno dovoljena. Zato se nekajkrat tedensko odpravite ven, kjer boste z aerobno vadbo topili kalorije in se dobro predihali. Če vam tek ni blizu, se lahko za začetek lotite hitre hoje. Lahko se lotite tudi kolesarjenja ali rolanja. Če pa ste vseeno raje doma, potem najdite na spletu posnetek kakšne aerobike ali zumbe ter si dajte duška.

Covid-19, koronavirus, tesnoba, depresija, žalost
Trendi Leto 2020 bo pustilo posledice na našem duševnem zdravju
Ne spreglejte