Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
21. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

starši starševstvo Siol z vami na dopustu Nazaj v šolo Na sonce mali junaki sonce otroci sončenje krema vrtec

Torek, 21. 6. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Kako so pred soncem zaščiteni otroci v vrtcih?

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
sončne kreme otroci | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V nekaterih vrtcih otroke namažejo s kremo, ki jo zagotovijo starši, v drugih tega ne počnejo. V katerih primerih to kljub vsemu morajo storiti in kako lahko za zaščito otrok pred soncem poskrbite, ko niste ob njih?

Na vroč sončen dan pridete po otroka v vrtec, se popoldne igrate doma ali zadržujete v senci, zvečer pa opazite, da je otroška koža na izpostavljenih delih močno pordela. Dobro veste, da v vašem vrtcu otrok ne mažejo s kremami, hkrati pa vam zagotavljajo, da so otroci ves dan v senci. Kaj lahko naredite?

Zakaj v vrtcih otrok ne želijo mazati?

Vsak starš za svojega otroka najbolje ve, kaj njegova koža prenese, zato tako vrtci kot NIJZ menijo, da morajo za zaščito s kremami poskrbeti sami. | Foto: Thinkstock Vsak starš za svojega otroka najbolje ve, kaj njegova koža prenese, zato tako vrtci kot NIJZ menijo, da morajo za zaščito s kremami poskrbeti sami. Foto: Thinkstock

Ravnateljica Vrtca Vrhnika Marta Samotorčan nam je povedala, da se ravnajo po priporočilih, ki so jih pridobili od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Glede na to, da se v vrtcu držijo tudi priporočil o čim bolj naravnem sobivanju z naravo, ta priporočila dosledno upoštevajo v smislu naravne zaščite pred soncem po načelih varnega bivanja na prostem. "To pomeni, da nismo na soncu od 10. do 16. ure, da smo v senci, zjutraj pa krem še ne potrebujemo," je povedala ravnateljica vrtca, ki ima pet enot, pred katerimi je naravna ali umetno zagotovljena senca.

Otrok ne mažejo tudi zaradi sporov med starši

"Včasih smo še uporabljali kreme, a so se starši prepirali. Eni so želeli, da se otroke maže s skupno kremo, drugi, da se jih maže s tisto, ki so jo zagotovili oni. Nato nekateri niso dovolili, da bi otroke sploh mazali, ker je na rokah vzgojiteljice ostala krema še od prejšnjega otroka, na katero je bil njihov alergičen in podobno. Zaradi vseh teh zapletov smo se odločili, da otrok ne bomo mazali in se soncu raje izogibamo. Je pa res, da imajo določeni otroci bolj občutljivo kožo, zato te otroke tudi namažemo s kremo, ki jo zagotovijo starši, a za to, tako kot za posebno prehrano, želimo priporočilo zdravnika," je povedala Elizabeta Žust, ki je v vrhniških vrtcih zadolžena za organizacijo prehrane in zdravstveno-higienski režim.

"Sončna krema je kot zdravilo – nikoli ne veš, kaj vse je notri. Otrok je lahko na kakšne sestavine alergičen. Otrok s kremami ne mažemo," je povedala ravnateljica šestih enot vrtca Koper Klara Franca. Tudi pri njih se otroci pred soncem skrivajo v notranjosti ali pod zelenjem.

"Zelo pa poudarjamo, da je treba otroke mazati, a želimo, da to delajo starši. Težimo tudi k temu, da ima otrok pokrivalo. Je pa tudi tako, da mi otrok ne vozimo na morje," je še povedala ravnateljica.

 

V vrtcih se aktivno vključujejo v akcije, ki poudarjajo zdravo življenje s soncem in kdaj dobijo tudi vzorce krem. A te raje dajo staršem, da otroke namažejo sami, nam je povedala ravnateljica Klara Franca. | Foto: Thinkstock V vrtcih se aktivno vključujejo v akcije, ki poudarjajo zdravo življenje s soncem in kdaj dobijo tudi vzorce krem. A te raje dajo staršem, da otroke namažejo sami, nam je povedala ravnateljica Klara Franca. Foto: Thinkstock

Ali je otroška koža bolj občutljiva?

Tako otroško kožo kot kožo odraslih je treba pred soncem zaščititi, na sončne žarke smo občutljivi vsi. Je pa res, da so nekateri bolj in drugi manj.

"Otroška koža je bolj nedolžna, odrasla koža je že bolj ustrojena. Prej ko začneš na kožo paziti, boljše je," meni pediater Gregor Caserman.

Kot pravi, je pomembno, da na zaščito pred soncem pazimo še posebej pri svetlopoltih otrocih in otrocih, ki imajo lase bakrene barve. Te je treba vsekakor namazati. Tisti, ki imajo malo temnejši tip kože in tudi na morju hitro porjavijo, imajo malo drugačen tip kože," razlaga Caserman.

Pokrivala, pitje tekočine, sončna očala, vse to so načini zaščite, ki jih je treba upoštevati na soncu, pravi pediater.

Za zaščito naj poskrbijo starši, ki kožo najbolje poznajo, priporoča NIJZ

"Zaščito s kemičnimi sredstvi izvajajo starši oz. svojci otrok, ki poznajo posebnosti njegove kože, morebitne bolezni, znane preobčutljivosti, od najstniških let pa že tudi otrok sam. V zelenem okolju Slovenije ni potrebe, da bi ob vsakdanjih aktivnostih v vrtcu ali šoli od vzgojiteljev in učiteljev zahtevali, da izvajajo zaščito otrok s kemičnimi varovalnimi sredstvi. Izjema so otroci z bolezenskimi stanji, ki zahtevajo popolno zaščito in zato pridobijo zdravniško potrdilo," je za NIJZ povedala Ana Benedečič, specialistka dermatovenerologije iz Splošne bolnišnice Celje.

Če se obeta sončno vreme, je zagotovo ena od možnosti ta, da otroka s sončno kremo namažete, še preden ga odpeljete v vrtec, priporočamo pa, da, če vam to dopušča vaše finančno stanje, izberete katero od bolj naravnih. | Foto: Thinkstock Če se obeta sončno vreme, je zagotovo ena od možnosti ta, da otroka s sončno kremo namažete, še preden ga odpeljete v vrtec, priporočamo pa, da, če vam to dopušča vaše finančno stanje, izberete katero od bolj naravnih. Foto: Thinkstock Kaj lahko storite?

"Tudi če greste na plažo, je na mnogo izdelkih priporočilo, da se je treba s kremo namazati doma ali vsaj 15 minut do pol ure pred izpostavljanjem soncu. Koža se mora vpiti v kožo, preden prideš na sonce, čeprav v praksi tega najbrž nihče zares ne dela. Treba je le pogledati, kako dolgo nanos drži. Če ta drži šest ur, lahko otroka mirno namažete doma. Bo pa faktor 30 več kot dovolj, 50 se mi zdi že pretiran, takšne kreme pa so tudi drage," pravi pediater Caserman.

Druga možnost je, da otroka odpeljete na pregled k njegovemu osebnemu zdravniku. Če je otroška koža bolj občutljiva, lahko napiše priporočilo, da je treba kožo pred izpostavljanjem soncu zaščititi. V tem primeru bodo v vrtcu to tudi upoštevali in otroka namazali s kremo, ki jim jo boste zagotovili.

Kdaj lahko pri otroku začnete uporabljati sončno kremo?

Uporaba kemičnih pripravkov s sončnim zaščitnim faktorjem je načeloma dovoljena od šestega meseca starosti dalje, običajno pa začnemo kemične pripravke uporabljati, ko se otrok začne gibati samostojno in ga ni mogoče držati v senci, je povedala Benedečičeva.

"Zaščito je ob izpostavljanju soncu treba zagotavljati tudi na delih, ki jih ni mogoče pokriti z oblačili in pokrivali," pravi Ana Benedečič, specialistka dermatovenerologije. (Fotografija: Splošna bolnišnica Celje) | Foto: Osebni arhiv "Zaščito je ob izpostavljanju soncu treba zagotavljati tudi na delih, ki jih ni mogoče pokriti z oblačili in pokrivali," pravi Ana Benedečič, specialistka dermatovenerologije. (Fotografija: Splošna bolnišnica Celje) Foto: Osebni arhiv Izberimo tiste zaščitne kreme, ki so namenjene otroški koži

Pri predšolskih otrocih izbiramo med kemičnimi varovalnimi pripravki za zaščito pred soncem, na katerih je označeno, da so namenjene zaščiti otrok. Praviloma so taka sredstva brez dišav, z manj konzervansi, pogosto z več prašnih delcev, ki odbijajo UV na površini kože, ki se ne absorbirajo in ne dražijo kože. Ob padanju svetlobe na kožo na njeni površini puščajo tudi vidno svetlo sled, kar pomaga razločevati namazane površine od nezaščitenih in opozarja na morebitno odstranitev ob otrokovi igri, pravi Benedečičeva.

Izjeme so športne aktivnosti, kjer staršev ni ob otrocih

Kot so še povedali na NIJZ, obstajajo tudi izjeme od načela, da zaščito pred soncem s kemičnimi sredstvi pri otroku zagotavljajo starši. To so športne aktivnosti, kjer staršev ni ob otroku, če je izpostavljenost soncu velika in zaščita pred UV otežena zaradi okolja in fizičnih aktivnosti, ki prožijo znojenje ali drug način odstranjevanja kemičnih zaščitnih pripravkov, npr. ob športnih aktivnostih na bazenih, na smučanju in pohodništvu v visokogorju ipd.

"V takih okoliščinah bi skrb za obnavljanje zaščite s kemičnimi varovalnimi pripravki pri otrocih poleg staršev, ki na poziv organizatorja oskrbijo svojega otroka z njemu ustreznim varovalnim pripravkom, morale zagotavljati tudi institucije oziroma zaposleni, ki skrbijo za organizacijo in izvajanje dejavnosti in zagotavljanje zdravstvenega varstva udeležencev," je za NIJZ še povedala specialistka.

Ne spreglejte