Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 5. 2012,
10.02

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

bikini

Ponedeljek, 21. 5. 2012, 10.02

8 let, 1 mesec

Kako izbrati pravo kremo za sončenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Brezskrbno uživanje na plaži in ležanje na soncu s seboj prinese tudi težave, ki se zrcalijo predvsem na izsušeni in poškodovani koži ter seveda na našem zdravju.

Ko odidemo na dopust, ne smemo pozabiti v potovalni kovček med drugim spakirati tudi kremo ali dve z dovolj visokim zaščitnim faktorjem, ki nas bo varovala pred nevarnimi sončnimi žarki. No, natančneje pred nevarnimi žarki UVA in UVB.

Da bo poležavanje na plaži, obdani s soncem, brezskrbno, izberite takšno, ki bo pisana vam na kožo. A zavedati se morate, da čeprav poležavate v senci, to še ne pomeni, da vas škodljivi sončni žarki ne dosežejo.

Vzemite si čas

Na trgu je že malo morje različnih krem, losjonov, olj in drugih sredstev, ki naj bi kožo zaščitila pred vplivi škodljivih sončnih žarkov. A ob tem se vedno znova vprašamo, katera je najboljša. Ne glede na to, kako se nam mudi, si moramo za nakup sončne kreme vzeti čas. Naj to ne bo še eden od impulzivnih nakupov, saj gre konec koncev za našo kožo in naše zdravje. Krem ne smemo kupovati glede na privlačnost embalaže, temveč glede na sestavine. Dobro vodilo pri nakupu je tudi zadovoljnost s prejšnjo kremo za sončenje.

Tisti, ki imate občutljivo kožo in ste svetle polti, se izogibajte nakupu losjonov, saj so namenjeni predvsem ljudem, ki že imajo rahlo podlago. Podobno velja za olja, ki se uporabljajo predvsem za hiter videz zagorelosti. Čeprav ima vaša koža že nekaj podlage, je vseeno priporočljivo, da jo prve dni sončenja negujete s kremo za sončenje, saj je obstojnejša.

Velikokrat se vprašamo tudi, ali so zaščitne kreme, ki jih kupimo v lekarni, boljše. Njihova kakovost je na splošno enakovredna tistim, ki jih kupimo v navadni trgovini ali drogeriji. Edini razliki sta v tem, da naj bi kreme v lekarni vsebovale manj sestavin, ki običajno povzročajo alergije, ter da naj bi imele nekoliko višji zaščitni faktor.

Za odraslega človeka zadostuje faktor 20, za otroke 30

Pri izbiri kreme s pravim faktorjem moramo najprej vedeti, kaj sploh pomeni zaščitni faktor. To je približna orientacijska vrednost, ki pove, kolikokrat dlje smo lahko izpostavljeni soncu, kot če bi bili nezaščiteni. Poleg faktorja pa je treba paziti tudi na zaščitni spekter posamezne kreme. Najboljše so tiste, ki ščitijo tako pred žarki UVA kot UVB.

Kako visok zaščitni faktor torej kupiti? Zavedati se moramo, da visok zaščitni faktor še ne pomeni boljše zaščite. Ameriški znanstveniki in dermatologi so pred časom ugotovili, da je to ravno nasprotno, saj naj bi kreme z zaščitnim faktorjem nad 30 koži povzročile več slabega kot dobrega. Zaradi njihovih agresivnih sestavin lahko namreč pride so alergij ali drugih reakcij kože. Za odraslega človeka naj bi zato zadostoval faktor 20, za otroke pa faktor 30.

Pri sončenju in izbiri zaščitne kreme moramo posebno pozornost nameniti tudi otrokom, saj ti do prvega leta sploh ne smejo iti na sonce, pozneje pa le, če so primerno zaščiteni.

Kakovostne tudi cenejše kreme za sončenje

Zveza potrošnikov Slovenije je pred leti testirala kreme za sončenje in ugotovila, da so načeloma vse kreme, ki jih imamo na tržišču, kakovostne. Pri testiranju se je izkazalo, da so dobre tudi cenejše kreme.

Ne pozabite, sončenje in izbiro zaščitnega faktorja morate prilagoditi svojemu tipu in tenu kože.

Ne spreglejte