Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 8. 2010,
14.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 6. 8. 2010, 14.39

8 let

Ingver - pikantna "koreninica"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Koreninica nenavadne oblike skriva v sebi veliko okusa in, ne nazadnje, veliko zdravila. Čeprav prihaja iz tropske Azije, je ingver celo v zahodnem zdravilstvu znan vsaj dva tisoč let.

Prav tako je našel pot v lonce in voke in je danes ena najznačilnejših sestavin azijske kuhinje. Če pogledamo podrobneje, hitro ugotovimo, da je ingver zakon. Tako okusno zdravilo Pravijo, da je že Konfucij poznal njegove zdravilne učinkovine in cenil njegov rahlo oster okus, zato je z njim pripravljal vsako jed. V kitajski medicini še vedno zaseda častno mesto, največkrat pa z njim zdravijo različne prehlade in želodčne težave. Ker je ingver naravni antioksidant, njegovo blažilno delovanje obsega kar precej področij.

Ingver je zaradi antiseptičnega učinka in velike koncentracije vitamina C znan kot antiseptik in ga lahko obilno (sveže stisnjenega) dodajamo čajem in sveže stisnjenim sokovom, ko nas zaboli v grlu ali nas napada nahod. Najbrž ga pozna večina nosečnic, ki so "okusile" nosečniško slabost, saj ingverjev čaj ali sveže stisnjen sok zmanjšuje simptome slabosti, preprečuje bruhanje, vrtoglavico in glavobol. Prav tako pomirja želodčne in črevesne krče ter drisko, vendar je potrebna pazljivost pri otrocih, ki naj ga ne bi uživali do drugega leta. Ženske se bodo najbrž razveselile podatka, da ingver lahko pomaga pri močnih menstrualnih krčih, zato so ingverjev čaj, ingverjev sok ali drugi ingverjevi izdelki zelo dobrodošli kot prva pomoč pri naštetih težavah. Ingver stimulira krvni obtok, zato daje občutek, da smo se z njim pogreli, kar še posebno prija v mrzlih dneh.

Azijska številka ena Tistim, ki vam je všeč ingverjev osvežujoč vonj in rahlo pekoč okus, se najbrž ne branite indijske, tajske, kitajske in japonske kuhinje. Te namreč uporabljajo ingver v veliko večjih količinah, kot smo jih navajeni v Evropi. Ingverjeva korenina je na voljo sveža ali v prahu, vendar se okus suhega precej razlikuje od svežega in je rahlo močnejši. Suhega največkrat uporabljajo v začimbnih mešanicah, medtem ko svežo korenino dodajajo k sladkim in slanim jedem. Najbolj priljubljene so kombinacije z govedino ali raco (posebej kitajska račka z ananasom in vloženim ingverjem), ingver pa obilno uporabljajo kot glavno sestavino raznih marinad, juh in omak. Prav tako je njegov okus stalnica v sladicah, kompotih in likerjih.

Ne spreglejte