Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 4. 2017,
15.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Torek, 25. 4. 2017, 15.33

6 let, 6 mesecev

Fat burnerji - pomoč pri izgubi maščevja

Oglasno sporočilo

Avtor: Gašper Grom, dipl. dietetik, svetovalec za prehranjevanje LCHF/ketogeno dieto, soavtor prve slovenske knjige o prehrani LCHF Bemumast! Z uživanjem maščob do vitkosti in dobrega počutja in prihajajoče Bemumast 2 - LCHF recepti za vsak dan

Poletje je pred vrati in povsem običajno je, da si želimo v tem času malo "počistiti" maščobne zaloge, ki smo jih dobili čez zimo. O pravi strategiji pišemo v seriji Fit do poletja, tokrat pa posebej o fat burnerjih, priljubljenem pripomočku pri hujšanju.

 | Foto:
 
Fat burnerji oziroma topilci maščobe so prehranska dopolnila, ki lahko pomagajo pri "topljenju" maščob. Besede "topiti" ne smemo razumeti preveč dobesedno, saj maščob v telesu nič ne topi ali gori, pač pa se maščobne molekule, ki jih imamo v trebušnem in podkožnem maščevju, razgradijo in uporabijo za energijo.
Preden razmislite o uporabi fat burnerja, pa je nujno vedeti, da samo z jemanjem teh izdelkov ne boste shujšali, če ne boste uredili prehrane in uvedli telesne vadbe. Predvsem je zelo smiselno, da umirite inzulin, saj ta negativno vpliva na lipolizo – kot se strokovno reče "topljenju maščevja". To je najlažje narediti s kombinacijo nizkohidratne prehrane (konkretneje prehrana LCHF) in intenzivne vadbe z utežmi. V primeru, da intenzivno vadite, poskrbite tudi za zadosten vnos beljakovin, pretiravati z njimi pa ni treba.

Snovi v fat burnerjih

Večina snovi v izdelkih, ki jih poznamo kot topilce maščobe, s takim ali drugačnim mehanizmom namreč ugodno vpliva na to, da telo "odklene" maščobno celico, trigliceride razgradi na maščobne kisline, te pa pošlje v obtok, da jih porabimo za energijo. Idealno je, da izdelek vsebuje kombinacijo več snovi, saj se tako poveča potencialni učinek razgradnje maščob.
Pri izbiri izdelka je dobro poznati osnovne učinkovine in njihovo delovanje, saj nekateri izdelki bolj kot razgrajujejo maščobe delujejo diuretično: to pomeni, da sicer bomo lažji, ampak zgolj na račun izločanja urina.


V nadaljevanju si preberite o posameznih sestavinah, ki bi jih moral vsebovati vsak fat burner.

 | Foto:

Kofein je poživilo, ki je tako razširjeno, da se včasih niti ne zavedamo, da ga uživamo: sicer vemo, da je v kavi, a kofein vsebujejo tudi pravi čaj, čokolada in pijače, kakršna je kokakola. Glavna lastnost kofeina, zaradi katere je priljubljen, je to, da spodbuja osrednji živčni sistem, s tem pa vsaj na kratki rok povečuje budnost in zbranost, hkrati zmanjšuje občutek bolečine. Oboje lahko pomaga tudi pri hujšanju, a za ta namen ima kofein skrit še en adut: spodbuja namreč razgradnjo maščob, shranjenih v telesno maščevje, hkrati pa deluje kot nekakšen vratar in preprečuje njihovo skladiščenje. Lahko zmanjšuje apetit.

Izvleček grenke pomaranče (Citrus aurantium)

Sinefrin je alkaloid, ki je v sledovih naravno prisoten v človeškem telesu, saj nastaja pri presnovi tiramina (snovi v čokoladi, alkoholu, sirih, dimljenih mesninah). Največ sinefrina vsebujejo citrusi, med njimi izstopa grenka pomaranča (Citrus aurantium), sestra bolj znane navadne pomaranče (Citrus sinensis).

Danes je sinefrin priljubljen kot ena od aktivnih komponent fat burnerjev. Njegove učinke pripisujejo vplivu na adrenergične in serotoninske receptorje, s tem pa vpliva na povečano razgradnjo maščob, zvišuje termogenezo, ima pa tudi antidepresivni učinek. V prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo ekstrakte grenke pomaranče, je ponavadi od 4 do 6 odstotkov sinefrina, pogosto pa se prodaja v različnih mešanicah s kofeinom, l-tirozinom, izvlečkom zelenega čaja ipd. V več deset raziskavah, ki so vključevale večinoma čezmerno hranjene posameznike, ki so sinefrin jemali tudi do dvanajst tednov, so ugotovili povišan bazalni metabolizem in porabo energije ter posledično izgubo telesne teže.

Izvleček pekoče paprike

Kapsaicin je še ena od snovi, ki lahko ugodno vpliva na hujšanje na več načinov. Kapsaicin, ki je del različnih vrst pekoče paprike, je alkaloid, ki pri sesalcih povzroči pekoč občutek na sluznici. Kljub temu je pogosto v uporabi kot zdravilno sredstvo – tudi v mazilih. Kapsaicin namreč širi kapilare in povečuje prekrvavljenost. Pri hujšanju je uporaben njegov vpliv na endorfine in posledično na zmanjševanje apetita, ugodno vpliva na raven krvnega sladkorja, prek vpletenosti v presnovo nekaterih encimov pa – podobno kot kofein - pospešuje tudi razgradnjo telesnih maščob in zavira njihovo nastajanje.

Izvleček zelenega čaja

Zeleni čaj je pravi mali čudež, ki je v azijskem zdravilstvu cenjen zaradi številnih koristi. Poln je polifenolov, ki imajo izrazito ugoden vpliv na zdravje. Danes vemo, da zeleni čaj oziroma izvleček zelenega čaja pomaga pri zmanjševanju obsega telesnih maščob (tako krvnih, podkožnih kot tudi trebušnega maščevja), pozitivno vpliva na koncentracijo krvnega sladkorja in kot mnoge sestavine fat burnerjev – zavira apetit.

Izvleček črnega popra

Piperin je snov, ki črnemu popru daje značilen okus. Je eno od tradicionalnih zdravil za blaženje prebavnih težav in zmanjševanje vnetij. Ugodno vpliva na krvne lipide, in sicer prek encimov, ki uravnavajo sintezo telesnih maščob. Dodaten plus: deluje kot antioksidant.

L-tirozin je ena od neesencialnih aminokislin, ki je izjemno pomembna za dobro delovanje živčnega sistema, saj pomaga pri obnovi in delu možganov. Hkrati L-tirozin pomaga pri povečevanju nastanka tiroksina, ščitničnega hormona, ki je ključen za uravnavanje hitrosti presnove. Čezmerno težki in debeli imajo pogosto nizke ravni tega hormona.

Izvleček zelene kave

Izvleček zelene kave je v resnici klorogenska kislina, ki je v zadnjih letih izjemno priljubljen pripomoček za zmanjševanje obsega maščevja. Pridobivajo jo iz nepraženih kavnih zrn, pri katerih je koncentracija te učinkovine nekoliko večja kot pri praženih zrnih. Ta kislina naj bi preprečevala nastanek telesnih maščob, zmanjšala absorpcijo ogljikovih hidratov in ugodno vplivala na koncentracijo krvnega sladkorja.

Malinovi ketoni

Molekulska struktura malinovih ketonov, snovi, ki daje malinam, robidam in brusnicam njihovo močno aromo, je zelo podobna že omenjenima sinefrinu in kapsaicinu. Tudi učinek je podoben: spodbujajo razgradnjo maščob in s tem sproščanje hormona adiponektina. Ta hormon pomaga uravnavati presnovo in ugodno vpliva na koncentracijo krvnega sladkorja. Empirične raziskave so ugotovile, da imajo vitki ljudje več tega hormona v obtoku kot čezmerno hranjeni ali debeli. Dobra novica je, da se koncentracija adiponektina poveča, ko shujšamo.

 | Foto:

Ne spreglejte