Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 2. 2014,
8.20

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Eucerin kozmetika koža nega nosečnost atopijski dermatitis

Torek, 11. 2. 2014, 8.20

4 leta, 1 mesec

Četrtini srečnic se med nosečnostjo stanje izboljša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nihče ne ve, zakaj se nekatere ženske z atopijskim dermatitisom med nosečnostjo lahko pohvalijo, da so se rešile nadležnega izpuščaja, medtem ko druge bolezen muči tudi med veselim pričakovanjem.

Podivjani nosečniški hormoni lahko že obstoječ atopijski dermatitis med nosečnostjo poslabšajo ali izboljšajo. Ni pravila in ni odgovora na vprašanje, zakaj je tako. Kot navaja medicinska revija BJM (British Journal of Medicine), je atopijski dermatitis najpogostejše kožno vnetje med nosečnicami, z njim se spopada od tretjina do polovica vseh nosečih pacientk s kožnimi vnetji. Atopijski dermatitis pred nosečnostjo naj bi imelo samo od 20 do 40 odstotkov teh pacientk. Preostale nosečnice prvič razvijejo simptome med nosečnostjo. Bolezen izbruhne v prvih dveh trimesečjih nosečnosti. Ker so izbruhi bolezni lahko zelo resni, včasih ne gre brez kortikosteroidnih krem ali celo sistemskih zdravil. Vendar naj samo zdravnik odloči, katero kortikosteroidno kremo lahko uporabljamo med nosečnostjo. Tudi antihistaminike v tabletah jemljemo samo pod zdravniškim nadzorom.

Nekaterim srečnicam "uspe", da med nosečnostjo nimajo nadležnih izbruhov bolezni, vendar so žal v manjšini. Le četrtini žensk, ki imajo že obstoječ atopijski dermatitis, se simptomi med nosečnostjo izboljšajo. Imunski sitem, ki je pri ljudeh z atopijskim dermatitisom hiperaktiven, se med nosečnostjo precej spremeni, zato se bolezen poslabša ali izboljša, lahko pa se pojavi prvo vnetje.

Nosečnice morajo več pozornosti nameniti preventivi Ker imajo nosečnice na izbiro manj zdravil, ki so zanje varna, je treba več pozornosti nameniti preventivi. Omejiti morajo uporabo dražečih snovi, s katerimi je koža stalno v stiku. Za pranje morajo uporabljati čim bolj nežne detergente, kot sta Ava in Dash, oziroma organske pralne praške, nobenega mehčalca, namesto tega lahko pranju dodajo žlico sode bikarbone, izpiranje pa naj bo dvakratno.

Tudi gospodinjska čistila morajo biti čim bolj naravna. Mila naj zamenjajo z "nemili" oziroma s t. i. sindeti, sintetično izdelanimi detergenti. Kopati, če že, se morajo v oljnih kopelih, v kozmetiki pa ne sme biti alkohola. Med najpogostejšimi sprožilci atopičnega izpuščaja je tudi vročina oziroma potenje.

Ključ do uspeha je najprej vlaženje, nato nega z maščobo Negovalna krema, ki jo moramo uporabljati redno in vztrajno, bo z vlaženjem in dovajanjem maščobe koži dajala zaščito pred mikrobi in alergeni iz okolja. Zdrava koža to sicer počne sama od sebe, oboleli pa moramo pomagati sami. Posebej v zimskih mesecih se koža še dodatno izsušuje, nič dobrega pa ji ne storimo niti z nenadnimi temperaturnimi spremembami.

Srbenje in pekoč občutek na koži ublažimo s hladnimi obkladki (lahko ohladimo tudi kamenčke in si jih polagamo na prizadete dele kože), obstajajo tudi pršila z zdravilno vodo, ki so izjemno blagodejna pri vneti koži. Med nosečnostjo se moramo še bolj kot sicer v življenju izogibati "strastnemu" praskanju srbečih izpuščajev. V spraskano in ranjeno kožo zlahka prodrejo bakterije in zapleti so tu. Tudi pri oblačilih lahko marsikaj naredimo, če ne bomo nosile volnenih pulijev, sintetičnega perila in preozkih oblačil. Vse to dodatno draži vneto kožo. Nosečnica naj nosi čim bolj ohlapna bombažna oblačila, recimo preveliko partnerjevo majico, vsaj doma.

Dojenje lahko zaščiti dojenčka pred dermatitisom Ker je stres znan in pogost sprožilec kožnih vnetij, se poskušajte čim večkrat sprostiti. Vendar ne v kopeli z vročo vodo, ampak na uri joge za nosečnice ali na masaži. Kaj je lepšega kot preživeti popoldan z dobro knjigo ali s prijateljicami klepetati o, recimo, smislu življenja. Če začutite, da se tesnoba že smuka okrog vas, se osredotočite na misli o tem, kako bo vaš mali dojenček lepo dišal in se mehko prilegal vašemu naročju.

Pomembno za vaš naraščaj je tudi to, da naj bi dojenje v določeni meri lahko preprečilo tudi pojav atopijskega dermatitisa pri otroku, čeprav je znano, da je bolezen močno odvisna od genov. Družina z astmatiki in alergiki ter s tistimi, ki trpijo zaradi senenega nahoda, ima v svojih vrstah zagotovo vsaj enega "dermatitičarja". Žal še niso odkrili ne konkretnega vzroka ne trajno učinkovitega zdravila za to nadležno in trdovratno kožno vnetje.

Ne spreglejte