Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2024,
14.10

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

razstava sodišče Narodni muzej Slovenije

Ponedeljek, 18. 3. 2024, 14.10

1 mesec, 1 teden

Primer ponaredkov v Narodnem muzeju Slovenije gre na sodišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Narodni muzej Slovenije, Ljubljana | Po dvomu o avtentičnosti tako del kot tudi certifikatov so zadevo pod drobnogled vzeli na ministrstvu. Razstavo so v muzeju odpovedali, direktor pa je kmalu nato odstopil. Umetnostni zgodovinar Brane Kovič je tedaj napovedano razstavo označil kot "kapitalen kiks" muzeja. | Foto Nebojša Tejić/STA

Po dvomu o avtentičnosti tako del kot tudi certifikatov so zadevo pod drobnogled vzeli na ministrstvu. Razstavo so v muzeju odpovedali, direktor pa je kmalu nato odstopil. Umetnostni zgodovinar Brane Kovič je tedaj napovedano razstavo označil kot "kapitalen kiks" muzeja.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Po odpovedani sporni razstavi Popotovanja v Narodnem muzeju Slovenije leta 2022 z umetniškimi deli iz zbirke družine Boljkovac, ki naj bi po mnenju stroke vsebovala tudi ponaredke, gre zadeva na sodišče. Po poročanju Dnevnika je primer tam trenutno v fazi formalnega in materialnega predhodnega preizkusa obtožnega predloga.

V Narodnem muzeju Slovenije je bilo za 8. junij 2022 napovedano odprtje razstave Popotovanja, ki naj bi na ogled ponudila 160 umetniških del iz zasebne zbirke družine Boljkovac. Po mnenju stroke naj bi šlo tudi za ponaredke. Razstavo so tik pred zdajci odpovedali, direktor muzeja Pavel Car pa je po zapletih odstopil.

Maja lani je sodni cenilec, ki ga je angažirala policija, pregledal zbirko domnevno ponarejenih likovnih del družine Boljkovac, ljubljanski kriminalisti pa so na podlagi njegovih ugotovitev na tožilstvo vložili kazensko ovadbo zaradi kršitve materialnih avtorskih pravic.

Zadeva je v fazi formalnega in materialnega predhodnega preizkusa obtožnega predloga

Na tožilstvu so, kot je pred dnevi pisal Dnevnik, vložili obtožni predlog s kaznovalnim nalogom zaradi kaznivega dejanja kršitve materialnih avtorskih pravic. Sodišče je kazensko zadevo zoper obdolženega Slobodana Nikolaja Boljkovca prejelo 6. oktobra lani. Trenutno je zadeva "v fazi formalnega in materialnega predhodnega preizkusa obtožnega predloga", so Dnevniku potrdili na ljubljanskem okrajnem sodišču.

Gostujoča razstava, ki je obljubljala vrhunska svetovna imena slikarstva, kot so Pablo Picasso, Edgar Degas, Henri Matisse, Joan Miro, Edvard Munch in Marc Chagall, sprva ni bila na programu Narodnega muzeja Slovenije. Po dvomu o avtentičnosti tako del kot tudi certifikatov so zadevo pod drobnogled vzeli na ministrstvu. Razstavo so v muzeju odpovedali, direktor pa je kmalu nato odstopil. Umetnostni zgodovinar Brane Kovič je tedaj napovedano razstavo označil kot "kapitalen kiks" muzeja.

Oglejte si še:

Van Gogh
Trendi V našo soseščino prihaja izjemna razstava
razstava pajkov in škorpijonov
Trendi V Mariboru lahko srečate najbolj strupenega škorpijona na svetu
Ne spreglejte