Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
14.39

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Matic Sever Jerneja Jošar Vrtnarska hiša

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 14.39

6 let, 1 mesec

Vrtnarska hiša – vrtnarija z dušo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Vrtovi in balkoni so lahko lepi, bujni z rastlinjem, odeti v tople barve tudi jeseni in pozimi.

V Vrtnarski hiši, idilični majhni vrtnariji na Rudniku, le streljaj od vrveža nakupovalnega središča, boste našli prav vse za ta dva mirnejša in spokojnejša letna časa. V Vrtnarski hiši sta svoje znanje združila strokovnjaka agronoma, Jerneja Jošar in Matic Sever, lastnika podjetij Cvetlična in Trajnice Carniola.

Matic je že pred šestimi leti ustanovil podjetje Trajnice Carniola, vzel v najem košček zemlje in začel gojiti okrasne zelnate trajnice. Prodajni prostor je oblikoval tako, da ima obiskovalec, ko vstopi v vrtnarijo občutek, da se sprehaja po ljubkem vrtu, polnem okrasnega cvetja in grmovnic. Obsežen nabor trajnic je razporedil po lesenih mizah, tla pa posul s sekanci.

Pred enim letom se mu je pridružila še Jerneja, ki je uredila ekološki zelenjavni vrtiček, ki služi tudi kot prostor za delavnice in izobraževanja o ekološkem načinu pridelave zelenjave. Tudi zelenjavni vrt ni vsakdanji. Gredice so ovalnih in ledvičastih oblik, zelenjava pa ne raste v strogih vrsticah, kot smo vajeni, temveč so zasaditve mešane, med zelenjavo pa je ogromno pisanega cvetja in dišavnic. Tla so vsepovsod pokrita s slamo ali senom. Na ta način jih obvarujemo pred zunanjimi vplivi, jih ohranjamo vlažna in preprečimo rast plevelov, pravi Jerneja.

Jerneja in Matic sta ustvarila na tem majhnem koščku vrtnarijo, ki nudi doma vzgojene trajnice, ekološke sadike in semena, ekološka gnojila in sredstva za krepitev in zaščito rastlin, ekološke sadike sadnega drevja, odporne sorte vrtnic in še marsikaj, kar potrebuje vsak vrtnar, ki mu je mar za naravo in se obnaša trajnostno in ekološko.

Jeseni pospravimo z balkonov enoletne balkonske zasaditve, to pa ne pomeni, da morajo ostati balkoni in terase pusti in dolgočasni vse do pozne pomladi. V vrtnarski hiši boste našli ogromno ponudbo trajnic, ki so več kot primerne za sajenje v cvetlična korita, ponudba pa je podkrepljena še s sezonskimi jesenskimi cvetlicami, kot so ciklame, jesensko vresje, krizanteme, mačehe in še in še.

Letos Jerneja in Matic ponujata strankam linijo visečih mačeh Cool Wave, ki so krasno preživele zimo, hkrati pa presenetile s svojo bujno povešavo rastjo in čudovitimi cvetovi.

Zelenjavni vrt oktobra in novembra dopolnimo s česnom in čebulo. V vrtnarski hiši so na voljo ekološke čebulice slovenskega pridelovalca semen.

Da bodo vrtovi in balkoni cvetoči že zgodaj spomladi, poskrbimo s sajenjem okrasnih čebulnic. Oktobra in novembra je čas za to opravilo. Tulipani, narcise, luki, ciklame … Vse to je na voljo v Vrtnarski hiši.

V Vrtnarski hiši so poskrbeli tudi za širok nabor ekološko vzgojenih sadik sadnega drevja, ne manjka pa tudi posebnih vrst in novejših sort sadnega drevja in jagodičja. Pri izbiri so bili previdni in ponujajo le odporne in nezahtevne vrste in sorte. Tudi za manjše vrtove se bo našlo marsikaj zanimivega. Ni vse kar je novo slabo, nasprotno.

Jerneja in Matic tudi načrtujeta vrtove. Z veseljem vas obiščeta, se z vami posvetujeta in skupaj z vami ustvarita prostor, kjer boste uživali iz leta v leto brez veliko truda in nenehnega dela. Trajnostni vrtovi so nezahtevni vrtovi, kjer pravila oblikovanja posnemajo naravo.

Ponudba Vrtnarske hiše je znana tudi po posebnih sortah hortenzij, tako kmečkih kot latastih.

Jesenski Dan odprtih vrat, v soboto, 26. 9. 2015, od 9. do 15.00. Na ta dan je Vrtnarska hiša še posebej lepo opremljena, ponudba bogatejša, na voljo pa je tudi kaj za pod zob. Tam se srečajo ljubitelji vrtov in profesionalci z vseh koncev domovine, pa tudi širše. Tako je vsak lahko deležen izmenjave znanja in izkušenj z gojenjem različnih vrtnih rastlin. Ob 10.00 bo Matic predstavil tudi svojo ravnokar izdano knjigo o trajnicah.

Predstavitev knjig

V priročniku Ekološko vrtnarjenje za vsakogar, ki je celovit popis avtoričinega znanja in vedenja, boste našli z več kot 200 fotografijami ilustrirane izčrpne zapise in nasvete o:

• ekološkem vrtnarjenju, • načrtovanju in ureditvi zelenjavnega vrta, • pravilni pripravi tal, • gnojenju in pripravi organskih gnojil, • izboru semen, gojenju sadik, • pridelovanju posameznih zelenjadnic od semena do pridelka, • naravnemu preprečevanju bolezni in zatiranju škodljivcev, • idejah in priporočilih za predelavo in shranjevanje pridelkov, • sadju in cvetlicah na zelenjavnem vrtu.

Moj vrt je lahko balkon je priročnik o gojenju zelenjave in zelišč na balkonih in terasah, ki bralca vodi na poti ureditve lastnega balkona, od samega začetka, pa do konca.

Tukaj boste našli nasvete o:

• izbiri primernih rastlin glede na velikost balkona, • načrtovanju zasaditve, • izbiri primernih cvetličnih posod in substratov, • organskih gnojilih, • gojenju sadik, • pridelovanju zelenjadnic in zelišč, • združevanju in kombiniranju zelenjadnic s cvetjem in zelišči.

Vroče kombinacije – zasaditve za vročino in sušo je knjiga, ki obsega 258 strani in je namenjena spodbujanju in navdihovanju ljudi k pametnim ter lepim rešitvam tudi na problematičnih mestih, kjer nas pogosto pesti suša in sončna pripeka. Knjiga je pravzaprav primerna za vse, ki imajo radi lepe vrtove, saj se praktično vsi srečujemo z vse bolj suhimi in vročimi poletji ter škodo na okrasnih rastlinah.

V vsebini boste med drugim našli:

• 41 fotografij in opisov kombinacij trajnic, • dodatne predloge trajnic za lastno nadgradnjo zasaditev, • opis rastlinskih prilagoditev na sušo, • smernice za oblikovanju zasaditev, • fotokatalog kombinacij.

Ne spreglejte