Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 8. 2014,
12.47

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet rože Vrt Vrt Lidl Slovenija advertorial

Četrtek, 7. 8. 2014, 12.47

2 meseca, 1 teden

Počakaj me sveža

Siol.net

Kaj bi dali, da bi vas domače cvetje po prihodu z dopusta počakalo živo in sveže, pa si hkrati ne želite investirati v sofisticiran namakalni sistem, dobre sosede pa tudi ni doma?

Kaj storiti z ljubimi domačimi rastlinami, če odhajamo na dopust, a zaradi dvotedenske odsotnosti ne želimo investirati v nove naprave za samodejno zalivanje? Škoda bi bilo, da bi se naše celoletno delo v dveh tednih posušilo, prav tako pa si ne želimo dodatnih stroškov z nakupom namakalnega sistema. V najboljšem primeru bomo naš domači "deževni gozd" zaupali v skrb dobri sosedi ali prijateljici, včasih pa ta možnost preprosto ne pride v poštev. Takrat moramo v sebi vklopiti "mcgyversko" žilico in se poigrati z omejenimi možnostmi, ki jih imamo za vzdrževanje primerne vlažnosti prsti naših lončnic. V pomoč vam ponujamo nekaj starih dobrih preizkušenih načinov.

V senco in na hladno

Prvi ukrep za preživetje sobnih rastlin med našo odsotnostjo naj bo umik rastline v temnejši in hladnejši prostor. Med dopustom nikar ne pustimo rastline tik ob oknu, kjer bo le še bolj izpostavljena izsuševanju. Namenimo ji senco in nižjo temperaturo. S tem ukrepom bomo omejili rast rastlin in posledično tudi njihovo potrebo po vodi. Prostora ne smemo čisto zatemniti, temperatura pa naj bo v mejah, ki jih naše rastline še prenašajo. Še posebej pozorni moramo biti na tropske rastline.

Rastline med dopustom združimo, s tem bo vlažnost zraka v omejenem prostoru malce višja.

Pred odhodom rastline ne gnojimo, jih pa izdatno zalijmo in s tem oskrbimo z vlago za vsaj nekaj dni. Najbolje bo, da jih postavimo v kad in jim namenimo veliko vode ter jih, potem ko odvečna voda odteče, postavimo nazaj na suho.

Trakec iz filca

 | Foto: Včasih smo iz posode z vodo v zemljo napeljali papirnate trakove. Ta namakalni sistem je danes še vedno uporaben, le da je malce posodobljen. Namesto papirnatih trakov vam predlagamo, da do deset centimetrov globoko v zemljo potisnemo en konec traku iz filca, drugi konec pa namestimo v posodo z obilico vode. Trak iz filca vpije veliko več vode kot njegova papirnata različica, zato mu bo zemlja toliko bolj hvaležna. V posodi z vodo, ki jo postavimo ob lonček z rožo, namočimo dovolj dolg trak, da ne spolzi iz posode. Seveda lahko rastlini namenite tudi več trakov, odvisno od njene žeje. Iz ene posode se lahko napaja tudi več rastlin, le temu primerno velika naj bo.

S takšnim kapilarnim namakanjem lahko rastlina preživi tudi do tri tedne. Pokrijte posodo, da boste preprečili izhlapevanje, posodo pa postavite nad rastlino, da bo voda lažje odtekala.

Domači tropski rastlinjak

V večjem vedru si ustvarite mali tropski rastlinjak. Po dnu posujte prod, ga povsem zalijte z vodo in nanj položite lončke z rožami. Čez vedro napnite plastično folijo, ki pa se ne sme dotikati rastlin, in jo na nekaj mestih prerežite, da bo zrak lahko krožil, hkrati pa se bo pod plastično streho ustvarila mikrotropsko ozračje.

 | Foto:

Dodatki za vlažnost

Z raznimi dodatki prsti lahko povečamo raven vlažnosti zemlje. Tako ji lahko dodamo kroglice glinoporja, "kosmiče" vermikulita ali zrna perlita. To so ekološko sprejemljivi in varni dodatki, ki izboljšujejo zračnost in vlažnost substrata, a vseeno niso dovolj za to, da se rastline med našo odsotnostjo ne bi posušile.

Za katerikoli namakalni način se boste odločili, velja, da ga je najbolje preizkusiti, še preden se vkrcate na letalo za tropske kraje.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte