Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 1. 2020,
20.02

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

1

Natisni članek

grozljivka TV Telekoma Slovenije Jim Jarmusch Bill Murray advertorial

Sobota, 11. 1. 2020, 20.02

2 meseca, 2 tedna

Že v videoteki DKino!

Mrtvi ne umirajo (The Dead Don't Die)

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

1

Mrtvi ne umirajo | Karantanija Cinemas

Karantanija Cinemas

Ko ste že mislili, da ste videli vse, je Jim Jarmusch posnel mračno apokaliptično komedijo o invaziji zombijev. Film zaznamujejo ekološki podtoni in režiserjeva značilna mešanica melanholije in čudaškega humorja, izjemno igralsko zasedbo pa sestavljajo Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Steve Buscemi, Iggy Pop in drugi znani obrazi.

ZDA, Švedska │ 2018 │ 93 min. │ Komična grozljivka

R: Jim Jarmusch │ I: Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Steve Buscemi

IMDb: 5,5/10 │ Rotten Tomatoes: 56 % │ Uporabniki Googla: 56 %

V zaspanem mestecu Centerville se dogaja nekaj čudnega. Kar se najprej zdi nedolžen, nepojasnljiv fenomen, se kmalu sprevrže v grozljivo in hkrati komično apokalipso zombijev.

Top 30 filmov preteklega desetletja
Trendi Top 30 filmov preteklega desetletja

Televizijska poročila so strašljiva in znanstveniki so zaskrbljeni, popolnoma nepripravljene policijske sile Centervilla pa so se prisiljene spopasti z živimi mrtveci, da bi rešile svoje mesto.

Fotogalerija
1 / 7

"Kot je za Jarmuscha značilno, je glasba – z naslovno melodijo na čelu – izjemna in poživlja prav vsak prizor. Čudovita raznolikost članov igralske zasedbe, skupaj z njihovim individualnim smislom za humor, vzdržuje našo pozornost celo takrat, ko začne zmanjkovati navdiha. Majhna, a zelo okusna krvava poslastica." Todd McCarthy, The Hollywood Reporter

"Mislim, da je to eden Jarmuschevih najboljših filmov – živahen, smešen, inteligenten, lep in zelo zelo žalosten /…/." Amy Taubin, Film Comment

Velika retrospektiva filmskega leta
Trendi Velika retrospektiva filmskega leta

"Naj bo še tako trapast in razposajen, njegov pridih fatalizma je ganljiv in celo globoko pretresljiv." Nicholas Barber, BBC

"Ta počasna, a pronicljiva zombijevska komedija, ki Noč živih mrtvecev obrne v resignirano žalostinko za družbo na robu propada, na zabavno dobeseden način sklene Jarmuschevo novo preokupacijo z življenjem ob koncu sveta (in kulturnim razkrojem, ki sodi zraven)." David Ehrlich, IndieWire

Napovednik filma Mrtvi ne umirajo:

Zanimivosti:

  • Jim Jarmusch (Bolj čudno od raja, Noč na zemlji) velja za enega vodilnih ameriških neodvisnih režiserjev. Mrtvi ne umirajo | Foto: Čeprav je v 35-letni karieri posnel 15 celovečercev, je to prvi njegov film, ki je v ZDA dobil široko distribucijo v ZDA, kar pomeni, da ga je predvajalo več kot 600 tamkajšnjih kinematografov.
  • Film je 14. maja 2019 odprl 72. mednarodni filmski festival v Cannesu.
  • Ideja o projektu se je rodila na koncu snemanja filma Večna ljubimca (2013). Takrat je Jarmusch ekipi prvič naznanil, da namerava posneti film o zombijih.

    Mrtvi ne umirajo | Foto: Ko je vprašal Tildo Swinton, koga bi želela igrati, mu je ta odvrnila: "Rada bi igrala pogrebnico, ki ostane brez dela, ker mrtvi ne umrejo." "To je bilo to. Jim se je zasmejal in odšel," je še dodala igralka.
  • Večina igralcev in igralk (Steve Buscemi, Adam Driver, Bill Murray, Chloë Sevigny, Rosie Perez, Tilda Swinton) in glasbeniki Tom Waits, RZA in Iggy Pop so v preteklosti že sodelovali z Jarmuschem.
  • Mrtvi ne umirajo | Foto: V filmu igrajo ena prejemnica oskarja (Tilda Swinton) in šest nominirancev oziroma nominirank za to nagrado (Adam Driver, Carol Kane, Bill Murray, Rosie Perez, Tom Waits, and Chloë Sevigny).
  • Film je poln referenc na grozljivo klasiko Georgea A. Romera Noč živih mrtvecev (1968). Ena od teh je tudi nastop zloglasnega golega zombija, ki ga je upodobila izvirna igralka.
Januar 2020 na HBO
Trendi Aquaman proti Temnemu feniksu in štiri odlične serije

 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Dobro se skrij
Trendi Dobro se skrij (Ready or Not)
Strašljive zgodbe
Trendi Strašljive zgodbe (Scary Stories to Tell in the Dark)
Otroška igra
Trendi Otroška igra (Child's Play)
Ne spreglejte