Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 8. 2013,
9.19

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zaha Hadid arhitektura

Sreda, 7. 8. 2013, 9.19

8 let, 1 mesec

Zaha Hadid uničuje dediščino Pekinga?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nagrada kraljevega združenja britanskega arhitektov za kompleks Galaxy Soho arhitektke Zahe Hadid je med kitajskimi zaščitniki dediščine povzročila nemalo neodobravanja.

Galaxy Soho, 370 tisoč kvadratnih metrov obsegajoč poslovno-komercialni kompleks, na katerem se raztezajo trgovine, pisarne in restavracije ter je zasnovan v arhitekturnem studiu Zahe Hadid, je prejel nagrado Kraljevega inštituta britanskih arhitektov (RIBA). Žirijo za podeljevanje kraljeve britanske arhitekturne nagrade so navdušili tekoči pasovi belega aluminija in stekla, ki razvoju dajejo skorajda geološko trdnost in prezenco, Guardian navaja del utemeljitve.

Z nagrado RIBE se v Pekingu ne strinjajo. Mestni načelnik za varovanje kulturne dediščine je na kraljevo združenje britansko arhitektov naslovil odprto pismo, v katerem projekt Zahe Hadid obtožujejo uničenja mestne kulturne dediščine s tem, da so prekršili tudi marsikateri zakon in pravilo, ki to preprečuje. V pismu pekinškega centra za varovanje kulturne dediščine so med drugim zapisali, da projekt uničuje izvirni urbani načrt, ulično krajino, tradicionalne dvoriščne hiše ter slog in barve, značilne za lokalno stavbarstvo. Zaščitniki kulturne dediščine, ki se že zadnjih deset let zavzemajo za ohranitev zgodovinskega pekinškega mestnega tkiva, tudi opozarjajo, da je bil postopek pridobivanja zemljišč za nagrajeni kompleks sporen in da je ta zaobšel vse zakonske pravice izvornih prebivalcev. Po navedbah Guardiana so še zapisali, da podpora RIBE projektu lahko spodbudili trend naraščanja "koruptivnih uradnikov", ki bodo z roko v roki z načrtovalci uničevali mesto.

"Veliko prebivalcev Pekinga je razočaranih in prizadetih. Iskreno si želimo, da bi vaša institucija pokazala globlje razumevanje položaja v sodobni Kitajski, ki se na ravni ohranjanja kulturne dediščine spoprijema s precej izzivi. Prepričani smo, da bi ta nagrada načrtovalce in oblasti samo še spodbudila k nadaljnjemu sprejemanju napačnih odločitev, ki bodo varovanje dediščine samo še otežile," so še zapisali v javnem pismu, naslovljenem na združenje RIBA.

V arhitekturnem studiu Zahe Hadid so se od očitanih morebitnih nepravilnosti nemudoma distancirali in poudarili, da je bilo zemljišče za gradnjo določeno, še preden so se projektu priključili sami. Predstavnik za odnose z javnostmi arhitekturnega magnata je pojasnil, da je Zaha Hadid med celotnim oblikovalskim procesom sodelovala tudi z lokalnim oblikovalskim inštitutom ravno z namenom, da bo projekt v skladu z vsemi državnimi predpisi in načrtovalskimi zahtevami. Poudaril je še, da ko je arhitekturni studio sprejel projekt na lokaciji, v neposredni bližini ene od najbolj prometnih pekinških cest ni bilo nobene stavbe.

Ob odprtju kompleksa 2012 je Zaha Hadid pojasnila, da je oblikovalsko zasnovo navdihnil tradicionalni prostorski vzorec Pekinga. "Ustvarili smo različne prostore, ki so neposredno povezani z mestom," je takrat poudarila. "Tradicionalno urbano zasnovo smo prepletli s sodobnimi življenjskimi vzorci in tako ustvarili brezšivno urbano krajino. Notranja dvorišča kompleksa odražajo tradicionalno kitajsko arhitekturo, kjer ta v neskončnih odprtih prostorih ustvarja notranje svetove," je še arhitekturo utemeljila ustvarjalka.

Ne spreglejte