Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 8. 2009,
9.00

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 19. 8. 2009, 9.00

8 let, 1 mesec

Vlado Kreslin: Če si odprta duša, se ti zgodi več

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada Kreslina smo ujeli tik pred njegovim velikim koncertom v ljubljanskih Križankah.

Tokrat so z njim ob Beltinški bandi nastopili še Gabriella Gabrielli iz Italije, mladi pevci pevskega zbora Srednje šole Slovenska Bistrica, Gal Gjurin in mnogi drugi priznani glasbeniki. Se po dveh desetletjih zvestobe ljubljanskim Križankam v tem okolju počutite povsem domače ali je za vas vsak oder nekaj posebnega? Vsak oder ima nekaj svojega, vsak oder zahteva, da se z njim stopiš. Čeprav si na nekem odru že bil, je skoraj vedno tako, kot da bi bil prvič.

Vaši avgustovski koncerti v ljubljanskih Križankah sodijo v sklop Festivala Ljubljana. Je občinstvo na teh koncertih drugačno kot ste ga vajeni? Logično je, da na koncerte, kjer se sedi in je vse skupaj malo bolj urejeno, pogosteje pridejo starejši ljudje. Težko bi prišli na rockerske žurke, kjer začnemo igrati šele okrog polnoči, na te po navadi hodi le mladina. Zato pa si lahko na koncertih kot je tale v Križankah privoščimo bolj 'odrasle komade'. Po Sloveniji imamo še nekaj takšnih nastopov, ta ni edini.

Kako vam po mnogih letih ustvarjanja uspe v glasbi odkriti vedno nekaj novega? Upam, da nam res uspeva. Cel kup elementov se mora spojiti pod eno kapo, ki ti potem pristaja ali pa ne. Ustvarjati moraš z različnimi ljudmi, sodelavci, odprt moraš biti za različne glasbe, za različna razmišljanja. Če si odprta duša, se ti zgodi več.

Na koncertih vedno znova presenetite z zanimivimi glasbenimi gosti. Kje se najdete in kako se na odru ujamete? Z Gabriello Gabrielli sva pela že pred leti z njenim italijanskim bandom Zuf de žur. Takrat smo skupaj tudi snemali, nekaj za njihovo ploščo, kasneje pa še za mojo Cesto. Pevski zbor imenitne srednje šole v Slovenski Bistrici pa je sam našel mene. Profesorji so me poklicali, mi povedali, da so pripravili recital moje glasbe, v katerem igra band s profesorji, poje pevski zbor …Obiskal sem jih, skupaj smo zaigrali in bilo je noro. To nocoj je že naš tretji skupni nastop. Ni se mi še zgodilo, da se s kom ne bi ujel.

Na koncertu niste nikoli brez klobuka. Imate za vsak koncert nov klobuk? Na vsakem koncertu nimam novega klobuka, imam pa jih enih par. Vsako leto si jih nekaj kupim in se jih kar nabere. Kakšnih trideset, štirideset jih imam.

Poletje je bilo za vas precej delovno. Kakšna jesen vas čaka, že načrtujete kaj novega? Vsekakor načrtujemo koncert v Cankarjevem domu, morda bomo posneli kakšno novo pesem, izdati nameravam pesniško zbirko, verjetno pa se bomo odpravili tudi na kakšno manjšo turnejo.

Ne spreglejte