Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 11. 2012,
15.50

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 21. 11. 2012, 15.50

8 let, 1 mesec

V Mariboru Odsevi prazgodovine v bronu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Pokrajinskem muzeju Maribor bodo danes odprli razstavo Odsevi prazgodovine v bronu, ki so jo pripravili v Dolenjskem muzeju Novo mesto.

Razstava, postavljena v viteški dvorani Mariborskega gradu, predstavlja situlsko umetnost Novega mesta.

Kot pravi arheolog in kustos Dolenjskega muzeja Borut Križ, je situlska umetnost v 1. tisočletju pred našim štetjem predstavljala najvišji likovni dosežek srednje Evrope in njen ekspresiven odziv na umetniška dogajanja grško-etruščanskega sveta.

V starejši železni dobi je Novo mesto spadalo med največja evropska prazgodovinska središča. Med množico arheoloških predmetov, ki so bili do zdaj izkopani v Novem mestu, je kar devet bronastih situl okrašenih v situlskem stilu, ki predstavljajo najvišji umetniški izraz in vrhunske dosežke železnodobne Evrope.

Z izrazom situlska umetnost označujemo likovno izražanje, izvedeno v tanki bronasti pločevini, ki je sredi 1. tisočletja pred našim štetjem cvetelo na prostoru današnje severne Italije, Slovenije, Istre, severovzhodne in zahodne Avstrije. Pripoved in okrasi so na situlah prikazani v vodoravnih pasovih. Vse figure so praviloma prikazane v profilu, pogosto stilizirane, a z detajli, ki nakazujejo njihova dejanja in opravila, saj so vedno predstavljene v gibanju. Dogodki, ki so predstavljeni v zaporedju, so prikazani v isti ravnini, saj perspektive in proporcev ni.

Pripoved situl Novega mesta po navedbah Križa dopolnjuje in bogati zakladnico svetovne kulturne dediščine in opozarja na nepogrešljiv prispevek Dolenjske v 1. tisočletju pred našim štetjem pri oblikovanju skupnega evropskega kulturnega prostora. "V času nastanka evropske civilizacije in kulture so umetniška prizadevanja novomeških mojstrov Novo mesto postavila ob bok najpomembnejšim evropskim centrom," je zapisal Križ.

Fotografsko-dokumentarna razstava, ki je bila poleti na ogled že v Dolenjskem muzeju, prikazuje najpomembnejše situlske spomenike Novega mesta skupaj s prestižnimi uvoženimi in vrhunskimi domačimi izdelki prebivalcev ob dolenjski Krki.

Ne spreglejte