Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 11. 2010,
9.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 4. 11. 2010, 9.10

8 let

Tekstilni nagovori … O knjigi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V KUD France Prešeren so včeraj odprli razstavo z naslovom Tekstilni nagovori … Knjiga. Dela za razstavo so z mentorji pripravili študentje NTF z oddelka za tekstilstvo.

Razstava Tekstilni nagovori ... O knjigi ne govori le o knjigi, ampak se v vmesnih treh pikah iz naslova predstavljajo številne pripovedi, zgodbe, pesmi… Letošnja osrednja tema je knjiga, s tem projektom se študentke in študenti oblikovanja tekstilij in oblačil pridružujejo dogodku "Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010". Potovanje v svetove zapisanih besed in v objekte, ki te zapise nosijo, vodi k razmišljanju o izpovednosti knjige, njenih pomenih in sporočilih. Knjiga je bila predmet razmišljanja in uresničevanja zamisli, tako fizični kot tudi vsebinski objekt. Kot temeljno vodilo oziroma navdih ponuja izjemno širok prostor vsebinskih in likovnih interpretacij ter artikulacij.

Različne izpovedi – oblačilne knjige Razstavljena so izbrana dela študentov, študijskega programa Oblikovanje tekstilij in oblačil Univerze v Ljubljani. Na razstavi so predstavljena oblačila, tekstilne knjige, fotografije in videozapisi, v katerih so študentje razvili svoje interpretacije razumevanja knjige. Posledica študijskega dela so različne izpovedi – oblačilne knjige. Postanejo tridimenzionalne, z branjem ali uporabo zaživijo kot sodobna oblačila. Dela gradijo svojevrsten dialog med oblikovalcem oziroma umetnikom in materialom in posledično tudi z uporabnikom njihovih del. Zamisli so inovativne in ustvarjalne, nekatere prestopajo meje ustaljenega, nekateri se lotevajo recikliranja in iskanja inovativnih poizkusov v tekstilu. Material s svojimi najrazličnejšimi značilnostmi jim omogoča, da ustvarjajo različne rešitve, ki v nekaterih primerih presegajo polje oblikovanja in prestopajo tudi v polje drugih panog likovne umetnosti.

Poleg objektov tudi video Dela mladih kreativnih umetnikov, njihov izrazni medij je predvsem tekstil, so izvirna in nam očitno in neposredno sporočajo, kako mladi vidijo današnji svet. Kakšen bi bil svet brez tekstila? Bil bi gol in bodoči modni oblikovalci ga oblačijo in ga oblikujejo po svoje, takšnega kot ga sprejemajo. Rdeča nit razstave pa ni bil le tekstil v materialnem pomenu z navezovanjem na knjigo. Na predstavitvi v KUD se je katedra predstavila tudi v mediju videa in zgodbo prikazala še v časovni pripovedi. Posnetek spomladanske sklepne revije so dopolnjevali tudi videi študentov, v katerih problemsko rešujejo svoja vprašanja pri ustvarjanju.

Razstava je hkrati umetniška, tekstilna in tudi modna, saj imajo te vrste umetniki s predmetno komunikacijo možnost uvajati novo modo oziroma načine oblačenja. Tokrat gre za izbrana dela študentov, med njimi so razstavljeni kosi, ki so bili med drugim tudi mednarodno nagrajeni. Vse to potrjuje, da so na katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil uspešno uvedli in odlično pripravili program bolonjskega študija. Razstava bo na ogled do srede, 22. novembra.

Ne spreglejte