Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
12.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slovensko mladinsko gledališče Oliver Frljić

Četrtek, 6. 6. 2013, 12.45

8 let

Slovensko mladinsko gledališče razburkalo rusko javnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! je razburkal rusko gledališko in politično javnost od Omska do Sankt Peterburga.

Gostovanje Slovenskega mladinskega gledališča v sibirskem Omsku konec maja s predstavo Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, ki je do zdaj gostovala na dvajsetih festivalih v Evropi in Ameriki, je sprožilo pravcati škandal in kritiške apologije.

Časopis Omskinform je že dan po prvi predstavi na Mednarodnem festivalu mladih gledališč Rusije v naslovu zapisal: Škandal na festivalu v Omsku ter popisal "neizmerno zmedenost starejše birokratske publike, ki je v pražnjih oblekah napolnila gledališče in bila šokirana že ob prvem prizoru moške golote. Citiramo: 'Starejše gospe so skorajda omedlele, ko so zagledale štiri nage igralce,'" so sporočili iz Slovenskega mladinskega gledališča (SMG). Toda škandal se je šele začel, še pravijo v SMG-ju. Kritik namreč piše, da je bil prvi prizor golote samo uvod v šok, ki so ga mestni veljaki doživeli ob monologu, v katerem je Primož Bezjak izpostavil soodgovornost tamkajšnjega župana za ekološke katastrofe in porast rakastih obolenj v Sibiriji.

Publika je bila dobesedno pritisnjena ob zid, dobra tretjina dvorane je še pred koncem predstave zapustila dvorano, preostali dve tretjini pa sta igralce pospremili z ovacijami.

Marina Dmitrevska, članica žirije festivala in glavna urednica sanktpeterburške revije za gledališče, je po ogledu uprizoritve izjavila: "Včeraj smo doživeli pravo bombo. Videli smo politično gledališče, ki ga v Rusiji ni." V odgovor na burne odzive publike pa je s svojo kolegico za revijo Peterburški teatralni žurnal napisala dva članka, ki poskušata osvetliti to po njunem mnenju prelomno politično predstavo in gledališče, zapis še povzemajo v ljubljanskem gledališču.

V prispevkih sta med drugim zapisali: "To ni provokacija. To je pravo politično gledališče, ki v svetu obstaja, vendar ga v tej državi v nobeni obliki nikoli zares ni bilo. Predstava odpira vse relevantne družbene teme, se ukvarja z bolečino in profesionalno etiko. Zadnji prizor – to je pravi Shakespeare! Svet, ki je izgubil ves pomen. Prvi prizor, v katerem se igralci fizično izpostavijo, je seveda provokativen. Enako velja tudi za zadnji prizor, le da gre v tem primeru za duhovno izpostavljenost. Res pogumni igralci in igralke."

Ne spreglejte