Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2011,
6.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 6.58

8 let

Slovenski in hrvaški violončelist z uspešnico na Youtubu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Video, v katerem mlada violončelista Stjepan Hauser in Luka Šulić strastno preigravata pesem "Smooth Criminal" Michaela Jacksona, je postal uspešnica na spletni strani YouTube.

Bach ni primeren za revolucijo "Vedno sem si želel narediti revolucijo v glasbi. Poskusil sem z Bachom, a ni šlo," je Hauser medtem povedal za HTV. Video sta glasbenika posnela v Pulju.

Šulić rojen v Mariboru Hauser in Šulić se ponašata z izvrstno klasično glasbeno izobrazbo. 24-letni Šulić, rojen leta 1987 v Mariboru, je s petimi leti začel igrati violončelo pri profesorju Vladimirju Kovačiču na Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor. Šolanje je nadaljeval na Umetniški gimnaziji v Mariboru in hkrati postal eden najmlajših študentov na zagrebški Akademiji za glasbo. Diplomiral je v razredu profesorja Valtera Dešpalja. Izpopolnjeval se je pri profesorju Reinhardu Latzku na Univerzi za glasbo na Dunaju.

Šulić je zmagovalec številnih mednarodnih festivalov klasične glasbe, lani pa se je vpisal na britansko kraljevo glasbeno akademijo. Konec januarja je v hudi konkurenci zmagal tudi na tekmovanju Royal Academy of Music Patron's Award, ki je potekalo v londonski dvorani Wogmore Hall. Z zmago si je Šulić prislužil celovečerni recital v isti dvorani.

Leto starejši Hauser, doma iz Pulja, je prav tako prejemnik številnih mednarodnih nagrad in eden zadnjih učencev velikega glasbenika Mstislava Rostropoviča. V Veliki Britaniji je na podiplomskem študiju glasbe. Je tudi član tria The Greenwich, ki ga sestavljata še slovenska violinistka Lana Trotovšek in japonska pianistka Yoko Misumi.

Glasbenika bi posnela album s posodobljeno klasiko Hauser je v svoji karieri že sodeloval z Oliverjem Dragojevićem in Damirjem Urbanom. S Šulićem sta kot klasična glasbenika sodelovala tudi z največjimi in svetovno znanimi simfoničnimi orkestri. Želita si, da bi posnela album, ki bi ga določali pop, rock in posodobljena klasika. Karieri klasičnih glasbenikov pa se ne nameravata odpovedati.

Ne spreglejte