Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2012,
8.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 27. 7. 2012, 8.04

8 let

Michael Heizer, umetnik zemlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški sodobni umetnik je znan predvsem po svojih velikanskih skulpturah, pogosto umeščenih v javni prostor, in po t. i. zemeljski umetnosti.

Heizer se je rodil leta 1944 v Kaliforniji. Njegov oče je bil priznani antropolog, dedek pa geolog in njuno delo, skupaj s potovanji po Boliviji in Peruju, je pomembno vplivalo tudi na Michaela. Ta je nekaj časa preživel na umetniškem inštitutu v San Franciscu, nato pa se je leta 1964 preselil v New York, kjer je spoznal številne pomembne umetnike tistega časa. Ustvarjati je začel tudi sam, njegova zgodnja dela pa so vključevala abstraktne slike in skulpture. A Heizer v New Yorku ni našel miru. Daleč stran od betonskih ulic je s kolegom Walterjem de Mario ustvaril nov umetniški žanr, imenovan "zemeljska umetnost". Gre za ustvarjanje z Zemljo in prstjo kot sredstvom za izražanje. Njegova dela so stran od ozkih muzejskih zidov obsegala velikanske površine.

Eno od Heizerjevih najbolj znanih del je Double Negative (1969), ki je postavljeno v ameriški zvezni državi Nevada. Delo sestavlja devet metrov dolgo, 15 metrov globoko in 457 metrov dolgo obzorje, ki ga je umetnik sestavil s premikom 244.000 ton skal. Dve trasi skal stojita vsaka na svoji strani naravnega kanjona, negativ v imenu umetnine pa se nanaša na naravni in umetni negativni prostor, ki sestavlja delo – delo je v svojem bistvu sestavljeno iz tistega, česar ni in kar je bilo premaknjeno. Priča o naši minljivosti in navideznem času ter raziskuje vez med človekom in naravo.

Na sprehodu pod 340-tonsko lebdečo skalo Leta 1972 se je Heizer umaknil iz javnega življenja in zavrača vsakršno pojavljanje v medijih. Ustvaril je več manjših skulptur in slik, ki so doživele več razstav in so na ogled v različnih javnih mestih po svetu. Čeprav boleha za nevrološko motnjo, zaradi katere ne more dobro uporabljati svojih rok, še vedno ustvarja. Njegovo najnovejše delo je 340-tonski monolit Leviated Mass, ki so ga pred kratkim za stalno postavili na dvorišče losangeleškega muzeja umetnosti. Težka skala deluje, kot da lebdi v zraku, in stoji nad 142 metrov dolgim prehodom, pod katerim se lahko obiskovalci sprehodijo. Od strani pa je orjaška skulptura videti, kot da lebdi v zraku in se na videz upira zakonom težnosti. O zelo zahtevni postavitvi snemajo tudi dokumentarni film.

Ne spreglejte