Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 8. 2012,
9.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 17. 8. 2012, 9.05

8 let

Brata Chapman: umetnost šokiranja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Umetniški tandem bratov Jaka in Dinosa Chapmana je znan po kontroverznih projektih, kar ni nič čudnega, saj menita, da so ekscesi najboljša pot do uspeha.

Brata Jake in Dinos Chapman s pravima imenoma Iakovos in Konstantinos, rojena leta 1966 in 1962, sta potomca britanskega učitelja in grške matere. Med študijem umetnosti sta se izobraževala tudi kot asistenta še enemu britanskemu tandemu umetniškega sveta, Gilbertu in Georgu. Kot avtorja sta k lastnim projektom pristopila leta 1991 in se sprva osredotočala na postavitve plastičnih modelov ljudi. Zanju značilno pornografsko grotesko sta na primer uporabila tudi pri lutkah otrok, ki sta jih spojila in obraze zamenjala z genitalijami. Skulptura Hell (2000) je medtem nacistične vojake razpostavila v devet steklenih zabojev v obliki svastike. Javnost je razburilo tudi delo Insult to Injury (2003), saj sta predelala dela španskega umetnika Francisca Goye in jim dodala komične ali groteskne obraze.

Nominiranca za Turnerjevo nagrado Brata Chapman sta bila leta 2003 v ožjem izboru za Turnerjevo nagrado s prav tako precej kontroverznim projektom Smrt, ta prikazuje dve bronasti lutki, ki sta zaradi barve videti kot plastični, v naravni velikosti med oralnim seksom. Jake in Dinos sta takrat dejala, da so ekscesi najboljša pot do uspeha in s tem dodatno razburila kritiško javnost. Njuno drugo razstavljeno delo je bilo Seks, ki prikazuje tri razpadajoča trupla, viseča z drevesa. Namesto nosov imajo klovnovske rdeče nosove, prekrivajo pa jih plastične kače, podgane in ličinke. Groteska v službi banalnosti.

Seks, smrt in nacisti Kontroverzna dela, ki jih javnost pogosto obsoja zaradi očitnega cilja šokirati, prikazujejo vizijo temačnega sveta brez morale in duhovnosti, ali, kot so v luči lanskoletne razstave v londonski galeriji White Cube zapisali pri britanskem časniku Telegraph, sveta, v katerem zlo ni alternativa dobremu, saj koncept dobrega sploh ne obstaja. Njuna umetnost je včasih smešna, vedno pa se izogne kakršnemukoli globljemu pomenu ali čustveni kompleksnosti. Seks, smrt in nacisti so priljubljene teme te umetniške dvojice, ki pa ima veliko nasprotnikov. Debate o tem, ali so njuna dela resnično umetnost ali le poceni triki, se nadaljuje, brata Chapman pa vmes mirno kujeta dobiček.

Ne spreglejte