Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 2. 2013,
8.04

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nevihta MGL Nika Rozman Primož Pirnat zimska rekreacija

Nedelja, 24. 2. 2013, 8.04

1 leto, 11 mesecev

MGL z Borštnikom ovenčano Nevihto na Sarajevski zimi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Mestno gledališče ljubljansko (MGL) bo na 29. mednarodnem festivalu Sarajevska zima zvečer uprizorilo dramo Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega Nevihta v režiji Jerneja Lorencija.

Predstavo, ki je na lanskem Borštnikovem srečanju prejela devet nagrad, bodo predstavili na sarajevskem festivalu, ki velja za simbol svobode, ustvarjanja in različnosti. Dramo Nevihta so v MGL-ju na oder postavili novembra 2011, 60 let po prvi uprizoritvi maja 1951 v režiji Marije Nablocke, ko je bila prva predstava na novo ustanovljenega gledališča.

Jernej Lorenci je ohranil osrednjo pozicijo velike ljubezenske zgodbe v obliki ljubezenskega trikotnika. Zgodovinski kontekst igre predstavlja hermetično 19. stoletje, ko je bila Rusija simbol nazadnjaštva in ves čas zoper revolucionarna gibanja. Takšen je tudi svet dramskih oseb, ujetih v ruralno okolje ter spone tradicije in religije. Nevihto je Ostrovski snoval več let in jo izdal jeseni 1859, v času razcveta ruske dramatike in dobro leto pred začetkom obsežnih reform carja Aleksandra II.

Glavna junakinja igre je Katarina (Nika Rozman), mlada poročena ženska, ujeta v mrzlo hišo neusmiljene tašče, bogate trgovke Kabanovke (Jožica Avbelj), ki v strahovladju gospoduje mladi trojki: snahi Katarini, radoživi hčerki Barbari (Alja Kapun) in mevžastemu sinu Tihonu (Matej Puc), ki mu žena Katarina predstavlja le nekakšno nujno zlo in ki si od matere in žensk v hiši najraje oddahne ob steklenici vodke.

V mestecu ob Volgi živi tudi Moskovčan Boris Grigorjevič (Primož Pirnat), čigar finančna usoda je na milost in nemilost prepuščena hitri jezi strica, uglednega trgovca Dikoja (Boris Ostan). Med Katarino in Borisom v nekaj brezbesednih srečanjih na promenadi rodi prepovedana ljubezen. Poleg omenjenih igrajo še Barbara Ribnikar, Jaka Lah, Janez Starina, Jette Ostan Vejrup, Maja Boh in Boris Kerč.

Ne spreglejte