Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 8. 2022,
10.06

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

53

Natisni članek

Nazaj v šolo OnlyFans fotografije tožba Prevalje Ana Pusovnik

Torek, 30. 8. 2022, 10.06

1 leto, 2 meseca

Korošica, ki je v šoli posnela sporne fotografije: Razmišljam o vložitvi tožbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

53

Ana Pusovnik | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Potem ko je policija sporočila, da preverja dogodek v zvezi s spornimi fotografijami, posnetimi na Osnovni šoli Franja Goloba Prevalje, se je oglasila tudi Korošica Ana Pusovnik. Kot pravi sama, ovadbe ni, je pa verjetno storila prekršek, ker je bila na šoli brez dovoljenja. Razmišlja o vložitvi tožbe proti tistim, ki govorijo, da je ovadena.

Pojasnila je, da je sama poklicala na policijo in se pozanimala, kaj se dogaja. Policist ji je povedal, da ovadbe ni, da ni obtožena ničesar, ker še zbirajo podatke, česa sploh naj bi bila obtožena. "Rekel mi je, da je edina stvar, za katero bi lahko bila obtožena, to, da sem naredila prekršek zaradi motenja javnega reda in miru, če se mi dokaže, da sem res koga zmotila. Zaradi javnega reda in miru namreč ne smeš biti razgaljen in s tem kogarkoli motiti. Če bi se izkazalo, da je bila kakšna oseba vznemirjena, je vse, kar mi lahko očitajo, prekršek zaradi motenja javnega reda in miru, kar pa ni bil moj namen," pravi. 

Poudarja, da ni ovadena in da je le v postopku preiskave

Povedala je tudi, da razmišlja o tožbi proti vsem medijem in ljudem, ki govorijo, da je ovadena: "Poteka samo preiskava, ali sem naredila kakšen prekršek. Kaznivega dejanja v nobenem primeru nisem naredila." Tožbo bo vložila, ko se s svojo odvetnico pogovori o tem, kakšne so možnosti. Pravi, da je za vse kriva gospa, ki je povedala, kje je fotografija nastala, saj je zaradi enega dela fotografije ugotovila, da gre za to šolo: "Ona je kriva za vse skupaj. Z njo imam pa tako ali tako že več tožb."

"Bila sem sicer že na šoli, ampak ravnateljice ni bilo. Tudi šola ni stopila v stik z mano. Najbolj primerno in pošteno z njihove strani bi se mi zdelo, da najprej mene vprašajo, kaj se je zgodilo in za kaj je šlo. Izbruhnil je neki brezzvezni škandal, čeprav dejansko ne bi bilo nič spornega, če se ne bi vedelo, na kateri šoli je to. Moj namen ni bil, da bi se sploh vedelo, na kateri šoli so bile fotografije posnete. Najbolj pošteno bi bilo, da bi oni poklicali mene in me vprašali, zakaj sploh gre, ker sem jaz glavni akter vsega tega, ne pa, da se kliče vsenaokrog, preden se sploh mene vpraša, kako sem vstopila v šolo in zakaj nisem vprašala vodstva. Prvo kot prvo so počitnice in nikogar od vodstva sploh ni bilo na šoli. Sama sem vstopila v šolo, ker je bila odprta," je povedala in dodala, da za dovoljenje ni vprašala, ker se ji to ni zdelo potrebno.

"Nisem hotela, da se ve, za katero šolo gre"

"Vedela sem, da potrebujem samo tablo in stol. Nisem vedela, da ne smem uporabiti table in stola na neki čisto naključni šoli. Nisem izbirala te šole, ker bi hotela, da se ve, da je to ta šola. Šla bi lahko za katerokoli drugo šolo, srednjo šolo, fakulteto, avtošolo, kjer imajo zeleno tablo. Potrebovala sem samo zeleno tablo, ker sem imela takšno idejo. Lahko bi šla tudi v studio in se postavila pred 'greenscreen'. Ampak bilo je vrat na nos. Odločila sem se, da bi bila lahko učiteljica oziroma profesorica, osnovna šola nima nobene vloge. Bila sem profesorica, ampak žal na osnovni šoli, ker v svoji bližini nimam kakšne srednje šole. Nisem vedela, da moram za to koga vprašati, ker nisem vedela, da bo to sploh kdo izvedel. Meni se ni zdelo pomembno, ampak vidim, da bi morala, glede na to, da se je zdaj izvedelo, vprašati. Mislim, da če bi šla vprašat vodstvo, ali lahko naredim nekaj fotografij ter uporabim zeleno tablo in stol, ne bi bilo nobenih težav. Če mi ne bi dovolili, bi se zahvalila in šla kam drugam ali pa v studio, to bi bilo to," je dodala.

Povedala je tudi, da to, da se v medijih piše o njej, ni nič slabega: "Gre samo za podpihovanje. Vsi ljudje, ki se o tem pogovarjajo, vedo, da je to neka nepomembna stvar, saj se na svetu in po šolah dogajajo stvari, kot so umori, droge, pijančevanje, nasilje v družinah. Nihče se s tem ne ukvarja toliko kot z mano, navadno punco, ki je šla pred tablo in se oblečena fotografirala ter šla na šolo brez dovoljenja. To je tak bum, da je treba vse preiskovati in raziskovati."

Ana Pusovnik
Novice Dogodek v zvezi s fotografijami, posnetimi na šoli, preverja policija

Fotografira se za zaslužek, ne za všečke

Pravi še, da ji je dogodek prinesel precej reklame: "Fotografirala sem se za svoj profil, ki je moja služba. Jaz služim s tem, da se fotografiram, ne fotografiram se za všečke. Te moje fotografije so zdaj dobile toliko reklame, da sem precej zaslužila. Mislim, da tu res ni neke negativne stvari, razen tega, da se govori o neki ovadbi, ki ne obstaja. Vsak, ki malo pomisli, ugotovi, da tu ni nobenega kaznivega dejanja. Za kazniva dejanja se vloži ovadba, ki gre na sodišče, prekršek pa storiš zaradi motenja posesti ali če po cesti namesto 50 pelješ 70 kilometrov na uro, zaradi česar plačaš kazen. Ne greš na sodišče, ker si naredil prekršek. To je zelo velika razlika. Jaz sem verjetno naredila prekršek, pa še glede tega, ali se to sploh šteje za prekršek, policija zdaj zbira podatke."

Tega, kdo govori o tem, da je šlo za ovadbo, ne bo omenjala, saj pravi, da si oseba ne zasluži dodatne reklame. 

Vstop v šolo ji je omogočil upravnik sosednje zgradbe

Kot smo že poročali, je erotične fotografije, ki jih je v času počitnic posnela v šoli, kasneje objavila na platformi OnlyFans. Z ravnateljico Andrejo Tinta glede snemanja ni bila v stiku, vstop v šolo pa naj bi ji omogočil upravnik sosednje zgradbe. Pred dnevi je Tinta za STA dejala: "Oseba je v šolo vstopila brez mojega vedenja in dovoljenja. Dogodek je neprimeren in žal mi je, da se je to zgodilo." Povedala je še, da bodo upravniku, ki je Pusovnikovo spustil v šolo, zdaj onemogočili vstop.

Ravnateljica je dodala, da so o dogodku obvestili inšpektorat za šolstvo in šport, Občino Prevalje in policijo, ki zbira obvestila v smeri prekrška po zakonu o varstvu javnega reda in miru.

Ana Pusovnik
Trendi Korošica, ki prodaja svoje gole fotografije, na osnovni šoli poskrbela za škandal #video

Kršitev ni posledica odločitve ravnateljice

Z dogodkom je seznanjen tudi inšpektorat za šolstvo in šport. "Glede na dejstvo, da je bilo ugotovljeno, da je z zadevo seznanjena tudi policija, ki ima edina pristojnosti v tej zvezi, inšpektorat za zdaj drugih postopkov ne bo vodil, ampak jih bo vodila policija," so pred dnevi za STA sporočili z inšpektorata.

Ravnateljica je v zvezi s tem povedala še, da so jo z inšpektorata pisno obvestili, da se je v tem primeru zgodila kršitev 72. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki govori o avtonomiji šolskega prostora, in da kršitev ni posledica odločitve ravnateljice kot odgovorne osebe šole. Inšpektorat v okviru pristojnosti, ki jih ima, zato v tem trenutku ugotavlja, da ni razloga za uvedbo inšpekcijskega postopka zoper šolo.

Ne spreglejte