Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 2. 2013,
7.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 28. 2. 2013, 7.42

6 let, 7 mesecev

Bro: Ko reggae sreča dubstep in drum & bass

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Plošča je narejena v slogu stare šole, prednjačijo klasični inštrumenti; boben, bas, kitara ter klaviature," o novi plošči Smoods pove glavni strateg zasedbe Bro Mate Brodar.

Glasbeni projekt, ki sliši na ime Bro, se je začel oblikovati že v obdobju delovanja udarnega dvojca Da Phenomena. Prvenec Serious Reggae Deviations, ki ga je na svet pospremil singel Universe, je izšel leta 2009 kot priloga preminule glasbene revije RSQ. V prihodnjih letih je Bro s spremljevalno skupino The Towel Stealaz nastopil na številnih festivalih reggaeja doma in v tujini, še posebno toplega objema so bili deležni na znamenitem Szigetu. Novopečeni album Smoods bo luč slovenske gasbene scene ugledal v četrtek zvečer na Metelkovi, natančneje v klubu CH0. Mate Brodar se nad glasbo navdušuje že od rane mladosti, ko se nikakor ni mogel ločiti od legendarnega kasetnika. Kaj kmalu se je vpisal v glasbeno šolo, pozneje doštudiral klarinet na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, se pet let posvečal tudi učenju džezpetja v Grazu. V prvi skupini je zaigral s šestnajstimi leti, v nadaljevanju preigraval in snemal z največjimi imeni slovenske glasbene scene. Za glasbenega fotra mu lahko dodelimo turbulentnega Magnifica, za brata pa Anžeta Langusa Petrovića - Dagija. Če še ne veste, da Phenomena se prebuja iz dolgoletnega spanca, za petek se napoveduje singel Nov dan, za jesen celo album. Več si preberite v INTERVJUJU .

Ta četrtek bo projekt Bro znova koncertno zasijal. Gre namreč za dan, ko nov album bo izdan...

Gre za promocijski koncert ob izdaji svežega albuma Smoods. Odigrali bomo komade s prvega in drugega albuma, nekaj bo glasbenih gostov, lahko boste kupili sveže zapečen plošček, za nameček dobite še nove "rizle". Metelkova, še posebej CH0, je naš drugi dom tako za nastope kot tudi za preostale rekreativne dejavnosti. Obeta se edinstven glasbeni dogodek.

Bro ima dva glasbena izraza; prvega predstavlja zanimiv konglomerat glasbenih posameznikov, drugi izraz pooseblja le en obraz ...

V štiričlanskem reggae bendu sedijo poleg mene trije člani mariborske skupine Siti Hlapci, in sicer Matej Horvat, Samo Pečar ter Beno Soršak, bobni, bas, kitara. Druga zadeva pa je t. i. "one man live act", kjer glasbo strežem povsem sam. Gre za elektronsko različico Broja, izstopajo prvine duba, dubstepa ter drum and bassa.

Je plošča potemtakem mešanica reggaeja, wob-woba ter lomljenih ritmov?

Ne, nikakor ne. Plošča je narejena v slogu stare šole, prednjačijo klasični inštrumenti; boben, bas, kitara ter klaviature.

Za prihajajoči album se napovedujejo številni glasbeni gosti, omenimo lahko Jaha Masona, Trkaja, Budo ter Mojco Zalar. Sprva načrtovano Majo Keuc je zadnji trenutek zamenjala Polona Leben ...

Gre za izjemno mariborsko pevko, s katero sva posnela duet za aktualno pesem Razsta. Moram priznati, da se je prav udobno ulegla v omenjeni komad, popestila ga je na najbolj idealen način.

Je Bro vaš reggaejevski alter ego, Da Phenomena pa pop-rockerski? Tem stvarem ne posvečam toliko načrtovanja, vse se zgodi povsem spontano. V nekem obdobju – mislim, da se je vse dogajajo še pred Da Phenomeno – me je začel privlačiti reggae, preigravali smo ga na skoraj vseh tonskih vajah. Komade sem začel nekako zlagati, na koncu je bilo toliko materiala, da sem zapolnil ves album.

Predstavitveni singel, ki je svojo podobo dobil tudi v obliki videospota, je predelava znane Siddhartine skladbe Lunanai. Zakaj se avtorji, polni ustvarjalnega elana, sploh lotite priredb? Ta komad se mi je vedno zdel nekaj več od njih, zdelo se mi je, da pesem lahko preliješ v vse glasbene zvrsti. Nekega dne sem se doma malce poigraval, iskal smisel v predelovanju ter ga tudi našel. Pesem smo malce spremenili, ji dodali raperski del; v slovenski različici gostuje Trkaj, v angleški pa Jah Mason. Poleg Jamajčana je na plošči še eno mednarodno sodelovanje, in sicer s francosko govorečim Švicarjem Shako Juniorjem.

Tudi sicer album prekipeva od glasbenih gostov ...

Res je, to je tudi poglavitna razlika med prvo in drugo ploščo. Album Serious Reggae Deviations je zrasel na domačem zelniku, vse inštrumente, razen bobnov, sem posnel popolnoma sam. Na drugem albumu je ogromno obiskov, med njimi lahko naštejem Tadeja Koširja, Jerneja Kržiča, Janija Haceta, Davorja Klariča, Mateja Horvata, Martina Janežiča - Buca, Brino Natašo Zupančič, Marka Črnčeca in Grega Kozarja. Sami hudi muzičarji, do pevcev sploh še prišel nisem.

Glasbeno sliko za prvi album ste z izjemo bobnarskega premaza naslikali popolnoma sami. Se je podobno godilo tudi pri aktualnem izdelku?

Tokrat sem izbral le dotične komade. Za ta užitek se nikakor nočem prikrajšati, gre za neke vrste fetiš.

V zadnjem letu ste se kot spremljevalni vokalist zadrževali bolj v ozadju, medtem kot vam Bro in Da Phenomena napovedujeta vlogo osrednjega igralca. Kaj vam bolj ustreza, spredaj ali zadaj? Malce perverzno vprašanje, ampak če odgovorim iskreno: ustreza mi oboje. Gre za dve popolnoma drugačni funkciji. Prav bi bilo, da spregovorim o slovenskem mačehovskem odnosu do spremljevalnih vokalov. Kot spremljevalni vokalist podpiraš zasedbo, poskrbiš, da vse skupaj zveni še lepše in boljše.

Ne spreglejte