Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 1. 2011,
8.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 12. 1. 2011, 8.16

8 let

V zimsko pravljico na Komno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Komna pozimi postane kot ogromna skleda stepene smetane, kjer se lahko v sončnem dnevu naužijete vseh radosti zimske pravljice – le brž pot pod noge in zimi naproti!

V kraljestvu zlatoroga

Ko v dolini ni ne duha ne sluha o zimi, ki bi v sredini januarja le lahko pokazala zobe, je malo višje, v kraljestvu zlatoroga, mogoče doživeti zimsko idilo. Prava ideja za zimski izlet je Komna, prostrana planota nad Bohinjem, ki gnezdi med skromnimi dvatisočaki Julijskih Alp: Vrhom nad Škrbino, Tolminskim Kukom, Mahavščkom in Lanževico. Zima na Komni namreč radodarno sipa puhast sneg, ki visokogorsko pokrajino obleče v svetleč plašč, iz katerega tu in tam gleda kakšna smreka, njegovo površje pa gubajo le gazi – planincev in turnih smučarjev, ki so se prišli opajat z veličino zimske pravljice.

Od Koče pri Savici do Doma na Komni

Za zimski vzpon na Komno izberite markirano pot od Koče pri Savici (653 m) in zagrizite v kolena na skoraj triurni poti do Doma na Komni (1520 m). Duhamorne serpentine naj vam ne vzamejo prepotrebne volje za nizanje višinskih metrov skozi gozd, saj vas bo "že" 48. serpentina nagradila z malce zastrtim pogledom na Bohinjsko jezero. V nadaljevanju vas bo pot popeljala skozi dolino Pekel in kaj kmalu se bo kot grof na belem prestolu pokazal Dom na Komni. Čeprav je videti kot na dosegu roke, naj vas ne zavede, saj jo boste do njega še eno uro mleli po uhojeni poti. Vredno se je potruditi, saj bo vaš trud poplačan z razkošnim razgledom.

Z razgledne terase pred Domom na Komni se razgrne pogled na venec Spodnjih Bohinjskih gora, za občudovanje pobeljenih vršacev nad dolino Triglavskih jezer pa se boste morali povzpeti na minuto oddaljeni hribček. Skozi okno jedilnice Doma na Komni pa oko odplava do Bohinjskega jezera na vzhodu, nad katerim ob poslavljanju dneva oranžno zažarijo vrhovi zahodnih Kamniško-Savinjskih Alp s Storžičem v preddverju. K takšni idili se seveda prileže kakšna hribovska poslastica z legendarnimi palačinkami na čelu.

Lahkih nog naokrog

Ugodne snežne razmere v dneh s stabilno snežno odejo velja izkoristiti za polurni "sprehod" do planine Govnjač (1480 m), kjer so 25. januarja 2006 izmerili minus 40,2 stopinje Celzija, na bližnji Mrzli Komni pa rekordnih minus 41,7 stopinje Celzija – podobnih rekordov se vam tretji januarski konec tedna ni treba bati. Morda jo mahnete v nasprotni smeri, proti Planini na Kraju, in preverite, kolikocentimetrsko snežno ogrinjalo je prekrilo Kočo pod Bogatinom (1513 m). Med vračanjem v dolino pa lahko zavijete še do slapa Savica, ki je navdihnil že Franceta Prešerna.

Ne spreglejte