Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 9. 2015,
9.19

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

potovanja Buenos Aires advertorial

Sreda, 9. 9. 2015, 9.19

2 meseca, 2 tedna

V objemu slokega plesalca tanga in okus po steakih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kolikokrat ste že pomislili na Argentino, posebej na Buenos Aires, ko vidite par, ki tesno objet, ostrih plesnih poz, resnih obrazov in nabitih čustev podrsava po plesnem parketu?

Če je kaj, potem je argentinska prestolnica talilnica, kjer se ne mešajo le ljudje s celega sveta, temveč se mešajo predvsem gurmani, ljubimci, romantiki, esteti in hedonisti. Kdor jo enkrat okusi, ga zasvoji.

Buenos Aires se predstavi

Glavno mesto Argentine je največje mesto in pristanišče v državi, nahaja pa se na južnem bregu reke Rio de la Plata in na jugovzhodni obali Južne Amerike. Ime mesta v dobesednem prevodu pomeni dober zrak. Buenos Aires je tudi sicer kulturno, politično in ekonomsko središče. Če niste navajeni velike gneče in velikih mest, se le pripravite, saj tu živi prek 13 milijonov prebivalcev. Pravijo, da je najbolj "evropsko" mesto v Južni Ameriki, tako zaradi arhitekture, svojih korenin evropskih priseljencev kot tudi kulturne duše.

S čim vas bo Buenos Aires povsem začaral?

Obrusite pete ob milongu. Milonga kot pojem glasbe. Molonga kot ples. Milonga tudi kot družabni dogodek in kot kraj, plesišče ali kavarna, kjer se pleše tango. V objemu, strastno, vljudno, uživaško.

Ko boste zaslišali milozvočne takte tanga, zavijte z ulice naravnost v središče dogajanja in se prepustite plesu, ki je nastal v najrevnejših četrtih, kot mešanica različnih kulturnih vplivov, zaradi tesne drže, korzetov in dejstva, da so ga pogosto plesali po sumljivih lokalih, pa so mu celo prilepili krivično etiketo, da je to ples iz bordela.

V začetku 19. stoletja je bil res radikalen, vendar ga je v orbito odneslo priznanje Parižanov, ki so ga vzeli za svojega.

Navijajte na stadionu La Bombonera v četrti La Boca. Argentina in nogomet sta tako samoumevna kot dihanje in zrak. Ni enega brez drugega.

Nacionalni heroj Diego Maradona, ki prihaja iz Buenos Airesa, še vedno velja za enega najboljših nogometašev na svetu, ki je Argentino ustoličil na nogometnem zemljevidu.

Ne zapustite te države, ne da bi se pošteno okrepili s steaki iz argentinske govedine! Argentinska govedina velja za najboljšo. Če kje, potem si tu res lahko daste duška in se prepričate o kakovosti govedine živali, ki se še pasejo na prostem v neokrnjenih prostranstvih step.

D kot dulche de leche. Kaj je to? Mlečna karamela, ki je pomagala ponesti ime mesta v svet. Okušate jo lahko v sladoledu, bombonih, v torti rogel, v slavnih piškotih alfajores …

Obiščite predsedniško palačo Casa Rosada. Tam je z balkona nagovarjal množice en najbolj kontroverznih predsednikov Juan Peron in tam se je ustoličila njegova žena Eva Peron, ki so jo ljubkovalno klicali Evita.

Priljubljena med delavskim razredom, osovražena v srednjem razredu in med bogatimi. Vsekakor pa neumrljiva, po njej je celo posnet muzikal, v katerem jo je upodobila Madona.

La Boca ali svet barv. To je delavska mestna četrt, ki je posebna prav v svoji barvitosti. Dobesedno. Da bi prebivalci četrti vdihnili malce življenja, so prebivalci začeli barvati svoje domove v žive barve: rumeno, rdečo, zeleno, modro, vijoličasto in jo s tem naredili tako posebno, da je našla svoj prostor pri obiskovalcih mesta. Pa še to: ta del je pristaniški, odpira se proti morju, zato so ga poimenovali La Boca ali usta.

Nedelja na Feria de San Telmo. Ob nedeljah zaprejo cesto, tako da se mirno sprehajate med stojnicami z obrtniškimi izdelki, med starinami na Plazza Doredo, vzdušje pa popestrijo ulični glasbeniki.

Botanični vrt v četrti Palermo, natančneje na Plaza Italia, je star 170 let, v njem pa se bohoti prek 5.000 rastlinskih vrst. V sam park so umeščene tudi umetniške skulpture in steklenjaki oziroma zimski vrtovi. Tako si boste pljuča napolnili s svežim kisikom in vonjem po cvetju.

Četrt Recoleta se nahaja v severnem delu mesta in je bolje situirana četrt. Tu je vse čisto, urejeno, zanimiv pa je utrip tega dela mesta, saj se nikoli ne ustavi, tam vse diha in živi celih 24 ur. Tam vsekakor obiščite pokopališče, ki je osupljivo! Marmorni mavzolej, kjer je vedno največ ljudi, je posvečen najpomembnejšim argentinskim osebnostim, tam leži tudi Juan Peron.

Kot turist ali popotnik ne smem spregledati:

Ne spreglejte