Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 7. 2012,
8.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 26. 7. 2012, 8.24

8 let

V lov za zadnjimi sezonskimi znižanji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Včasih se prileže tudi rekreacija po nakupovalnih središčih. Poiskali smo tako imenovane outlet centre v sosednjih državah, kamor se lahko odpravite poiskat kakšen dizajnerski kos po znižani ceni.

"Outlet" ali "factory outlet" je trgovina, kjer proizvajalci običajno prodajajo vzorce, izdelke iz prejšnjih sezon oziroma presežke iz skladišč. Najbolj priljubljeni outleti so zagotovo dizajnerski, kjer si lahko tudi navadni smrtniki privoščimo kakšen kos, podpisan z zvenečim imenom. Še posebej zdaj, ko se poletne razprodaje bližajo koncu in prodajalci ponujajo dodatne popuste na že tako znižane izdelke.

V Sloveniji je tovrstnih trgovin bolj malo, običajno gre za outlete posameznih blagovnih znamk, medtem ko značilnih vasic s kopico različnih trgovin nimamo. Zato pa jih lahko najdete v vseh sosednjih državah in nakupovanje spremenite v izlet za konec tedna.

Italija Večina slovenskih nakupovalnih izletov v Italijo se konča v Trstu, nekaj deset kilometrov naprej pa se odpirajo nove možnosti. Prva je outlet vasica v Palmanovi z bolj "ljudskimi" znamkami, druga pa dizajnerski outlet Veneto ob reki Piavi.

Palmanova Outlet Village

Leži tik pred avtocestnim razcepom Trst–Videm–Benetke, dobrih 50 kilometrov od Trsta oziroma 140 kilometrov od Ljubljane.

Obsega kakšnih 90 trgovin z blagovnimi znamkami srednjega cenovnega razreda, kot so Adidas, Nike, Benetton, Gap in Guess.

Trgovine so odprte vsak dan od 10. do 20. ure, tudi ob nedeljah in prazniki, zaprejo le 15. avgusta.

Designer Outlet Noventa di Piave

Leži ob avtocesti Trst–Benetke, kakšnih 40 kilometrov pred Benetkami oziroma dobrih 200 kilometrov od Ljubljane.

Obsega več kot 100 trgovin z znamkami višjega cenovnega razreda, kot so Fendi, Armani, Gucci, Prada, Burberry, Versace in Valentino, pa tudi bolj dostopnimi, kot so Diesel, Desigual, Benetton in Miss Sixty.

Trgovine so odprte vsak dan od 10. do 20. ure, med 2. julijem in 2. septembrom pa do 23. ure.

Hrvaška Še do pred kratkim so Hrvati množično nakupovali pri nas ali se tako kot Slovenci vozili v avstrijske trgovine, zdaj pa tudi marsikateri Slovenec v želji za dobro kupčijo zavije čez mejo, v Hrvaško Zagorje. Pri nakupih na Hrvaškem imate tudi pravico do povračila davka.

Roses Fashion Outlet

Leži ob avtocesti Macelj–Zagreb pri izvozu Sv. Križ Začretje, 70 kilometrov od Maribora, 166 kilometrov od Ljubljane oziroma dobrih 40 kilometrov od Zagreba.

Izbirate lahko med več kot 100 blagovnimi znamkami, kot so Adidas, Esprit, Guess, Tommy Hilfiger, Lacoste in Diesel, najde pa se tudi nekaj slovenskih – Alpina, Lisca in Zlatarna Celje.

Trgovine se ob ponedeljkih odprejo ob 13. in zaprejo ob 20. uri, od torka do nedelje pa delajo od 10. do 20. ure.

Avstrija V Avstrijo se Slovenci odpravljamo predvsem v Celovec in Gradec, običajno v modro-rumenega pohištvenega giganta. Če pa ste se pripravljeni odpeljati malo dlje, imate na izbiro dva centra iz britanske verige dizajnerskih outletov McArthurGlen. Eden je pri Dunaju, drugi pri Salzburgu.

Designer Outlet Parndorf

Leži blizu Nežiderskega jezera (Neusiedler See), slabih 50 kilometrov jugovzhodno od Dunaja. Od Ljubljane je oddaljen dobrih 400 kilometrov.

Obsega več kot 170 trgovskih in gostinskih lokalov, izbirate pa lahko med kupom zvenečih imen, kot so Armani, Gucci, Burberry, Prada, Furla, Polo Ralph Lauren in Gant.

Med tednom so trgovine odprte od 9.30 do 19. ure, ob sobotah od 9. do 18. ure, ob nedeljah in praznikih pa so zaprte.

Designer Outlet Salzburg

Leži ob avtocesti Salzburg–Dunaj, v neposredni bližini salzburškega letališča oziroma kakšnih deset minut vožnje od središča mesta. Od Ljubljane je oddaljen okoli 280 kilometrov.

Obsega 100 trgovin z več kot 200 priznanimi blagovnimi znamkami, kot so Calvin Klein, Escada, Hugo Boss, Jil Sander in Valentino.

Med tednom so trgovine odprte od 9.30 do 19. ure, ob sobotah od 9. do 18. ure, ob nedeljah in praznikih pa so zaprte.

Madžarska Pred leti je predvsem vzhodni del Slovenije po oblačila množično potoval na tržnico v Lenti na Madžarskem, zdaj pa je ta običaj že skoraj popolnoma zamrl. Zdaj se lahko na malce bolj prefinjeno nakupovanje odpravite v predmestje Budimpešte.

Premier Outlets Center

Leži v naselju Biatorbágy kakšnih 20 kilometrov vzhodno od Budimpešte oziroma okoli 450 kilometrov od Ljubljane.

Obsega več kot 80 trgovin z več sto blagovnimi znamkami, kot so Calvin Klein, D&G, Kenzo, Trussardi, Lacoste, Diesel, Mango in Desigual.

Trgovine so odprte vsak dan od 10. do 20. ure razen ob državnih praznikih. Takrat so zaprte oziroma imajo skrajšan delovni čas – zaprte so 27. in 28. maja, 20. avgusta, 23. oktobra, 1. novembra, 25. in 26. decembra ter 1. januarja, 24. in 31. decembra pa so odprte do 14. ure.

Ne spreglejte