Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2016,
16.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

prazniki prazniki top 10 top destinacije Ljubljana Velika Britanija turizem

Ponedeljek, 12. 12. 2016, 16.19

6 let, 6 mesecev

Top evropska mesta za zimski oddih - med njimi tudi Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
prazniki | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Britanski časopis The Guardian je objavil izbor evropskih mest, ki so po njihovem mnenju najboljša izbira za zimske počitnice. Med njimi so se znašli tudi Ljubljana, Zagreb in Sarajevo.

Kot so zapisali pri Guardianu, so izbor sestavili tudi glede na to, ali imajo omenjena mesta z Otokom ugodne letalske povezave. Dejstvo, da je Easyjet povečal število poletov iz Gatwicka na Brnik, je nedvomno pripomoglo k uvrstitvi Ljubljane na seznam.

Guardianovih top 10 zimskih mestnih destinacij:

Poprad, Slovaška

Poprad, Slovaška | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Mestece ob vznožju Visokih Tater je priljubljeno slovaško letovišče, ki ne vabi le z okoliškimi vršaci, ampak tudi z velikim vodnim parkom, ki je poleti aktualen zaradi zunanjih bazenov in vodnih toboganov, pozimi pa je čas za wellness, savne in namakanje v topli vodi.


Baden-Baden, Nemčija

Baden-Baden, Nemčija | Foto: Facebook Foto: Facebook

Slovito termalno središče ima že dolgo tradicijo, v tamkajšnjih vodah, ki tečejo iz 29 termalnih izvirov, so se namakali tako rimski cesarji kot novodobni zvezdniki. Atrakcija z dolgo zgodovino je tudi tamkajšnja igralnica, katere najbolj znana legenda govori, da je v njej manjše bogastvo zaigral ruski literat Fjodor Dostojevski.


Sarajevo, Bosna in Hercegovina

Sarajevo, BiH | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Čeprav so zime tam pogosto neusmiljeno mrzle, je Sarajevo britanske novinarje prepričalo s svojo multikulturnostjo in za zahodnjake ugodnimi cenami, predvsem pa šarmom Baščaršije, starega mestnega jedra s tamkajšnjimi trgovinicami in lokali.


Östersund, Švedska

Östersund, Švedska | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mesto v osrednji Švedski skupaj s svojo okolico ponuja nekaj za vsakogar. Samo mesto je izjemna destinacija tako za ljubitelje (vikinške) zgodovine kot sodobne umetnosti, v neposredni bližini je slovito smučarsko središče Åre, družinski Winter Park ponuja vse od ustvarjanja ledenih skulptur do sankanja in drsanja, navdušenci nad vrhunsko kulinariko pa romajo slabih sto kilometrov stran v Fäviken, eno najzanimivejših restavracij na svetu.


Poznanj, Poljska

Poznanj, Poljska | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Poznanj je živahno študentsko mesto s temu primerno bogato ponudbo gostinskih lokalov. Središče mestnega življenja je stari mestni trg Stary Rynek, obkrožen s pisanimi mestnimi zgradbami, največja tamkajšnja znamenitost pa je mestna hiša iz 13. stoletja, ki jo opisujejo kot "poročno torto, križano s svetilnikom".


Zagreb, Hrvaška

Adventni Zagreb | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Potem ko so zagrebški adventni sejem lani razglasili za najboljšega v Evropi, je hrvaška prestolnica letos živahna bolj kot kadarkoli. Če vas druženje na prostem ne veseli, ima Zagreb resnično pisano ponudbo muzejev - ne nazadnje je eden posvečen strtim srcem - in prav tako pester izbor vrhunskih restavracij, povrhu pa se lahko pohvali z "mestnim" smučiščem na Sljemenu.


Tromsø, Norveška

Tromso, Norveška | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Če si želite videti severni sij, a za to ne bi potovali v divjino, imate največ možnosti, da ga ujamete, v Tromsøju. A bodite pripravljeni - zaradi okoliških gora v Tromsøju od 21. novembra do 21. januarja sonce sploh ne vzide. K sreči je v mestu dovolj barov, restavracij in muzejev, da pozabite na pomanjkanje svetlobe.


Ljubljana, Slovenija

Prižiganje prazničnih lučk Ljubljana | Foto: Bobo Foto: Bobo

Guardian opevanje Ljubljane začne s podatkom, da gre za nekdanji dom Melanije Trump ... Kakorkoli, slovensko prestolnico so pohvalili, da je zelo živahno in zelo zeleno mesto ter da ima kar nekaj impresivnih arhitekturnih primerkov - od gradu in Robbovega vodnjaka do mostov in več sodobnih zgradb, med lokali pa so pohvalili kavo v Čoklu, nočno življenje v Daktariju ter hrano v Taverni Tatjana in Špajzi.


Memmingen, Nemčija

Memmingen, Nemčija | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Verjetno najmanj znano mesto v tem izboru se skriva na Bavarskem, tamkajšnja največja atrakcija pa je milo rečeno samosvoja. Vsako poletje namreč prirejajo festival, v okviru katerega domačini skačejo v rečico, ki teče skozi mesto, in v njej lovijo postrvi. Pozimi mesto zasede božični sejem, ogleda vredna pa je tudi najstarejša mestna taverna, ki izvira iz leta 1590. Športni navdušenci na svoj račun pridejo na bližnjih strminah v Oberstdorfu.


Sibiu, Romunija

Sibiu, Romunija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nekdanja prestolnica Transilvanije se pozimi spremeni v pravo ledeno kraljestvo - tudi zato, ker so zime tam praviloma zelo zasnežene in mrzle. Sibiu je kulturno središče regije z obilico muzejev in gledališč, pohvali pa se lahko tudi z veliko zelo dobro ohranjenimi srednjeveškimi zgradbami. K temu dodajte bližnja smučarska središča in dobite imenitno zimsko destinacijo.

Ne spreglejte