Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 6. 2016,
10.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Siol z vami na dopustu Na sonce plaža Hrvaška morje počitnice top 10 Na dopustu

Četrtek, 30. 6. 2016, 10.32

6 let, 6 mesecev

Top 10 najlepših hrvaških plaž

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Kolaž hrvaške plaže

Za turistične nasvete je vedno pametno vprašati domačine, zato velja preveriti, katere so po mnenju Hrvatov najlepše plaže na njihovi obali.

Hrvaški časopis Večernji list je objavil lestvico desetih po njihovem mnenju najlepših hrvaških plaž. O okusih se ne razpravlja, niti ko gre za plaže - nekateri so ljubitelji mivke, drugi jo prezirajo, nekateri prisegajo na skalnato obalo, drugi se prav takšni izogibajo. To lestvico so očitno sestavljali tisti, ki v morje ne marajo plezati po skalah, saj so na njej le peščene in prodnate.

Pred dvema letoma je bil izbor najlepših hrvaških plaž videti tako.

A tudi če se plaža, ob kateri ste letos rezervirali počitnice, ni uvrstila na spodnji seznam, se ne vznemirjajte preveč. Morda bo zato na njej manjša gneča.


1. Saplunara, Mljet

Plaža, Mljet | Foto: Instagram/Getty Images Foto: Instagram/Getty Images

Lovely sandy beaches on Mljet. #Croatia #mljetisland #beach #saplunara #croatiaweek #CoastalCroatia

A photo posted by @ypra01 on

Naselje in zaliv Saplunara ležita na skrajnem vzhodu Mljeta, tam pa lahko najdete edine peščene plaže na tem dalmatinskem otoku - to sta Velika in Mala Saplunara, v neposredni bližini pa še plaža Blace, edinstvena peščena laguna, ki je poleti izjemno priljubljena pri kopalcih. Tudi zaradi plitvega morja, ki se poleti segreje vse do 28 stopinj Celzija.


2. Bellevue, Dubrovnik

Plaža Bellevue, Dubrovnik | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Pod istoimenskim hotelom v enem najlepših zalivov v Dubrovniku in okolici je plaža Bellevue, eno najbolj obiskanih dubrovniških kopališč. Največ sonca je deležna zjutraj in zgodaj popoldne, pozneje pa okoliške skale zagotavljajo senco in prijeten naraven hlad.


3. Rajska plaža, Rab

Rajska plaža, Rab | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Rajska plaža na severu otoka Rab je pri ljubiteljih peščenih oziroma mivkastih plaž že dobro poznana, predvsem jo imajo rade družine z otroki, saj je plitvo morje kot nalašč zanje. Plaža pri letovišču Lopar je dolga dva kilometra, ob njej pa je v velikem športnem središču dovolj različnih rekreativnih vsebin, da vas zaposlijo za ves dopust.


4. Porat, Biševo

 

Island of Bisevo, Croatia...

A photo posted by Paulie Gaultieri (@paulie_gaultieri) on

Otok Biševo najbolj slovi po morskih jamah, med katerimi je najbolj znana Modra špilja, a ob tem v zalivčkih skriva kar nekaj prelepih peščenih plaž. Ena najlepših je na zahodni strani otoka v zalivu Porat, zaščitena pred močnim vetrom in obdana z borovim gozdičkom.


5. Kostanj, Ugljan

Peščena plaža blizu mesta Kukljica sproža zelo mešane odzive. Nekateri jo hvalijo kot eno najlepših, drugi pravijo, da ni nič posebnega, spet tretji pa, da je ena najbolj umazanih na Jadranu. V zalivu ni nobene turistične ali gostinske infrastrukture, zato pa si lahko tam ogledate obnovljeno cerkvico iz 13. stoletja.


6. Saharun, Dugi otok

 

Sakarun is a large sandy beach, towards the open sea of the Adriatic. It is located on the northwest coast of the Long island, near the village of Veli Rat, Verunić, Soline and known Božava. Small white sands of the sea has a special vivid blue-green color. One of the most beautiful and famous beaches of the Zadar County. Coast of coarse gravel. The sea is very shallow for a distance of up to 100 m from the coast. On the line and swim the distance of about 250 m from the coast, the sea depth is about 3.5 m. #beach #sakarun #dugiotok #croatiafullofbeaches #croatia #bestbeach #heaven #vacation #summer #natgeotravel #awesomeearth #nature #ourplanetdaily #livingonearth #sonyalpha #nakedplanet #natgeo #teamtravelers #picoftheday #nakedplanet #welivetoexplore #theglobewanderer #beautifuldestinations #teamtravelers #sony #fantastic_earth #croatiafullofnature #mykindofcroatia #earthfocus #zadar_region #croatiafulloflife

A photo posted by @domagojsever on

Po mnenju mnogih je Saharun (oziroma Sakarun) v bližini mesteca Veli Rat najlepša plaža na Jadranu, nekateri jo uvrščajo kar med najlepše na svetu. Beli pesek 800 metrov dolge plaže obliva plitvo turkizno morje, zato je primerna tudi za otroke, res pa je, da je zaradi hvalnic, ki jih je plaža deležna v zadnjih letih, tam v poletni sezoni že kar precejšnja gneča.


7. Zrće, Pag

Da, tudi najbolj žurerska plaža na Jadranu se je znašla na lestvici najlepših. Prodnata plaža blizu Novalje, ki ji pravijo kar hrvaška Ibiza, živi 24 ur na dan. Na njej je dovolj prostora za več tisoč kopalcev in zabave željnih obiskovalcev, ki jih pritegneta urejenost in obilica rekreativnih ter zabavnih vsebin.


8. Kraljičina plaža, Nin

 

💙 #Beach #Croatia #Travel #Wanderlust

A photo posted by Francine Heath (@francine_lou) on

Plitvo morje v tej peščeni laguni pri Ninu na zadarski rivieri privlači družine z majhnimi otroki, izpostavljenost vetru pa tudi deskarje, kajtarje in druge adrenalinske navdušence, ki za svoj šport potrebujejo veter. Plaža, s katere je krasen razgled na visoki Velebit, je ime menda dobila zaradi žene hrvaškega kralja Tomislava, ki jo je oboževala.


9. Borik, Zadar

 

#sunset #zadar #nature

A photo posted by Slavko Šarčević (@slavkosarcevic) on

Kot pove že ime te plaže na severni zadarski obali, je ta prodnata plaža obkrožena z bori, ki kopalcem ponujajo prijeten hlad. Znana je tudi po lesenem pomolu, kjer se rada druži mladina. Plaža je urejena in ponuja pester izbor vsebin, od izposoje pedalinov do vodnih skuterjev, hvalijo pa jo tudi zato, ker je sončni zahod tam - tako pravijo - med najlepšimi na svetu.


10. Dražica, Biograd

 

#croatia #biograd #biogradnamoru #хорватия #биоград #drazica

A photo posted by 🌿Лилия (@lprotchenko) on

Na prodnati plaži pri letovišču Biograd že deset let vihra modra zastava, potrdilo urejenosti plaže, čistoče morja in kakovostnih zabavnih vsebin za kopalce. 300 metrov dolga plaža je primerna za otroke, prav tako pa je urejen dostop za invalide.

Ne spreglejte