Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 10. 2016,
5.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

3

Natisni članek

potovanje Lonely Planet top destinacije top 10

Petek, 28. 10. 2016, 5.33

6 let, 6 mesecev

Top 10 mest, ki jih je treba obiskati leta 2017

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

3

Od razvpitih velemest do neznanih krajev – to so mesta, ki so po mnenju vodnika Lonely Planet najbolj vroče destinacije prihodnjega leta.

1. Bordeaux, Francija

Bordeaux | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Svetovna prestolnica vina je letos končno dobila primerno atrakcijo – futuristični vinski muzej ali, bolje rečeno, zabaviščni park. Resnici na ljubo se boste z vini bolje spoznali, če se podate v mesto, v katerega iz množice barov in bistrojev, posejanih po živahnih ulicah. Bordeaux je mesto, polno zgodovine in čudovito ohranjenih zgradb, seveda pa ga je treba doživeti predvsem za mizo.


2. Cape Town, Južna Afrika

Cape Town | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Še eno mesto, ki se je razvilo v kulinarično središče, je Cape Town. Za to ima vse potrebno: sveže sestavine iz rodovitne pokrajine, ki ga obkroža, inovativne restavracije in močno vinsko sceno. Septembra bo mesto dobilo še pomembno novost na področju umetnosti in oblikovanja: odprli bodo največji muzej sodobne afriške umetnosti, ki bo domoval v pravem arhitekturnem čudu, nekdanjem silosu za žito.


3. Los Angeles, ZDA

Los Angeles | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Čeprav slovi kot prestolnica plehkosti, se Los Angeles v zadnjem času preobraža v vse pomembnejšo kulturno, pa tudi ekodestinacijo. Mestna iniciativa Car Free LA (LA brez avtomobila) spodbuja turiste, da se na raziskovanje mesta podajo s kolesi ali javnim prevozom, ki postaja vse boljši in učinkovitejši. Menda je življenje v Los Angelesu postalo tako prijetno, da se ljudje z vzhodne obale ZDA množično priseljujejo tja. No, morda pa to počnejo zaradi dejstva, da v LA-ju le redko dežuje.


4. Merida, Mehika

Merida, Mehika | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Največje mesto na mehiškem polotoku Jukatan, ki mu pravijo tudi Belo mesto, je kulturno središče te regije. Ima množico muzejev, galerij in gledališč, glasba in ples pa sta pomemben del mestnega vsakdanjika. Zakaj velja Merido obiskati predvsem prihodnje leto? Ker bo kulturna prestolnica Amerik, zaradi česar bo dogajanje še bolj pestro. In še ena nezanemarljiva podrobnost: Merida velja za eno najvarnejših mehiških mest.


5. Ohrid, Makedonija

Ohrid | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nam najbližje na tem seznamu je mesto ob Ohridskem jezeru v Makedoniji. Nekdanje versko središče se je prelevilo v najpomembnejše makedonsko letovišče – seveda, saj država nima morske obale. Ohrid je skupaj z jezerom, ki slovi po izjemni biodiverziteti, pod zaščito Unesca, a to ni ustavilo načrtov za gradnjo novega turističnega megakompleksa. Skrajni čas, da obiščete te kraje, preden se za vedno spremenijo.


6. Pistoia, Italija

Pistoia, Italija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Temu toskanskemu mestecu zaradi izjemne kombinacije arhitekture in umetnosti pravijo tudi male Firence, a ravno zaradi bližine tistih pravih Firenc ostaja zunaj ustaljenih turističnih poti. To se bo prihodnje leto zagotovo spremenilo, saj bo Pistoia nosila naziv italijanske prestolnice kulture, zagotovo pa mesto ne bo izgubilo svojega pristnega šarma, ki so ga iz nekaterih najbolj priljubljenih toskanskih točk turisti že izgnali.


7. Seul, Južna Koreja

Seoul Skygarden | Foto: mvrdv.nl Foto: mvrdv.nl

Seul se že več kot desetletje trudi postati zeleno, do prebivalcev in obiskovalcev prijazno mesto. Zadnji v vrsti projektov, s katerimi skušajo to doseči, je Seoul Skygarden, seulski nebesni vrt, v okviru katerega 938 metrov dolg odsek dvignjene avtoceste preobražajo v botanični vrt z lokalnimi drevesi, grmovnicami in cvetlicami, odprli pa ga bodo v drugi polovici prihodnjega leta.


8. Lizbona, Portugalska

Lizbona | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Portugalska prestolnica vsekakor ni turistična neznanka, a se ob boku južnoevropskih težkokategornikov, kot sta Barcelona in Rim, ni nikoli prebila v ospredje. Še dobro, ker je zato toliko bolj zanimiva, pa tudi ugodnejša. Je popolna izbira za tiste, ki radi dobro jedo in pijejo, pa tudi za iskalce novih kulturnih izkušenj. Ob množici muzejev, ki jih že ima, bo prihodnje leto dobila še enega: v najstarejši lizbonski četrti Alfama odpirajo muzej zgodovine Judov na Portugalskem.


9. Moskva, Rusija

Moskva | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Glavno mesto Rusije popolnoma prenavljajo, letos je dobilo že četrto mednarodno letališče, bliskovito pa obnavljajo in širijo tudi sistem podzemne železnice. Čemu takšen razvoj? Razlog vsekakor tiči (tudi) v dveh nogometnih spektaklih, ki ju bo Rusija in s tem Moskva gostila prihodnji dve leti, najprej pokal konfederacij leta 2017, leto zatem pa še svetovno nogometno prvenstvo. Če športu dodate še preporojeno moskovsko kulinarično sceno, imate zmagovalno kombinacijo.


10. Portland, ZDA

Portland | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mestu v ameriški zvezni državi Oregon nekateri pravijo najbolj hipstersko, drugi pa v njem vidijo vizijo prihodnosti. Prijazno in trajnostno naravnano mesto je dinamično kulinarično središče, prihodnje leto pa bodo tja romali navdušenci nad nebesnimi pojavi. Sredi avgusta bo namreč le nekaj kilometrov južno od Portlanda mogoče opazovati popoln sončni mrk, prvi v ZDA po 26 letih.

Ne spreglejte