Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 10. 2016,
3.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,73

2

Natisni članek

potovanje Lonely Planet turizem top 10

Četrtek, 27. 10. 2016, 3.29

6 let, 7 mesecev

Države, ki jih morate nujno obiskati prihodnje leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,73

2

Ste z mislimi že pri popotniških načrtih za leto 2017? Tukaj je deset držav, o katerih je po mnenju znanega popotniškega vodnika Lonely Planet vredno razmisliti.

1. Kanada

Kanada | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Druga največja država na svetu je zahvaljujoč mlademu in energičnemu premierju Justinu Trudeauju dobila imidž hip destinacije. Prihodnje leto praznujejo 150-letnico ustanovitve kanadske konfederacije, ki jo bodo proslavili z vrsto dogodkov, za uživače pa poskrbijo kanadska dinamična kulinarična scena in tamkajšnja povsem neznana, a vsekakor zanimiva vina.


2. Kolumbija

Cartagena, Kolumbija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Čeprav več kot pol stoletja trajajoča državljanska vojna še vedno ni končana, je Kolumbija danes svetlobna leta daleč od ene najnevarnejših držav na svetu, za kakršno je veljala nekoč. Slikovita mesta, gostoljubni ljudje in dih jemajoče pokrajine od karibske obale do Andov in amazonskega pragozda pritegujejo vse več turistov, največji dogodek prihodnjega leta pa bo za Kolumbijce obisk papeža Frančiška.


3. Finska

Finska | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Še ena država, ki bo prihodnje leto praznovala pomembno obletnico, je Finska – ta je leta 1917 po padcu carske Rusije dosegla neodvisnost in ni dvoma, da bodo Finci stoletnico primerno proslavili. Ta skandinavska država je kot nalašč za vse ljubitelje divjih prostranstev (prihodnje leto bodo dobili nov narodni park Hossa na severovzhodu države) in seveda nordijskih športov.


4. Dominika

Dominika | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Prebivalci te karibske otoške države se radi pošalijo, da bi Krištof Kolumb, če bi vstal iz groba in se vrnil na Karibe, prepoznal le še Dominiko. Govorijo seveda o nedotaknjenosti svojega otoka, ki so ga megaletovišča, posejana po preostanku Karibov, bolj ali manj zaobšla. Vsaj do leta 2018, ko bo hotelska veriga Hilton tam odprla svoj resort. Prihodnje leto bo torej zadnja priložnost, da izkusite preprosto, umirjeno Dominiko.


5. Nepal

Nepal | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Po uničujočem potresu leta 2015 se ta himalajska država spet postavlja na noge, a jasno je, da bo morala prehoditi še dolgo pot, zato zdaj bolj kot kdajkoli potrebuje podporo turizma. Mnogi kulturni spomeniki so izgubljeni, a k sreči ne vsi, predvsem pa je Nepal obdržal tisto, kar ga je vedno delalo privlačnega – osupljivo pokrajino, ki kar kliče po pohodništvu.


6. Bermudi

Bermudi | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Otoke, ki spadajo pod britansko krono, mnogi pomotoma uvrščajo med Karibe, a Bermudi so zgodba zase. Ležijo kakšnih tisoč kilometrov od obale Severne Karoline, opisujejo pa jih kot mešanico britanskih vplivov in otoškega šarma. Zaradi prijetnih temperatur in ugodnih vetrov so Bermudi priljubljena destinacija jadralcev in drugih športnikov, ki za užitek potrebujejo kakšno sapico.


7. Mongolija

Mongolija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prihodnje leto bodo v mongolski prestolnici Ulan Bator odprli novo sodobno letališče, simbol modernizacije te države in preobrazbe Ulan Batorja v sodobno, v prihodnost usmerjeno mesto. Mongolsko podeželje medtem še naprej osuplja s svojimi prostranstvi in naravnimi znamenitostmi, na primer z jezerom Khövsgöl, ki so ga z glavnim mestom lani povezali z asfaltno cesto in s tem potovanje do njega skrajšali za kar deset ur.


8. Oman

Oman | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ta država je že dolgo tihi popotniški favorit na Arabskem polotoku, kmalu pa ne bo več tako tih – do tja je vse več letalskih povezav, dobivajo pa tudi vse več prestižnih hotelov, zaradi česar kmalu ne bo več destinacija za vsak žep. Zato je leto 2017 vsekakor pravi čas za obisk Omana, morda celo v obliki družinskih počitnic, saj bodo prav prihodnje leto blizu prestolnice Muscat odprli nov futuristični vodni park.

9. Mjanmar

Mjanmar | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Nekdanja Burma je bila dolgo destinacija za le največje avanturiste. Zdaj se ta skrivnostna država odpira svetu in navdušuje vse več popotnikov. Vse večji turistični naval ima vsekakor tudi slabe plati, zato je zdaj skrajni čas, da tam izkusite pristni utrip Jugovzhodne Azije, ki je v okoliških državah že skorajda povsem izginil.

10. Etiopija

Etiopija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Le Etiopija se lahko pohvali s 13 sončnimi meseci v letu – toliko jih namreč pozna njihov koledar. Pa to še ni vse, tudi čas v dnevu tam merijo oziroma odčitavajo drugače, kar lahko povzroči nemalo zadreg. A ta eksotična afriška država se za vse to odkupi z neverjetnimi naravnimi lepotami, starodavnimi spomeniki in ne nazadnje odlično kavo. Prihodnje leto se obeta še nekaj novih letalskih povezav in Etiopija bo dostopna bolj kot kdajkoli.

Ne spreglejte