Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 1. 2017,
3.24

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Guinnessov rekord potovanje popotovanje

Četrtek, 19. 1. 2017, 3.24

4 leta, 1 mesec

James Asquith, Guinnessov rekorder

To je najmlajši človek, ki je prepotoval vse države sveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Britanec James Asquith je najmlajši človek, ki je obiskal vseh 196 mednarodno priznanih držav sveta. Podvig, ki ga je končal pri 24 letih, zanj pa porabil pet let, ga je lani uvrstil tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Danes živi in dela v Londonu kot bankir.

James Asquith, ki danes dela kot bančnik v Deutsche Bank v Londonu, nikoli ni načrtoval obiska vseh držav sveta. Kot je povedal za spletni portal Business Insider, se mu je ideja porodila med potovanjem z očetom, pilotom pri letalski družbi British Midland International (BMI). Potovanj se je lotil postopoma. Več ko je videl, več si je želel.

Oglejte si video, ki povzema njegovo petletno potovanje v 196 mednarodno priznanih držav

Do 150 tisočakov tudi s pomočjo borznega mešetarjenja

Na poti, ki jo je sklenil leta 2013, šele konec lanskega leta pa za svoj podvig dobil uradno potrditev iz Guinnesove knjige rekordov, je porabil približno 150 tisoč evrov.

Del denarja je privarčeval že prej, del ga je s pomočjo opravljanja priložnostnih del (v Južni Ameriki je na primer delal po lokalih ter si tako zagotovil brezplačno hrano, pijačo in nastanitev) in v času gospodarske krize celo dobrih potez na borzi zaslužil spotoma. Ker je živel pri starših, je privarčeval tudi znesek, ki bi ga sicer moral nameniti za najemnino.

Po pisanju Business Insiderja je začel denar služiti že pri 12 letih, ko je za drobiž čistil sosedove avtomobile, namesto rojstnodnevnih in božičnih daril pa raje prosil za denar.

Kot je poudaril, se tisti, ki mislijo, da je popotniški podvig zmogel predvsem po zaslugi premožnih staršev, krepko motijo. Za vse je poskrbel sam, je dejal.

 

#japan #shinto #shrine #mtfuji #snow #fareast #winter #torri 🌍🇯🇵

A photo posted by James Asquith (@jamesasquithtravel) on

Ne prezrite:

-> Zgodba o Mitji Lavtarju, Kranjčanu, ki namerava obiskati vseh 6.036 slovenskih krajev
-> Intervju s Tomažem Humarjem, najmlajšim človekom, ki je prekolesaril svet, o svojem popotovanju in razmišljanju pa napisal knjigo z naslovom Svet ni meja
-> Intervju z Žanom Reboljem, slaščičarjem, ki je pustil službo in se podal v svet

Trimesečno potovanje v Vietnam se je raztegnilo v petletno odisejado

Potovalna žilica se mu je prebudila leta 2008. Komaj polnoleten si je privoščil leto dni "na off" in se pred začetkom študija odpravil na svoje prvo pravo potovanje. V družbi prijateljev je odpotoval v jugovzhodno Azijo, natančneje v Vietnam.

A pot tam se še ni končala. To je bil šele začetek ... Potovanje, ki naj bi trajalo tri mesece, se je raztegnilo na obdobje petih let. V tem času je doživel marsikaj, večkrat pa je imel srečo, da je odnesel celo kožo. Tako je na primer Afganistan obiskal ravno v času vojne, v Libijo pa pripotoval dan po strmoglavljenju libijskega predsednika Moamerja Gadafija (februar 2011).

Prodajalec je vedel, o čem govori

Ko se je Asquith lotil nakupa potovalnega nahrbtnika, mu je prodajalec predlagal, naj si kupi model boljše kakovosti, saj ga bo potovalna mrzlica zgrabila tako močno, da se potovanjem ne bo več mogel odpovedati. Mladi Britanec si je takrat o prodajalcu mislil svoje. Prepričan je bil, da bo po treh mesecih potovanja vse po starem, a se je izkazalo, da je imel gospod prav. Asquith je po prihodu iz Vietnama nemudoma rezerviral novo letalsko vozovnico: tokrat do Egipta. In potem so države padale kot domine …

 

Najlepši spomini na Bližnji vzhod, Slovenije ne omenja

Popotniku je kljub potovalni mrzlici uspelo dokončati študij ekonomije, ki ga je pripeljal do mesta bančnega uslužbenca v Deutsche Bank v Londonu. Najbolj nepozabni spomini ga vežejo na Bližnji vzhod, natančneje na Jordanijo in Sirijo.

"Sirijo sem obiskal leta 2011. Stanoval sem v hotelu Sheraton v Damasku, ki je bil pred šestimi leti povsem drugačen, kot je danes. Enako velja za Kurdistan v severnem Iraku. Na mojih fotografijah je čudovit, kot sklepam iz poročanja medijev, pa je njegova podoba danes vse prej kot prijazna."

Celina, kjer se je počutil najbolj osamljeno, pa je bila Afrika. Velik delež "zaslug" za takšen občutek ima verjetno podatek, da se je dan pred odhodom razšel s takratnim dekletom. "Štiri mesece sem po Afriki večinoma potoval sam, prva dva meseca sploh nisem spregovoril besede v maternem jeziku," je povedal popotnik, ki se je med potovanjem držal pravila, da v vsaki od držav preživi najmanj en dan oziroma si tam poišče tudi prenočišče.

James Asquith vtise s potovanj objavlja na Instagramu.

O svojem potovanju je lani napisal knjigo z naslovom Breaking Borders. | Foto: O svojem potovanju je lani napisal knjigo z naslovom Breaking Borders. Na preži za finančno ugodnimi ponudbami

Letalske vozovnice je večinoma iskal prek aplikacije Skyscanner, naročen pa je bil tudi na obvestila različnih letalskih družb in bil na preži za ugodnimi ponudbami.

Zadnji kotiček sveta, ki ga je v okviru rekordnega projekta obiskal Asquith, je bila Mikronezija. Ni mu bilo lahko, čeprav je bila zadnja na seznamu. Ali pa ravno zato.

Spopad s "krizo srednjih let"

"Počutil sem se čudno, nekako izpraznjeno," je opisal občutek, ki ga je preveval ob obisku zadnjega geografskega koščka v mozaiku. "Vedno sem se šalil, da bom imel ob koncu projekta krizo srednjih let, in moram priznati, da to ni bilo prav daleč od resnice."

Knjiga in nove ambicije

Bankir in popotnik je o svojem potovanju napisal knjigo z naslovom Premikanje meja (Breaking Borders), ki ji je namenil večino lanskega leta. Pisati jo je začel na delovnem mestu, a kmalu ugotovil, da iz te moke ne bo kruha, zato si je vzel dopust in privoščil potovanje, tega pa združil s potrebo po pisanju.

"Tri tedne in pol sem na Južnem Pacifiku samo pisal in pisal," je povedal mladenič, ki ima zdaj še ambicioznejše načrte.

Želi si obiskati severni in južni pol ter se se lotiti nečesa še bolj ekstremnega. Na primer katere od bolj nenavadnih maratonskih preizkušenj, ki jih v koledarju vzdržljivostnih športov nikoli ne (z)manjka.

Ne spreglejte