Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 8. 2014,
13.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

izlet Kras pršut teran Velika planina sir trnič

Četrtek, 7. 8. 2014, 13.50

6 let, 7 mesecev

Ste za teran in pršut ali bi raje sir z Velike planine?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kraševci ta konec tedna vabijo v Dutovlje, kjer bodo predstavili jedačo in pijačo, po kateri so najbolj znani. Na Veliki planini se lahko medtem naučite izdelati sir trnič.

Po julijskem počitniškem zatišju se spet vračajo prireditve, ki obiskovalce vabijo z raznimi dobrotami. Tako boste ta konec tedna ljubitelji dobre hrane in pijače nekaj zase našli tako na Krasu kot na Veliki planini.

Kras malo drugače

V Dutovljah so že od nekdaj ponosni na svoje pridelke in izdelke, med katerimi prednjačita teran in kraški pršut. Pijačo in jedačo že od leta 1970 slavijo na prazniku terana in pršuta, ki je do danes prerasel v eno najpomembnejših prireditev na Krasu.

Praznik, ki bo ta konec tedna v Dutovljah, bodo letos že drugič okrepili s prireditvijo Kras malo drugače, z ognjem na borjaču. Ob 19. uri se bodo odprla vrata Bunčetove domačije v središču Dutovelj, kjer se bodo s svojimi vini predstavili kraški vinarji Čotar, Renčel, Štemberger, Emil in Ken Tavčar ter Milena Raspopović.

Kot se za Kras spodobi, ne bo manjkal niti pršut, načeli bodo celo serijo: trije bodo s Krasa, iz Španije bo prispel sloviti iberski pršut pata negra, obljubljajo tudi pršut krškopoljskega prašiča in mangalice ter istrski pršut, morda pa še kakšnega.

Letošnji že 44. praznik terana in pršuta se sicer začenja že nocoj, podroben program pa najdete tukaj.

Postanite sirar z Velike planine

Na Veliki planini nad Kamnikom zares pastirji še vedno živijo, kot so nekdaj. Tam lahko okusite pastirske jedi iz sveže pomolzenega mleka, na prav poseben dan, na dan trniča, pa si lahko v idilični pastirski vasici sami izdelate tradicionalni velikoplaninski sir trnič.

Tako bodo to nedeljo pred Preskarjevo muzejsko bajto v Velikem pastirskem stanu na Veliki planini potekali delavnici rezljanja pisav in izdelave trniča ter prikaz sirjenja po starem – od mleka do trniča.

Na Veliko planino se lahko vsake pol ure povzpnete z nihalko iz doline Kamniške Bistrice. Do Preskarjeve bajte je nato še 45 minut hoje po zmerni poti.

Ne spreglejte