Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 10. 2014,
10.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 17. 10. 2014, 10.47

8 let

Rajzefiber biro: Ni res, da se v Mariboru nič ne dogaja!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanja mariborska cvetličarna Ciklama v Mariboru ne nudi več prostora dišečim cvetlicam, ampak inovativnim idejam Rajzefiber ekipe, ki z navdušenci ustvarja nanoturistično izkušnjo mesta.

Čeprav Maribor ni več Evropska prestolnica kulture, to še ne pomeni, da je kreativni del mesta zamrl. Kje pa. Mladi navdušenci reciklirajo prazne prostore in ponujajo primer dobre prakse. A začnimo na začetku.

Dejstvo je, da se je v mestni četrti štajerske prestolnice v zadnjih letih pojavilo veliko praznih prostorov, opuščenih trgovin, lokalov. A prav počasno umiranje mesta je bil izziv za mlade entuziaste, da nekaj v njihovem mestu spremenijo.

Tega so se lotili tako dobro, da so bili s svojim projektom Rajzefiber biro med nagrajenci na letošnjem mednarodnem bienalu industrijskega oblikovanja BIO 50. Rajzefiber biro je tako postal še eden od programov društva za ljudi in prostore Hiša!, ki v Mariboru že uspešno soustvarja Živa dvorišča, Poligone znanja in Center grafičnih umetnosti.

Na Gosposki 11, na ustvarjalnem dvorišču za birojem, smo s tremi člani zmagovalne ekipe – s Tajšo Perović, strokovnjakinjo za turizem, ter študentoma arhitekture Nikom Lorberjem in Mašo Kresnik – poklepetali o tem, kaj biro predstavlja, kako so ga preuredili in kaj besedna skovanka nanoturizem sploh pomeni.

Nova skovanka nanoturizem je kreativna kritika masovnega turizma "Arhitekta Kaja Pogačar, Katja Beck Kos in Robert Veselko so se prijavili na razpis mednarodnega bienala in postavili so ju v raziskovalno skupino Nanoturizem. Naloga razširjene ekipe, v katero nas je bilo na koncu združenih 13 in je bila sestavljena iz arhitektov, kulturnih menedžerjev, študentov arhitekture, oblikovalske srenje, jaz kot poznavalka turizma, je bila, da prežvečimo to skovanko nanoturizem," razloži začetke Tjaša.

"Nanoturizem je kreativna kritika masovnega turizma. Je lokalno usmerjena alternativa, ki temelji na sodelovanju. Pomeni, da lokalni ljudje soustvarjajo podobo mesta," poda Tajša osnovne podatke.

Rajzefiber biro je tako nanoturistična agencija, specializirana za neformalen in oseben dostop do turizma. Kot zelo poseben biro ima tudi zelo poseben, modularen prostor, ki se ga lahko na številne načine preoblikuje. "Je fleksibilen prostor, ki se lahko spremeni v koncertno prizorišče, v trgovino, v prostor za veliko večerjo in še in še … Vse to se že v prostoru dogaja in ljudje nas kličejo za razne stvari. Zdaj sodelujemo z oddelkom za tekstilstvo, pripravljamo dve razstavi," pove Tjaša in nadaljuje: "Rajzefiber biro v smiselno celoto povezuje in ustvarja aktivnosti, ki povezujejo širšo javnost s prebivalci starega mestnega jedra, ga naredijo živahnega in privlačnega, spodbujajo prebivalce k samoiniciativnosti pri sooblikovanju življenja mesta."

Kako bo nagrada BIO 50 vplivala na delovanje biroja? "Nagrada je s sabo najprej prinesla presenečenje, nato pa mreženje. Spoznali smo organizacije, ki imajo podobne vizije, dobili pa smo tudi možnost, da smo nagradili osnovno idejo v nepričakovane razsežnosti. Naš biro je primer dobre praske, sodelovanja se bodo še sklepala, dolgoročno si želimo, da bi se podoben biro postavil še kje drugje.

Prenova nekdanje cvetličarne v turistični biro Maša, Niko in Samo, študentje arhitekture, so pod vodstvom arhitektov Kaje Pogačar in Roberta Veselka v zelo kratkem času in z minimalnim proračunom uredili prostor biroja.

Pri prenovi interierja Rajzefiber biroja gre za nekonvencionalno prenovo prostora, pri kateri je bilo treba upoštevati zelo omejene stroške prenove in kratek čas idejne zasnove in izvedbe.

Maša in Niko razložita, kako so se lotili obnove: "V prostoru, kjer je bila prej dolga leta cvetličarna, smo ohranili obokane strope in jih, skupaj s krajšima stenama pri vhodu in na koncu prostora, prebelili. Nova bela preobleka predstavlja kontrast surovim, neobdelanim zidovom, ki pripovedujejo pretekle zgodbe prostora. Prostor smo zasnovali multifunkcionalno z modularnimi enotami dimenzij 50 x 50 x 25 centimetrov. Oprema prostora so moduli – boksi iz OSB-plošč, ki lahko služijo kot miza, stol, poličke, omare, postelja, oder ... Projekt omogoča veliko stopnjo fleksibilnosti, uporabnik pa lahko prostor sam modificira in prilagaja trenutnim željam in potrebam. Prenova Rajzefiber biroja je projekt v nastajanju, prostor nima končne podobe, dobiva jo šele skozi participacijo uporabnikov."

Za mlade študente je pomenila obnova študij v realnem svetu in prva pohvala je kmalu sledila, saj je bil biro med finalisti za interier leta na Mesecu oblikovanja.

"Seveda smo nominacije zelo veseli. To je pomembno za našo prepoznavnost, mreženje in dobre reference za naše službe. Moram pa nekaj posebno poudariti pri prenovi biroja: če ne bi bilo tako nizkega proračuna, ne bi prišli do takšne originalne ideje," razloži Samo.

Zamenjaj vezalko – postani Rajzefiber popotnik! Rajzefiber biro je odprt za predloge in ideje, trenutno vam menjajo rdečo vezalko za vašo potovalno izkušnjo. "Vi nam na kratko opišete vaše zadnje potovanje in kam si želite v prihodnje ter nam podarite vašo staro vezalko in v levi ali desni čevelj napeljete rdečo Rajzefiber vezalko. Ob koncu vezalkarske menjave bomo pripravili razstavo starih vezalk in popotniških želja. Gre za sodelovalni projekt umetnice Nadje Dodlek," razloži Tajša. Veččutna dogodivščina Maribora Za posebno veččutno dogodivščino lahko v biroju najamete Barbaro, ki vam bo Maribor razkazala skozi čutno okušanje mesta. Dogodivščina je nastala iz Tajšine diplomske naloge Tematska pot za slepe in slabovidne, za kar je prejela tudi nagrado.

"Barbara Izlakar je to veččutno dogodivščino nagradila in jo dopolnila. To je neklasično turistično vodenje: turistom zavežemo oči, nato pa se v paru in skupaj z Barbaro sprehajajo po Mariboru ter ga vonjajo, čutijo in tipajo."

Biro se počasi približuje lokalnim ljudem, ki potrebujejo malce več časa, da sprejmejo novitete mesta, a Tajša optimistično sklene naš pogovor.

"Biro je prostor lokalne dogodivščine in platforma za informiranje o vsem dobrem, kar se v Mariboru dogaja, ker smo prepričani, da je obilo dobre ponudbe. Prežvečena je že namreč izjava, da se v Mariboru nič ne dogaja. Znotraj biroja želimo povezavi vse, kar se da, in katapultirati v nepričakovane razsežnosti. Postajamo dobra informacijska točka."

Ne spreglejte