Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 10. 2014,
12.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 3. 10. 2014, 12.48

8 let

Na izlet z otroškim vozičkom? Nič lažjega!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija ponuja številne naravne vodne znamenitosti, ki so lahko pogosto dober namig za izlet. Mi smo poiskali takšne, ki jih lahko v dobri uri obhodite z vozičkom in majhnim otrokom.

Poskušali smo poiskati jezera in reke, ki niso najbolj znane slovenske destinacije. Da se lahko z vozičkom sprehodite okoli Blejskega in tudi dela Bohinjskega jezera, da so krasne sprehajalne poti ob Ljubljanici v Ljubljani, Savinji v Celju in Dravi v Mariboru, verjetno že veste.

Manjša jezera in vodne znamenitosti smo poiskali na vseh koncih Slovenije in jih malce razvrstili po regijah.

Štajersko-pomursko območje Akumulacijsko Bukovniško jezero v Krajinskem parku Goričko je nastalo kot protipoplavni ukrep, kmalu pa je postalo zanimivo za ljudi in živali. Poleg tega so ob Bukovniškem jezeru v okolici kapele svetega Vida bioenergetiki našli številne energetske točke blagodejnega in zdravilnega sevanje zemlje, ki izboljšajo počutje in zdravje ljudi. Za počasno hojo okoli jezera potrebujete eno uro, če pa se želite ustaviti še na kakšni točki, bo vaš izlet malce daljši.

Reka Mura je skozi stoletja v vasi Ižakovci ustvarila naravni otok, ki so ga domačini poimenovali Otok ljubezni. Na otoku je plavajoči leseni mlin. Sprehod po otoku traja približno pol ure, če pa si želite ogledati še enega redkih plavajočih lesenih mlinov in se z brodom peljati na drugo stran reke, boste ogled malce podaljšali.

Šmartinsko jezero pri Celju je med največjimi umetnimi jezeri v Sloveniji, ki se zadnje čase s z urejanjem sprehajalnih poti spreminja v zelo zaželeno celjsko izletniško destinacijo. Okoli jezera so urejene tematske poti, nekatere so zaradi stopnic malce otežene za vozičke, je pa lep že družinski polurni sprehod iz mesta Celje proti samemu jezeru.

Osrednjeslovensko-gorenjsko območje Okoli Gradiškega jezera pri Lukovici je speljana makadamska pot, ki je prepovedana za promet in tako idealna za družinske sprehode.

V kraju Preddvor se ustavite ob jezeru Črnava. Skrivnostno jezero z zanimivimi barvami obkroža urejena potka, celotna pa žal ni primerna za vozičke. A poleg jezera je urejen park, ki je prizorišče poročnih obredov in primeren za številne sprehajajoče se mlade družine.

Jezersko leži v zeleni dolini, obkroženi s Savinjskimi Alpami. Kraj se ponaša s Planšarskim jezerom v obliki srca. Ob jezeru je urejena razgibana sprehajalna pot, ki je v določenih asfaltiranih in makadamskih delih primerna tudi za vozičke.

Naravni rezervat Zelenci, ki so izvir Save Dolinke, navdušuje z neokrnjeno naravo in smaragdno zelenim jezerom. Krajši polurni izlet je primeren tudi za vozičke.

Primorsko območje V bližini Idrije je skrivnostno kraško Divje jezero, ki je od leta 1972 urejeno za obisk javnosti kot prvi slovenski muzej v naravi. Do Divjega jezera se lahko pripeljete, a še bolje je, da avtomobil pustite v Idriji in se po pet kilometrov dolgi sprehajalni poti napotite do tega smaragdnega očesca.

Nekaj kilometrov čez slovensko mejo v Tržaškem zalivu je nacionalni park Isola della Cona, ki je za Slovence zanimiv tudi zato, ker je to izliv alpske reke Soče. Izliv v Jadransko morje je pravzaprav močvirje. Znotraj parka je organizirana krožno pot s postojankami in opazovalnicami.

Krajinski park Sečoveljske soline v južnem delu občine Piran ob meji s Hrvaško so največje delujoče slovenske soline, ki so bolj kot proizvodnji soli namenjene ohranjanju naravovarstvene in kulturne dediščine. Območje solin je zavetje številnih rastlinskih in živalskih vrst ter odlično sprehajališče ob vdihovanju morskega zraka.

Dolenjsko-zasavsko območje Reka Krka izvira pod Krško jamo, ki si jo je mogoče ogledati s turističnem vodnikom. A bolj kot ogled jame je za mlade družine zanimiva pot od vasi Krka ali izvira Poltarice do tega kraškega izvira.

Novo mesto leži v rečnem zavoju reke Krke, ki ponuja urejena sprehajališča tudi za mlade družine. A če boste že v Novem mestu, lahko naredite še en krog z vozičkom po mestnem jedru in slikovitem delu mesta, ki nosi ime Breg.

Ne spreglejte