Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 5. 2017,
6.00

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Agencija za promocijo in podporo turizma v Makedoniji

Foto: Agencija za promocijo in podporo turizma v Makedoniji

Natisni članek

turizem advertorial Na dopustu počitnice vino Makedonija

Ponedeljek, 8. 5. 2017, 6.00

2 meseca

Dežela tisočerih okusov in izjemne gostoljubnosti

Vsebino omogoča Agencija za promocijo in podporo turizma v Makedoniji

Foto: Agencija za promocijo in podporo turizma v Makedoniji

makedonija kulinarika vino

Različne kulinarične dobrote so pripravljali in uživali v različnih zgodovinskih obdobjih, edina stvar, ki se ni spremenila več tisočletij, pa je izvrstno domače vino, izdelano prav v Makedoniji. Na zdravje!

Hrana kot ritual

makedonija kulinarika vino | Foto: Makedonija je dežela okusov. Tukaj lahko uživate v široki paleti božanskih okusov, ki vam bodo že s prvim grižljajem vzbudili apetit. Zadostuje le en požirek vina, pa se zaljubiš v njihovo žlahtno kapljico. Na tem koščku raja na zemlji znajo ljudje uživati v hrani, saj je ta neke vrste ritual.

Ogromno sonca je vir bogatih in pristnih okusov ter vonjav makedonske kuhinje. Podnebje je primerno za vzgojo sadja, zelenjave, številnih rastlin in zelišč.

Vsako leto je v sadovnjakih veliko okusnih sadežev, ki se jim ne moremo upreti, sodi vina so vedno polni, meso pa je naravnega izvora in se odlikuje po izjemni kakovosti. V Makedoniji je zelo lahko zadovoljiti vsako kulinarično željo, potešiti okuse ljubiteljev mesnih in ribjih specialitet ter tistih, ki imajo raje raznovrstno vegetarijansko prehrano.

Vsak letni čas ima svojo sezonsko jed in vsak kraj ima svojo značilno kulinarično specialiteto. Odkrili boste pestro izbiro okusov in ne glede na izbrano zagotovo ne boste razočarani.

Vino – dar bogov

makedonija kulinarika vino | Foto:

Dolina okusov odžeja vsakega popotnika, ki si bo privoščil požirek kakovostnega makedonskega vina.

Obstaja legenda, ki pravi, da je bilo nekoč v Tikvešu, najbolj sušni pokrajini v Makedoniji, več vina kot vode.

Vsak požirek izvrstnega makedonskega vina je dar bogov, zato so že v antični Makedoniji v čast boga vina Dioniza prirejali posebne festivale.

 

Valentinovo tudi praznik vina

makedonija kulinarika vino | Foto:

Pravoslavni svetnik Trifun je zaščitnik vinogradnikov in njemu je posvečen 14. februar. 

Tikveški vinogradniki ga slavijo z izvajanjem različnih običajev: zgodaj zjutraj hodijo v cerkev, kjer dobijo blagoslovljeno vodo, ki jo razpršijo po vinogradih, sledi pa tradicionalno obrezovanje vinskih trt.

Elegantna vina za ljudi z močnim značajem

Makedonija ima 280 sončnih dni na leto, kar omogoča pridelavo elegantnih vin z bogatimi, razkošnimi in privlačnimi odtenki močnih ter enkratnih okusov. Vrhunsko vino, po katerem radi posežejo ljudje z močnim značajem, je pridelano iz skrbno izbranega kakovostnega grozdja. V dolini reke Vardar, v samem srcu Balkana, pridelujejo izjemno kakovostne sorte vin, med katerimi je tudi stanušina, eksotična avtohtona sorta.

makedonija kulinarika vino | Foto:

Avtohtona vinska sorta

Makedonska stanušina je stara makedonska avtohtona sorta grozdja, ki ne raste nikjer drugje na svetu kot v makedonski pokrajini Tikveš.

Pestra zgodovina te čudežne dežele je zapisana v tem grozdju, ki tukaj raste že stoletja.

Vinske kleti ponujajo vrhunska kulinarična doživetja

makedonija kulinarika vino | Foto:

Široko odprta vrata makedonskih vinskih kleti vabijo obiskovalce in ljubitelje dobrega vina, da skupaj z okuševalci vin na zelo zabaven, neuraden in sproščujoč način vstopijo v čarobni svet vin. Degustacije žlahtne kapljice skoraj povsod popestrijo z veliko izbiro kulinaričnih dobrot.

makedonija kulinarika vino | Foto:
Vabljeni na izvrstno gurmansko pojedino in uživanje v vonju zorečega vina, ki razkriva skrivnosti neodkrite Makedonije.

Preberite še:

Ste za počitnice v deželi, ki ima 280 sončnih dni na leto?

Ne spreglejte