Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
20. 7. 2016,
3.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

Pokemon Pokemon Go Ljubljana

Sreda, 20. 7. 2016, 3.43

6 let, 6 mesecev

Lov na Pokemone tudi kot dobra prodajna priložnost

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Da je mogoče množično evforijo, ki jo je povzročila mobilna igra Pokemon Go, monetizirati, seveda ni naključje, kot tudi očitno ne nekaj, čemur bi se lahko očitno izognili.

Mobilna igra Pokemon Go, ki prepleta resnični in virtualni svet, je v zelo kratkem času preplavila na milijone vsakdanjikov na različnih koncih sveta. Za marsikoga je postala tudi že prava obsesija, zasvojenost. Ljudi pa je med lovljenjem Pokemonov pripeljala tudi že v precej nenavadne, kdaj tudi bizarne, včasih celo nevarne situacije. Od tega, da se podijo po zaklenjenih parkiriščih, dvoriščih in pokopališčih ter jih med igranjem tudi oropajo, jih zamešajo za vlomilce ali pa najdejo celo truplo, kot se je to zgodilo na primer trem ženskam v parku v San Diegu.

Ker so med Pokestopi velikokrat tudi kulturne institucije, muzeji, pa so ponekod v imenu pietete prosili, da naj igre ne igrajo v njihovih prostorih. To so na primer storili v washingtonskem muzeju holokavsta in na newyorškem spomeniku na žrtve 11. septembra. V muzeju Auschwitz so se obrnili tudi na ustvarjalca igrice, da naj se njihov prostor spomina v aplikaciji ne znajde kot ena možnih Pokemonstopov.

Pokemone Go je že najbolj priljubljena aplikacija za iPhone in Android. Prav tako uporabniki tu preživijo v povprečju več časa kot na Facebooku, Twitterju, Instagramu in Snapchatu. | Foto: Pokemone Go je že najbolj priljubljena aplikacija za iPhone in Android. Prav tako uporabniki tu preživijo v povprečju več časa kot na Facebooku, Twitterju, Instagramu in Snapchatu.

Več časa kot na Facebooku

Da je Pokemonija v polnem teku, pričajo tudi podatki, ki govorijo o tem, da je igra že najbolj priljubljena aplikacija za iPhone in Android. Prav tako uporabniki tu preživijo več časa kot na Facebooku, Twitterju, Instagramu in Snapchatu.

Evforija kot marketinška priložnost

Takšna množičnost, eksplozivna rast uporabnikov, pa v svetu monetizacije priljubljenosti vseh vrst ponuja tudi številne marketinške priložnosti. To seveda ni naključje, pa tudi neizbežno je. Na Hrvaškem so se tega na primer že lotili, poroča Jutranji list.

V živilski trgovini Konzum so naredili Pokemon postajališče, Hrvaška gorska služba za reševanje je napravila dogodek s Pokemoni, svojo akcijo je na to temo imela tudi že Hrvaška poštna banka.

Poti mobilne igre Pokemone Go lahko vodijo tudi v nenavadne, bizarne in včasih tudi nevarne situacije. | Foto: Poti mobilne igre Pokemone Go lahko vodijo tudi v nenavadne, bizarne in včasih tudi nevarne situacije.

Priložnosti za prodajne uspehe pa Pokemonija, kot je videti, ponuja še več, kot tudi več vrst. Za pokelovce in trenerje so tako v eni od zagrebških restavracij, v kateri bližini so Pokestopi, na svoji Facebook strani že objavili nagradno igro. Navdušence nad novo mobilno aplikacijo namreč vabijo, da naj pridejo na lov in svoje izkušnje delijo tudi na njihovem družabnem omrežju, s čimer pa lahko osvojijo kosilo ali večerjo za dva. Dve muhi z enim klikom, torej, saj si lahko z ulovom Pokemona na Hrvaškem po novem lahko ulovite tudi kosilo.

Zametki vnovične evforije tudi pri nas

Medtem ko pri nas že v polnem zamahu deluje Facebook stran Pokemone Go in ko so se v petek na Kongresnem trgu v Ljubljani lovci na Pokemone dobili, pa je o prvih lovljenjih zaslužka na račun nove evforije mogoče zaznati tudi že pri nas. Tako je že pred dnevi tabla v Pivnico Union na primer vabila: "Si star preko 20 let in preko telefona loviš male rumene Pokemone? Daj, zresni se. Pridi notri, da ti pokažemo pravo rumeno stvar …"

 

 

 

Ne spreglejte