Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 8. 2008,
13.12

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 27. 8. 2008, 13.12

8 let, 1 mesec

Lindau na Bodenskem jezeru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lindau je eno najlepših mest, ki jih ponuja raziskovanje obal Bodenskega jezera oziroma tretjega največjega jezera v Evropi.

Veliko ljudi se poleti odloči za dopust na obalah morja. Nekateri pa se raje kot na zelo oblegano morsko obalo odpravijo kam drugam; na primer na Bavarsko. Bavarska, ki velja za največjo nemško deželo, je na prvi pogled zelo podobna naši Gorenjski, samo da deluje veliko bolj urejena. Svojim gostom pa ponuja veliko. Tisti, ki si želijo mir, se lahko odpravijo v kakšen manjši hotel in uživajo v čistem zraku in krajših ali daljših sprehodih. Tisti, ki si želijo malo bolj športne počitnice, se lahko podajo na izlete s kolesom ali pa se podajo na vrhove, ki se nad dolinami bohotijo v vsej svoji lepoti. Bavarska vam ponuja tudi vzpon na najvišjo nemško goro Zugspitze, kamor se lahko odpeljete celo z gondolo. Za vse ljubitelje lepega in zgodovine se na Bavarskem najde veliko gradov, med katerimi so vsekakor najlepši tisti, ki jih je dal zgraditi bavarski kralj Ludvik II. Med njimi je tudi grad Neuschwanstein.

Obale Bodenskega jezera so posejane s čudovitimi mesti Če boste imeli malo več časa in vam vožnja ne bo predstavljala prevelikega napora, se lahko odpravite do Bodenskega jezera. Tretje največje jezero v Evropi leži na tromeji med Avstrijo, Nemčijo in Švico. Obale 63,5 kilometra dolgega in 14 kilometrov širokega jezera so posute s čudovitimi mesti, ki ohranjajo spomin na bogato preteklost. V enem od nemških mest, Uldingen, boste na primer lahko spoznali celo življenje mostiščarjev, ki so živeli ob obalah jezera.

Lindau je s celino povezan preko mostu in železniškega nasipa Če se boste k jezeru, ki s svojo zelo čisto vodo predstavlja vir pitne vode za večino južnega dela zvezne dežele Baden-Württenberg, odpravili iz Münchena, vam bo najbližje mesto, vredno ogleda Lindau. Malo mestece na otočku, ki je s celino povezano preko nasipa, čez katerega vozi vlak, in preko mostu, ki je namenjen ostalemu prometu, je od Münchna oddaljeno približno 3 ure vožnje.

Za hiter obisk bo dovolj nekaj ur, za kaj več pa vsaj kakšen dan Turistični vodiči vam bodo predlagali, da se na otok odpeljete kar z avtomobilom in parkirate na enem od dveh večjih parkirišč, ki sta tudi odlični točki za začetek ogleda. Za ogled mesta boste potrebovali približno 3 ure. Vse pa je odvisno od tega, koliko vas bo mesto dejansko zanimalo. Najverjetneje bi tam lahko preživeli tudi kakšen dan, sploh če bi si hoteli ogledati tudi na primer mestni muzej, kjer hranijo razno pohištvo in ostale stvari, povezane z zgodovino mesta. Lahko se odpravite tudi na enega od svetilnikov, ki se bohotita nad pristaniščem in ponujata čudovit pogled na otok in na druga mesta v bližini. Poleg kosila si lahko privoščite tudi vožnjo z eno od turističnih ladij, ki ponujajo različno dolge panoramske vožnje.

Na otoku vas čakajo zelo lepo urejene plaže Če ste željni plavanja, tudi zato ne boste prikrajšani, saj je na otoku pet urejenih plaž, kjer se lahko samo sončite in opazujete neštete jadrnice in različno velike ladjice, ki izkoriščajo za plovbo zelo ugoden veter, ali pa sami zaplavate v zelo čisti vodi.

Lindau je bil prvič omenjen že leta 882 Del Lindaua, ki leži na otoku, predstavlja staro jedro mesta, ki se je razširilo tudi na celino. Lindau je bil prvič omenjen že v zapisih nekega meniha iz mesta Sankt Gallen, ko je ta konec 9. stoletja, natančneje leta 882, pisal o ustanovitvi ženskega samostana na otoku. Tam so našli tudi arheološke ostanke, ki pričajo o tem, da so bili okoli 1. stoletja tam že Rimljani.

Švabske Benetke V 13. stoletju je mesto, ki so ga imenovali tudi Švabske Benetke, postalo eno najbogatejših naselij dežele Švabske, ki je v srednjem veku obsegala velik del današnje dežele Baden-Württenberg, danes pa ne obstaja več. Mesto tako danes spada v deželo Bavarsko.

Parnik in železnica sta na Lindau pripeljala veliko turistov Lindau je skozi stoletja zelo veliko trgoval z Italijo. Na otoku se je skozi čas razvijal tudi turizem, ki je vrhunec svojega razvoja dosegel v prvi polovici 19. stoletja z vožnjo parnika in z dokončanjem železnice, ki so jo speljali na otok.

Danes je celoten otok, ki letno lahko prenoči do 600.000 gostov in sprejme še približno milijon dnevnih obiskovalcev, pod spomeniškim varstvom.

»Imamo vse« Tako ni prav nič čudno, ko se njihovi turistični delavci radi pohvalijo, da imajo za vsakega nekaj. Kot pravijo ležijo na najlepšem delu Nemčije in njihovemu obiskovalcu ni treba izbirati med gorami in kopanjem, med akcijo ali uživanjem, niti med mestnim ali bolj podeželskim življenjem, saj imajo oni prav vse.

Ne spreglejte