Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2024,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Počitnice.si Sicilija Kalabrija Sardinija Italija oddih dopust počitnice PR članek

Petek, 9. 2. 2024, 7.00

2 meseca, 2 tedna

Letos počitnikujemo na jugu Italije: Ciao, Sardinija, Sicilija in Kalabrija!

Oglasno sporočilo
Sardinija_1200 | Foto Počitnice.si

Foto: Počitnice.si

Zaradi svoje privlačne lege in čudovite pokrajine je bila kolonizatorjem zanimiva že pred več stoletji, s svojimi neverjetnimi čari in skrivnostnim šarmom pa osvaja tudi narode sodobnega časa. Govorimo o Italiji, dragocenem biseru sredi Mediterana, ki velja za TOP počitniško destinacijo leta 2024. Popoln obmorski oddih pri naših zahodnih sosedih si lahko privoščite že za prvi maj  na skrajnem jugu znamenitega škornja: v Kalabriji, na Siciliji in Sardiniji!

Italijo številni povezujejo s hrano, znana je tudi po vinu, pohvali se lahko z bogato krajinsko, kulturno in zgodovinsko dediščino, ima pa tudi kar 7.900 kilometrov prečudovite obale, ki je raznolika kot nikjer drugje na svetu. Tu najdemo tako ravninske peščene, prodnate in betonske plaže kot tudi visoka skalnata pobočja in pečine, pod katerimi se skrivajo dih jemajoči peščeni zalivi.

Nič čudnega torej, da je Italija med TOP turističnimi destinacijami pomladi in poletja 2024! Še posebej veliko zanimanje vzbuja skrajni jug Apeninskega polotoka, ki ga lovke turizma še niso dosegle in je zato tam mogoče uživati brez pretirane gneče in drenjanja na plaži. Kjer je zgodaj popoldne še čas za riposo oziroma počitek, zato bodo vrata trgovin in restavracij verjetno zaprta. Kjer je čutiti neverjetno sproščenost in se čas požvižga na hektičen ritem sodobnega sveta. Kjer strežejo prave italijanske testenine, pice, fokače, rižote, lazanje, fritate, mineštre, tiramisu in panna coto, za piko na i pa ponudijo še pravi espresso.

Če k temu dodamo še slikovito naravo in čudovite neskončne peščene plaže, najbrž postane jasno: letos je zagotovo čas za počitnice na jugu Italije!

Na Počitnice.si so pripravili NORO ugodne prvomajske in poletne počitniške pakete za Kalabrijo, Sicilijo in Sardinijo, ki jih zaradi fleksibilnih letalskih povezav od aprila do oktobra lahko v celoti prilagodite svojim željam in zmožnostim. Izbirate lahko med bogato ponudbo hotelov in apartmajev na vseh treh destinacijah, pri načrtovanju pa si pomagate z naprednim iskalnikom TUKAJ.

Če ne želite izgubljati časa z brskanjem po spletu, lahko na info@pocitnice.si napišete svoje želje glede destinacije, termina počitnic, števila potnikov in pričakovane namestitve in izkušeni svetovalci na Počitnice.si vam bodo že v nekaj urah poslali nabor popolnih možnosti za nepozabne počitnice na jugu Italije.

O možnostih prvomajskih in poletnih počitnic v Kalabriji, na Siciliji in Sardiniji se lahko pozanimate tudi na telefonski številki 01/280 30 00 ali pa obiščete katero od dveh fizičnih poslovalnic Počitnice.si: eno najdete v nakupovalnem središču Supernova Rudnik v Ljubljani, drugo pa v Supernovi Kranj Primskovo. 

Sardinija: rajske plaže, ki navdušujejo tudi zvezdniška imena

Čeprav otok ponuja nešteto možnosti raziskovanja slikovite pokrajine in ostankov civilizacij, ki so to ozemlje naseljevale že pred več tisočletji, ob besedi Sardinija večina najprej pomisli na čudovite peščene plaže s snežno belim peskom, ki jih objema kristalno čisto turkizno morje. Nič čudnega, ko pa gre za otok, ki je običajno kar 300 dni na leto obsijan s soncem, poletja pa so dolga in vroča ter zato kot nalašč za raziskovanje več kot 1.800 kilometrov rajskih peščenih plaž s številnimi širokimi in globokimi zalivi.

Še posebej čarobne so tiste na Costa Smeraldi oziroma Smaragdni obali, ki se nahaja na severovzhodu otoka in velja za eno najbolj ekskluzivnih letovišč Sardinije in Mediterana. Sestavlja jo več kot 50 plaž, ki veljajo za najlepše v Sredozemlju, dodaten okras pa so luksuzne jahte z vsega sveta, na katerih uživajo bogataši in znana hollywoodska imena. A to ne pomeni, da so tu počitnice rezervirane zgolj za tiste z debelimi denarnicami!

shutterstock_2142570885 | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Tudi vi si lahko privoščite počitnice v slogu hollywoodskih zvezd! Preverite bogato ponudbo počitnic na Sardiniji TUKAJ in že danes rezervirajte popoln prvomajski ali poletni oddih ali pošljite povpraševanje na info@pocitnice.si! Proti letališču Olbia lahko večkrat na teden poletite iz Trsta in si privoščite tri, sedem, deset ali 14 dni uživanja na rajskih plažah sredi Mediterana. 

Pri odločitvi za počitnice na Costa Smeraldi imate na voljo več možnosti: nastanitev lahko poiščete v okolici pristaniškega mesta Olbia, ki se lahko pohvali s krasnim starim mestnim jedrom, polnim butičnih trgovinic, barov in restavracij ter prekrasnim smaragdnim morjem, ki kar vabi v svoj objem. Če si želite nekoliko bolj ekskluzivnih počitnic, bo dobra izbira Golfo Aranci, ki je od letališča Olbia oddaljen 20 minut vožnje, poleg VIP-storitev na plaži pa ponuja še obilo zabave za vse generacije: od snorkljanja, potapljanja pa do pohodništva in uživanja v pristni kulinariki.  

shutterstock_1872727741_1200 | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Med ekskluzivnimi letovišči Smaragdne obale velja izpostaviti še svetovno znan Porto Cervo, družine pa najraje izberejo nekoliko bolj umirjen, a zato nič manj monden zaliv Porto Rotondo. Počitek in sprostitev lahko na Smaragdni obali najdete v turistični vasici Baja Sardinia, ki velja za eno najlepših in najživahnejših vasic na severu Sardinije. Costa Smeralda je sicer tudi odlično izhodišče za izlet na sosednji otok La Maddalena, glavni otok Magdalenskega otočja, ki sestoji iz več kot 60 otočkov, nekoč pomembne vojaške baze Sardinije. Tu si lahko ogledate stavbe iz 18. stoletja in uživate na čudovitih plažah.

V Kalabrijo po čarobne razglede in raziskovanje samotnih plaž

Kalabrija leži na skrajnem jugu, v nartu in prstih znamenitega škornja. Gre za relativno gorato pokrajino, ki se zaključuje s prekrasnimi pečinami, pod katerimi so nanizane najlepše plaže Italije. Na zahodu jo obdaja Tirensko, na vzhodu pa Jonsko morje, na jugu jo Mesinska ožina loči od otoške Sicilije. Zaradi milega sredozemskega podnebja boste v Kalabriji težko naleteli na oblake in dež, zato je vsekakor popolna destinacija za prvomajski in poletni oddih.

shutterstock_2218994857_1200 | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Zaradi bogate starogrške zgodovine, ki je močno zaznamovala tamkajšnjo pokrajino in prebivalce, se bodo počitnice v Kalabriji zdele kot potovanje v preteklost. Slikovita srednjeveška kalabrijska mesta so namreč pravi muzeji na prostem, njihovo izjemno kulturno in umetniško vrednost pa čudovito nadgrajujejo še božanska kulinarika, zavidanja vredna vinska tradicija in čisto, toplo morje tisočerih smaragdnih odtenkov.

Izkoristite ugodno ponudbo na Počitnice.si TUKAJ in že danes rezervirajte nepozabne prvomajske ali poletne počitnice v Kalabriji! Ponudba vključuje povratni let Benetke-Lamezia-Benetke in izbrano namestitev za tri, sedem, deset ali 14 dni!

Med letovišči Kalabrije velja izpostaviti čudovito pristaniško mestece Pizzo, ki slovi po dolgih peščenih plažah, ki so kot nalašč za sprostitev in morske užitke. Uživanje ob morju lahko dopolnite s sprehodi po ozkih, grobo tlakovanih srednjeveških uličicah do gradu Murat, edinstvena izkušnja pa bo tudi ogled cerkve v jami Piedigrotta. Vsekakor pa ne pozabite poskusiti sladoleda Tartuffo, katerega rojstni kraj je prav Pizzo.

Tudi obalno mesto Tropea, ki velja za enega najslikovitejših in priljubljenih kopaliških krajev južne Italije, bo odlična izbira za nepozabne počitnice v Kalabriji. Pohvali se lahko s čudovitimi peščenimi plažami, kjer na svoj račun pridejo vse generacije, nad njimi pa je v skalo vklesano srednjeveško mestno jedro, ki ponuja čudovite razglede - še posebej veličasten je tisti izpred cerkve Santa Maria dell'Isola. Ozke ulice kar vabijo, da jih raziščete, in naj vas nikar ne čudi, če boste na vsakem koraku srečali rdečo čebulo - gre namreč za simbol mesta Tropea.

Počitnice v Kalabriji bodo izpopolnjene z obiskom rta Capo Vaticano, ki leži približno 20 kilometrov južno od mesta Tropea, krasi pa ga divja, romantična skalnata obala, ki predstavlja zadnji pas kopnega pred Mesinsko ožino in ponuja čudovite razglede na Eolske in Liparske otoke. Rt tvori poseben sivobel granit, pod skalnatimi pečinami pa se skrivajo dih jemajoče peščene in prodnate plaže s kristalno čistim turkiznim morjem.

shutterstock_2182852283_1200 | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Sicilija: duša Italije, kjer so počitnice edinstveno doživetje

Konica Apeninskega škornja že stoletja brca žogo, imenovano Sicilija. No, tako je vsaj videti na zemljevidu, kjer tri kilometre široka Mesinska ožina Apeninski polotok loči od največjega otoka v Sredozemlju. A to ne pomeni, da je Sicilija kaj manj italijanska. Prej nasprotno! Že Goethe jo je imenoval duša Italije in glede na bogato zgodovino, kopico legend, slikovito naravo in divjo vulkansko energijo mu resnično ne gre oporekati. Navsezadnje naj bi se ravno na Siciliji rodil tudi sladoled! 

Sicilijo krasita gorata notranjost s čudovito naravo in razgiban obalni pas, ki velja za pravi raj med ljubitelji fotogeničnih plaž. Najprivlačnejši je vsekakor vzhodni del otoka, kjer kraljuje najvišji še delujoči evropski vulkan Etna, vzpon na katerega je vsekakor edinstveno doživetje. Prav zato se splača počitnice na Siciliji preživeti tik pod njegovim vznožjem, v okolici zgodovinskega mesta Catania.

Rezervirajte prvomajske ali poletne počitnice na Siciliji TUKAJ in nadgradite sproščen oddih na prekrasnih peščenih plažah z ogledom najvišjega aktivnega vulkana v Evropi. Proti letališču Catania lahko poletite večkrat na teden iz Trsta in Benetk ter si privoščite nepozaben tri-, sedem-, deset- ali 14-dnevni oddih po svojem okusu. Več informacij dobite na info@pocitnice.si ali 01/280 30 00!

Catania je drugo največje mesto na Siciliji in eno od desetih največjih mest Italije. Skozi stoletja so njegovo podobo spreminjali izbruhi lave in potresi, a mu je kljub temu uspelo ohraniti status pomembnega središča kulture in umetnosti, ki ga v zadnjih letih uspešno nadgrajuje še turizem. Staro mestno jedro krasi nekaj najpresenetljivejših primerov baročne arhitekture v Italiji in je pod Unescovo zaščito, osrednji člen pa predstavlja simbol mesta - Slonov vodnjak.

shutterstock_213370534_1200 | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Osrednja turistična ponudba Sicilije je sicer zgoščena nekoliko severneje, v živahnem letovišču Taormina, ki velja za neke vrste turistično prestolnico otoka. Poleg dih jemajoče plaže Isola Bella z različnimi skalnatimi formacijami, do katerih je mogoče priti peš, Taormina slovi tudi kot kraj s prijetno klimo, bujno vegetacijo in številnimi zgodovinskimi spomeniki. Ogledati si velja zlasti antično gledališče, pa baročno fontano Palazzo Corvaja, ki je poimenovana po najstarejši plemiški družini v mestu, povzpnete pa se lahko tudi do cerkve Madonna della Rocca, ki je zgrajena v skalo. 

shutterstock_716841427_1200 | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Če si želite bolj umirjenih počitnic na Siciliji, bo kot nalašč nekdaj idilična ribiška vasica, danes pa prijetno letovišče Giardini Naxos v zalivu Naxos, ki je le streljaj oddaljeno od mesta Taormina in velja za prvo grško kolonijo na Siciliji. Krasijo ga pristanišče in dolge plaže, na katerih so nanizani hoteli, bari in restavracije, v bližini pa je tudi osupljiva dolina Alcantara. Omeniti velja še Letojanni - mesto na pečini s pogledom na Jonsko morje, ki je v začetku 20. stoletja postalo kolonija tujih umetnikov, pisateljev in intelektualcev, danes pa je predvsem turistično letovišče, ki s svojimi trgovinicami in restavracijami privablja obiskovalce s celega sveta.

Naročnik oglasnega sporočila je Turistična agencija Počitnice.si d. o. o.

Ne spreglejte