Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 11. 2014,
14.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 6. 11. 2014, 14.00

8 let

Letos bosta martinova kar dva konca tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Praznovanje martinovega, najpomembnejšega vinskega praznika, bo letos na več koncih Slovenije daljše kot običajno.

Dan, ko se mošt spremeni v vino, letos pade na torek, za praznovanje (in popivanje) precej neprimeren dan. Po drugi strani pa s tem postaneta praznična kar dva konca tedna, eden pred in eden po martinovem. Tako razmišljajo tudi v več slovenskih vinorodnih krajih, kjer bodo martinovanje raztegnili vse do konca naslednjega tedna.

Da bo odločitev, kje pozdraviti prihod mladega vina, lažja, smo zbrali nekaj največjih dogodkov, ki jih po Sloveniji pripravljajo ob letošnjem martinovem:

Martinovanje v Ljubljani V prestolnici letos res ne manjka vinskih dogodkov, saj tradicionalna Ljubljanska vinska pot obsega največ prireditev do zdaj. Tudi letošnje Martinovanje v Ljubljani, kot so poimenovali Ljubljansko vinsko pot, posvečeno prazniku svetega Martina, se bo zgodilo kar dvakrat. Prvo martinovanje bo to nedeljo med 10. in 17. uro, drugo pa prihodnjo soboto, prav tako med 10. in 17. uro.

Obakrat se bodo na več kot 70 stojnicah, ki bodo gostovale na ulicah, trgih in mostovih starega mestnega jedra Ljubljane, predstavili ponudniki vinsko-kulinaričnih dobrot z vseh koncev Slovenije. Martinovo vzdušje bodo obarvali tudi kulturno-umetniški nastopi plesnih in glasbenih skupin ter posameznikov, ki se bodo obiskovalcem Ljubljanske vinske poti predstavljali na različnih lokacijah skozi ves dan.

Martinovanje v Halozah Haloško martinovanje na Vinsko turistični cesti Haloze se je začelo že preteklo nedeljo, trajalo pa bo vse do 16. novembra. Haložani martinovanju posvečajo posebno pozornost, kot zahvalo dobri letini. V času martinovanja odprejo vrata številne vinogradniške kmetije in vinske kleti, haloške gostilne pripravljajo posebne martinove jedilnike, blagoslavlja se mošt, pomemben del prireditev pa bo tudi pospravljanje klopotcev. V Halozah namreč velja običaj, da je gospodar kmetije dolžan klopotec pospraviti do martinovega ali pa na sam dan martinovanja.

Martinovanje v Mariboru Osrednji dogodek mariborskega praznovanja bo veliko martinovanje na Trgu Leona Štuklja, ki ga bodo priredili v torek, na samo martinovo. Veselo pa bo že ta konec tedna, med drugim se lahko danes na Grajskem trgu družite z mariborskimi vinskimi kraljicami in degustirate vina, če si želite ogledati znamenito Vinagovo klet, pa se odpravite na sosednji Trg svobode. Če vam tudi to ne bo dovolj, se lahko odpravite na popotovanje po vinotekah v središču Maribora – vinoteki Dveri Pax, Vodnem stolpu in Hiši stare trte –, kjer se boste lahko pobliže spoznali s štajerskimi vini in njihovimi pridelovalci.

Martinovanje v Kopru Največje martinovanje na Obali bo zagotovo tisto, ki ga prireja največja obalna vinska klet, Vinakoper. Začelo se je že prejšnji teden, do martinovega bodo vsak dan ponujali tipične istrske jedi, v popoldanskih in večernih urah pa bogat glasbeno-zabavni program. V času prireditve potekajo tudi dnevi odprtih vrat kleti Vinakoper, kjer imajo obiskovalci možnost brezplačne pokušine vrhunskih vin. Veliki zaključek martinovanja bo 22. novembra.

Martinovanje na Krasu Na Krasu so se s praznovanjem martinovega osredotočili na prihajajoči konec tedna, ko pripravljajo pester izbor prireditev, bolj ali manj povezanih z martinovim. Med drugim danes prirejajo rekreativni tek skozi živi muzej Krasa, sledi martinovo kosilo, med 14. in 19. uro pa bodo svoje kleti odprli vinarji na Kraški vinski cesti. Odprte kleti bodo označene z napisom Dan odprtih kleti ter bršljanovo vejico. Če bi raje ves dan preživeli na eni lokaciji, se že ob 11. uri začne martinovanje v ogrevanem šotoru v Sežani, ki bo z glasbenim programom trajalo globoko v noč.

Martinovanje v Brdih Osrednje briško martinovanje bo ta konec tedna v vasici Šmartno, kjer bodo svoje pridelke prestavili vinarji z Goriških brd in sosednjega Collia. Po pokušini se lahko odpravite še v druge briške vasi, v Dobrovem lahko v Vinoteki Brda poskusite bolj ali manj vse, kar Brda ponujajo, v Medani, slikoviti vinogradniški vasici s poudarjenim kulturnim utripom, pa vas bodo v svojih kleteh razvajali znani medanski vinarji.

Martinovanje v Deželi kozolcev Na Dolenjskem bo eno bolj zanimivih martinovanj v Deželi kozolcev, prvem muzeju kozolcev na prostem, kjer tovrstno praznovanje organizirajo prvič. Veseli dogodek, ko se mošt spremeni v vino, bodo danes začeli praznovati ob 16. uri, ob pokušini vin in martinovih dobrot, ki jih bodo pripravile lokalne gostilne, pa napovedujejo tudi predavanje o kletarjenju in kulturi pitja, obisk aktualne cvičkove princese ter zabavni večer, ki ga bo zaznamoval narodno-zabavni glasbeni program.

Ne spreglejte