Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Nedelja,
12. 8. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,41

1

Natisni članek

Hrvaška Pag poletje morje

Nedelja, 12. 8. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Kaj početi na Pagu, če vas Zrće ne mikajo #foto

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,41

1

Pag | Ob sončnem zahodu se nebo nad Pagom obarva v čudovite odtenke.  | Foto Thinkstock

Ob sončnem zahodu se nebo nad Pagom obarva v čudovite odtenke.

Foto: Thinkstock

Plaža Zrće je ena od najbolj priljubljenih hrvaških plaž, ki jo vsako poletje obišče na tisoče ljudi, željnih plesa in zabave. A otok Pag niso samo Zrće. Ponuja namreč še neverjetne sončne zahode, odlično kulinarično ponudbo, počitek in prijetno polnjenje baterij.

Podolgovata plaža Zrće, na kateri so v zadnjih letih zrasli številni klubi, se zdi edina, ki privablja turiste na hrvaški otok Pag, a ta premore veliko več kot le zabavo in ples do jutra.

Na Pagu se lahko tudi spočijete in dobro najeste, pri čemer vam bodo v pomoč naslednji predlogi.

Mestece Lun

Poseben sončni zahod boste sicer doživeli kjerkoli na Pagu, a nikar ne zamudite tistega v mestecu Lun, ki mu pravijo tudi mesto oljk. Tam se namreč raztezajo prelepi nasadi, kjer lahko kupite zelo kakovostno oljčno olje. Sprehod med oljkami ob zvoku čričkov vam bo napolnil baterije in pregnal skrbi.

Lun ob zatonu sonca ponuja prelep pogled na obzorje. | Foto: Pixabay Lun ob zatonu sonca ponuja prelep pogled na obzorje. Foto: Pixabay

Plaža Babe

Novaljska plaža s kamenčki in ozkim obalnim pasom ponuja veliko gostinske ponudbe in aktivnosti za rekreacijo, a tudi samotne kotičke, kjer se boste lahko skrili pred množico kopalcev. Uživanje na njej je še posebej prijetno ob poznih popoldanskih urah, ko začne sonce zahajati.

Jadransko morje
Trendi So to res najlepše hrvaške plaže? #foto

Ker je plaža podolgovata, si lahko poiščete kakšen mirnejši kotiček. | Foto: Instagram & Imdb Ker je plaža podolgovata, si lahko poiščete kakšen mirnejši kotiček. Foto: Instagram & Imdb

Butični hotel Boškinac

Če ste slišali za Zrće, ste morda slišali tudi za Boškinac, saj imata istega lastnika, Borisa Šuljića. V primerjavi z glasnimi Zrćami so v restavraciji Boškinac poskrbeli za tiho in mirno uživanje ob hrani in pijači, ki navduši še najbolj kritične gurmane. Restavracija s hotelom ponuja gastronomski užitek sredi borovcev, ob glasbi glasnih čričkov.

V sklopu programa Priceless Croatia lahko v restavraciji, ki jo je pohvalil tudi pokojni Anthony Bourdain, spoznate prav vse dobrote Paga.

Boškinac najdete v Stari Novalji, kjer je malce skrit med borovci. | Foto: Mastercard Priceless Croatia Boškinac najdete v Stari Novalji, kjer je malce skrit med borovci. Foto: Mastercard Priceless Croatia

Prav zaradi lokacije ponuja miren počitek z odlično hrano. | Foto: Mastercard Priceless Croatia Prav zaradi lokacije ponuja miren počitek z odlično hrano. Foto: Mastercard Priceless Croatia

Ena od štirih izkušenj ponuja šesthodni meni, poln lokalnih sestavin, zelišč in začimb ter presenetljivih okusov, te lahko pospremijo lokalna vina Boškinac, ena od najboljših hrvaških vin, ali pa vina po izboru sommelierjev.

Med drugim boste lahko poskusili prepeličja jajca, kaviar in polže, vse to združeno z dobrotami Paga: olivami, sirom, oljčnim oljem, jagnjetino, škampi ... Triurno gurmansko pojedino sklenejo pomarančni sorbet, gel iz aloe vere in mandljeva krema ter paška skutna torta.

Boškinac je bil letos po priporočilih tujih in lokalnih ocenjevalcev uvrščen na četrto mesto desetih najboljših restavracij v Dalmaciji.

Senko, Vis
Trendi To so najboljše restavracije na hrvaški obali

Pogled s terase, kjer vam ob sončnem zahodu postrežejo nepozabno večerjo. | Foto: Branka Grbin Pogled s terase, kjer vam ob sončnem zahodu postrežejo nepozabno večerjo. Foto: Branka Grbin

Paški sir

Ob okušanju kulinarične ponudbe Boškinca ne boste izpustili niti naslednje posebnosti Paga. To je paški sir, ki mu pravijo tudi "rumeno zlato", marsikdo meni, da Paga ne smete zapustiti, ne da bi ga preizkusili. Paški sir namreč uvrščajo med najboljše na svetu, za kar se lahko zahvalijo ovcam, ki izjemno dobro prenašajo peklensko vročino.

Prav zaradi zanimive paše ima sir zelo posebno in prepoznavno aromo, saj se ovce pasejo na travi, pokriti s soljo, ki jo z morja prinese burja.

Lošinj, Mali Lošinj
Trendi Kje in kaj jesti na Lošinju, "slovenskem" jadranskem otoku

Paške ovce so res posebne, saj se pasejo na travi, ki je pokrita s soljo. | Foto: Thinkstock Paške ovce so res posebne, saj se pasejo na travi, ki je pokrita s soljo. Foto: Thinkstock

Sv. Vid

Po razvajanju s hrano in pijačo lahko odvečne kalorije pokurite s kratkim pohodom na najvišji vrh Paga, ki ponuja neverjeten razgled na morje, zalive in paške soline. Na vrh Sv. Vida, ki je visok 349 metrov, prispete v dobri uri, se naužijete pogleda na morje, v katerem se lahko zelo hitro spet ohladite.

Leži skoraj na sredini otoka Pag, nanj pa lahko pridete z več strani. Vzpon nanj je še posebej lep zjutraj ali zvečer, ob sončnem vzhodu ali zahodu.

Zgodaj zjutraj ali zvečer je razgled še posebej lep. | Foto: Instagram & Imdb Zgodaj zjutraj ali zvečer je razgled še posebej lep. Foto: Instagram & Imdb

Kamp Šimuni in Dražica

Če pa vam bolj kot hotel dišijo kampi, razmislite o obisku avtokampa Šimuni, ki velja za enega od najlepših in najmodernejših ob jadranski obali, v njem se zelo radi sproščajo tudi Slovenci. Šimuni ponujajo tudi veliko aktivnosti tako za odrasle kot za otroke, za piko na i pa še center dobrega počutja.

Poleg omenjenega se Pag lahko pohvali še z enim kampom, ki ga obkroža idila, a ponuja malo manj udobja. Na severozahodni strani otoka je kraj Dražica, v katerem je kamp urejen v terasah in obkrožen z drevesi oljk. Plaža je peščena, v bližini pa so številni samotni zalivi.

Plaža Dražica se zdi tropska: s peščeno plažo in turkizno modrim morjem. | Foto: Thinkstock Plaža Dražica se zdi tropska: s peščeno plažo in turkizno modrim morjem. Foto: Thinkstock

Preverite še:

Hrvaška, obala, morje
Trendi Koliko škode povzročijo gostje v apartmajih na Jadranu
bazen
Trendi So to najlepši bazeni ob Jadranskem morju? #foto
Susak, otok
Trendi Osem hrvaških otokov, popolnih za dopust v miru in tišini #foto
Ne spreglejte