Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 1. 2023,
7.35

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

7

Natisni članek

privatizacija plačilo plaža Hrvaška

Četrtek, 26. 1. 2023, 7.35

1 leto, 3 mesece

Bodo plaže na Hrvaškem kmalu plačljive?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

7

Plaža Hrvaška | Na Hrvaškem je trenutno 18 ograjenih plaž, kar po besedah ministra omogoča zakon iz leta 2003. Ograje z njih bodo umaknili po izteku koncesij. | Foto Shutterstock

Na Hrvaškem je trenutno 18 ograjenih plaž, kar po besedah ministra omogoča zakon iz leta 2003. Ograje z njih bodo umaknili po izteku koncesij.

Foto: Shutterstock

Od lanskega poletja na Hrvaškem vznemirja nov predlog zakona, ki bi lahko omogočil zaračunavanje dostopa do plaž. Hrvaški minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Oleg Butković je v sredo zagotovil, da se bodo plaže delile na javne in tiste za posebne namene, nov zakon pa bo prepovedoval ograjevanje, zaračunavanje za vstop ali prepoved dostopa.

V hrvaškem saboru je v sredo potekala razprava o predlogu novega zakona o pomorskem dobrem in morskih pristaniščih.

Butković je soglašal s predlogom nekaterih poslancev, da se bodo plaže lahko delile na javne in tiste za posebne namene. Pojem javne plaže zajema mestne plaže in plaže pred turističnimi nastanitvenimi objekti, pojem plaže za posebne namene pa se nanaša na določene dejavnosti, kot so na primer zdravstvena dejavnost, plaža za pse in podobno, piše hrvaški časnik Slobodna Dalmacija.

Galešnjak
Novice Na prodaj eden izmed najbolj prepoznavnih hrvaških otokov

Butković: Vsak ima pravico do pristopa do kateregakoli dela plaže

S podporo predlogu o odpravi nedvoumnosti glede ločevanja plaž je minister po pisanju časnika odgovoril na kritike združene opozicije, ki je v ponedeljek zahtevala umik predloga zakona iz parlamentarne obravnave. Poudarjali so namreč, da bo zakon turističnemu sektorju in zasebnikom prek koncesij omogočil privatizacijo dela obale.

Butković je v saboru poudaril, da koncesionarji ne smejo postavljati ležalnikov in teras gostinskih objektov na celotno plažo ter da ima vsak pravico do pristopa do kateregakoli dela plaže. "Nobenega govora ni o tem, da bi kdorkoli komurkoli prepovedal, da obišče neko plažo. A obstajajo plaže za posebno rabo, kot so nudistične plaže in plaže pred specializiranimi bolnišnicami, ki so ograjene, ampak to niso plaže pred hoteli ali javne plaže," je v razpravi dejal Butković.

Na Hrvaškem je trenutno 18 ograjenih plaž, kar po njegovih besedah omogoča zakon iz leta 2003. Dodal je, da bodo ograje z njih umaknili po izteku koncesij.

Kevin Trapp, Izabel Goulart
Trendi Najlepši nogometaš, brazilska manekenka in njune vragolije na plaži #foto
Hrvaška avtocesta cestnina
Novice Na Hrvaškem velika sprememba, ki bo vplivala tudi na Slovence
Ne spreglejte