Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 1. 2023,
15.41

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,24

8

Natisni članek

cestnina Hrvaška

Torek, 24. 1. 2023, 15.41

1 leto, 3 mesece

Na Hrvaškem velika sprememba, ki bo vplivala tudi na Slovence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,24

8

Hrvaška avtocesta cestnina | Sprememba, ki se obeta, je nov elektronski sistem cestninjenja v Republiki Hrvaški, ki temelji na tehnologiji samodejnega prepoznavanja registrskih tablic, poudarjajo na ministrstvu za morje, promet in infrastrukturo.  | Foto Google Street View

Sprememba, ki se obeta, je nov elektronski sistem cestninjenja v Republiki Hrvaški, ki temelji na tehnologiji samodejnega prepoznavanja registrskih tablic, poudarjajo na ministrstvu za morje, promet in infrastrukturo. 

Foto: Google Street View

Nov elektronski sistem cestninjenja bo na sosednjem Hrvaškem zaživel najkasneje konec leta 2024. Cestninjenje bo potekalo po sistemu elektronske vinjete, plačevanje z gotovino tako ne bo več mogoče. Vrednost projekta je ocenjena na okoli 500 milijonov kun oziroma nekaj več kot 66 milijonov evrov, poročajo hrvaški mediji. 

"Nov sistem elektronskega cestninjenja temelji na izbranih tehnologijah, izključuje možnost plačevanja cestnine z gotovino, za vsa tovorna vozila in motorna kolesa pa uvaja obveznost uporabe naprav v vozilu za plačilo cestnine, ki bodo omogočale lažji pretok prometa, brez ustavljanja vozil zaradi cestninjenja," je zapisano v predhodni oceni predloga zakona o cestninjenju, ki jo je hrvaško ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo poslalo v javno obravnavo. 

Hrvaška je namreč kot članica EU do 25. marca 2024 nacionalno ureditev, ki ureja področje zaračunavanja pristojbin za uporabo določene infrastrukture za vozila, dolžna uskladiti z Direktivo 2022/362. Vlada je to vključila v Državni načrt za okrevanje in odpornost (NPOO), ki predvideva financiranje projekta Elektronski sistem cestninjenja. 

V eni uri prehod do tri tisoč vozil

Na ministrstvu napovedujejo, da bo zakon ukinil možnost plačila uporabe avtocest z gotovino, kar bo posledično znižalo operativne stroške cestninjenja.

Poleg tega bodo odstranili obstoječe cestninske postaje in zapornice, kar bo prispevalo k zmanjšanju gneče na cestninskih postajah.

Podpredsednik vlade ter minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković že nekaj časa napoveduje uvedbo novega sistema cestninjenja. "Zmogljivost ročnega cestninjenja je približno 200 vozil na uro, novi sistem pa bo omogočal prehod do tri tisoč vozil," je v intervjuju za Večernji list povedal Butković.  

avtocesta, Hrvaška
Novice Hrvaška naslednje leto z novim sistemom cestninjenja
Ne spreglejte