Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 8. 2017,
10.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

Aleš Krivec pohodništvo fotografija

Petek, 25. 8. 2017, 10.46

6 let, 7 mesecev

Aleš Krivec, ljubiteljski fotograf, ki razvaja s podobami pokrajin #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Mangart  Aleš Krivec

Aleš Krivec je pred dnevi na Facebooku povabil svoje sledilce (več kot 45 tisoč jih je), naj mu z všečki pomagajo izbrati fotografijo, ki bo na njegovem koledarju za leto 2018 krasila julij. Krivec, ki se s fotografijo ukvarja ljubiteljsko, se dobro zaveda prednosti uporabe družbenih omrežij, ne omalovažuje fotografij, posnetih z mobilnim telefonom, ter razkriva, kje lahko izjemne fotografije pokrajin za osebno in komercialno rabo naložite brezplačno.

Aleš Krivec, ki ga na Facebooku lahko spremljate na profilu www.facebook.com/aleskphotography, se primarno ukvarja s spletnim oblikovanjem ter izdelavo in prodajo tem WordPress. Precej časa preživi tudi za fotoaparatom, s katerim je na preži za utrinki narave, ki imajo na družbenih omrežjih precej velik odziv.


Preberite še:


Na Facebooku je prve fotografije objavil leta 2013, a je šlo takrat bolj za šalo kot zares, pravi. "Večina 'dela' je bila opravljenega v zadnjih dveh letih, ko sem se tudi bolj resno lotil fotografije," je povedal. Pred dnevi je na Facebooku povabil k izbiri fotografije, ki bo krasila julij, in če te spremlja več kot 40 tisoč sledilcev, je logično, da bo odziv velik.

"Za spletno glasovanje sem se odločil zato, ker se v tem primeru res nisem mogel odločiti, katera izmed fotografij mi je najbolj všeč. Pa tudi zato, da bi sledilce malo opomnil, da bo koledar tudi letos na voljo in da je že v pripravi," je odločitev za poziv k spletnemu glasovanju pojasnil Krivec. Za podobno potezo se bo odločil tudi pri izbiri fotografije za april.

Zelenci v zgodnjem zimskem jutru. Foto: Aleš Krivec. | Foto: Zelenci v zgodnjem zimskem jutru. Foto: Aleš Krivec.

Krivec za fotografiranje uporablja fotoaparat Nikon D810 ter objektive Nikkor 14-24 mm, Nikkor 28-300 mm, Tamron 150-600 mm in Sigma 105 mm.

Brez občutka in zadovoljive opreme ne bo šlo

Večinoma se loteva fotografiranja pokrajine. Kaj po njegovem mnenju naredi dobro krajinsko fotografijo? "Osnova zanjo sta prav gotovo občutek za fotografiranje, ki ga pridobiš z izkušnjami, in vsaj zadovoljivo dobra oprema," odgovarja.

K izboljšanju občutka po njegovem prispevajo tudi obdelovanje fotografij ter dnevni odmerek dobrih fotografij drugih fotografov in preučevanje njihove tehnike ter pristopa.

Kliknite za ogled "time-lapse" zgodba o narcisah z Golice, ki je zbrala več kot 70 tisoč ogledov:

Nočna zgodba, povsem druga zgodba

Povsem druga zgodba je nočna fotografija, poudarja. "Brez dobre opreme je precej težje narediti kakovostno fotografijo, ki bi natisnjena v večjem formatu. V tem primeru potrebujete predvsem opremo, s katero lahko naredite kakovosten posnetek s čim manj šuma pri visoki svetlobni občutljivosti (ISO). Pri tovrstni fotografiji je poleg občutka in opreme potrebna tudi želja po tem, da sredi noči stojite sredi ničesar."

Prihod Rimske ceste:

Igra narave

Pravi, da k nastanku fotografij, ki so mu najljubše, veliko prispeva tudi narava s svojimi pogoji, še posebej tistimi, ki so čim bolj nevsakdanji. "Na primer, ko se čisto nepričakovano megla razkadi in jutranje sonce osvetli samo določene predele pokrajine."

Pri nekaterih fotografijah je potrebno veliko predpriprav in načrtovanja vnaprej, poudarja. "Recimo, če želimo posnetek gora, nad katerimi je Rimska cesta, medtem ko goro ravno prav osvetljuje zahajajoča luna, je treba nujno upoštevati položaj Rimske ceste (ki se tako kot položaj lune in sonca v letih spreminja). Popoln posnetek določene lokacije je tako mogoč zgolj nekajkrat letno. Eden takih je na primer posnetek Mangarta."

Nočni posnetek Mangarta. Foto: Aleš Krivec. | Foto: Nočni posnetek Mangarta. Foto: Aleš Krivec.

Aleš Krivec o tem, kaj ga na fotografiji najbolj pritegne:

"Imam kar nekaj fotografij, ki so mi všeč. Na primer fotografija macesnovega gozda. Ta spada v  zgoraj opisano kategorijo fotografij, ki nujno potrebujejo prispevek narave v podobi izjemnih razmer. Pokrajina, ki na običajen dan ne bi bila videti nič tako zelo posebnega, je v posebnih okoliščinah zasijala v vsej svoji veličini.

Magični gozd spomladi. Foto: Aleš Krivec. | Foto: Magični gozd spomladi. Foto: Aleš Krivec.

Drug primer spada pod tisto kategorijo, pri kateri je treba načrtovati vnaprej, uporabil pa sem tudi preprost rekvizit (svečo), s katerim sem lepo osvetlil kočo spodaj. Če bi na primer uporabil svetilko, bi bila svetloba močnejša in sence trše.

Planina Javornik z Rimsko cesto. Foto: Aleš Krivec. | Foto: Planina Javornik z Rimsko cesto. Foto: Aleš Krivec.

Izpostavil bi še fotografijo, ki je letos precej naključno nastala na Ajdni. V daljavi sem opazil nevihto nad Julijci. V želji, da bi ujel kakšno strelo, sem fotoaparat nastavil na intervalometer (samodejni posnetki vsako sekundo) in upal, da bo na enem ujeta tudi strela. Na srečo se je to uresničilo in nastala je ena izmed mojih najljubših fotografij."

Nevihta nad Ajdno. Foto: Aleš Krivec. | Foto: Nevihta nad Ajdno. Foto: Aleš Krivec.

Tudi s telefonom je mogoče posneti dobro fotografijo

V zadnjih letih fotoaparate vse bolj izpodrivajo kakovostni mobilni telefoni ter dodatno obdelovanje fotografij z najrazličnejšimi filtri. Krivec meni, da gre za logično sledenje napredku.

"Mobilni telefoni sicer ne bodo nikoli konkurirali fotoaparatom višjega razreda, še posebej če želimo fotografijo natisniti na 100 krat 70 centimetrov velik plakat, je pa z njimi mogoče posneti dobre fotografije," pravi.

Bovški Gamsovec. Foto: Aleš Krivec. | Foto: Bovški Gamsovec. Foto: Aleš Krivec.

Všeč mu je, da je danes tako preprosto posneti fotografijo, saj na tak način prek Instagrama in Facebooka na primer skupine Hribolazec izve za veliko lokacij, ki jih sicer ne bi poznal.

Tudi sam precej spretno izkorišča priljubljenost družbenih omrežij. "Facebook je v zadnjih letih postal glavna platforma za predstavitev fotografij in produktov, kot so koledarji in tiskane fotografije. Lani sem večino koledarjev prodal ravno prek Facebooka, saj je tam takšen izdelek najlažje predstaviti," priznava.

Priložnost za brezplačno fotografijo

Krivec na spletni strani DreamyPixel vsak teden objavi tri fotografije, ki so na voljo povsem brezplačno in jih lahko uporabniki izkoristijo za kakršnekoli namene želijo, tudi za komercialno rabo.

 

Ne spreglejte