Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 2. 2016,
7.36

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Fakulteta za management

Natisni članek

advertorial možgani učenje spomin študij menedžment management Fakulteta za management

Četrtek, 11. 2. 2016, 7.36

2 meseca, 1 teden

Učenje: kako pospešiti delovanje možganov?

Vsebino omogoča Fakulteta za management

Preden se lotite učenja, si preberite nekaj trikov, kako pospešiti pomnjenje in kako poskrbeti, da bodo možgani še bolj učinkoviti.

Že v srednji šoli se srečamo z zajetnimi učnimi gradivi, ki jih morajo naši možgani predelati in jih shraniti, da nam bodo koristili pri nadaljnjem delu in v življenju. Vse prevečkrat se učenja lotevamo z danes na jutri, kampanjsko, čeprav znanstveniki ugotavljajo, da je to najmanj učinkovit način študija.

Bi se učili drugače, če bi vedeli, da smo lahko uspešnejši?

Možgani imajo skoraj neverjetne sposobnosti učenja. Izkoristimo jih. Uporabimo nekaj preverjenih ukrepov za lažje učenje. Koristili nam bodo na poklicni poti, še toliko bolj, če bomo delali v višjem ali srednjem menedžmentu, ki zahteva stalno izpopolnjevanje.

• Trik #1: Občasno izklopite računalnik. Večkrat pišite z roko. Pisanje na roko v možganih aktivira številne povezave, kar nam lahko samo koristi. Možganske povezave se krepijo zaradi gibanja roke, ki ga opazujemo z očmi in občutimo s prsti, ko držimo pisalo in se premikamo po papirju. Pisanje in branje tako vključuje številne čute, ki jih s pisanjem s tipkovnico zanemarimo.

• Trik #2: Selekcionirajte. Ločite pomembne informacije od manj pomembnih. Informacije ponazorite grafično, posamezne ideje asociativno povežite z različnimi pojmi. Preverjajte pri sebi, koliko določeno snov razumete.

• Trik #3: Pretiran optimizem nas poleni. Malce negativne nastrojenosti nas motivira k učenju. V reviji Journal of Organizational Behavior (revija o poklicnem/delovnem vedenju založbe John Wiley & Sons) so objavili članek, ki je raziskoval način razmišljanja in zagnanost za učenje. Odkrili so, da dobra volja lahko tudi škodi spominu.

• Trik #4: Pred preverjanjem znanja poiščite družbo. Vsaj deset minut klepetanja z nekom (v živo) izboljša našo učinkovitost in zmogljivost. Bolj družabni posamezniki imajo boljše kognitivne sposobnosti.

• Trik #5: Privoščite si sladek napitek, a ob pravem trenutku. Od pol ure do eno uro pred začetkom učenja popijte nekaj sladkega. Možgani bodo to izkoristili za boljše pomnjenje prebranih podatkov.

• Trik #6: Izklopite glasbo. Študija v reviji Psychology of Music (psihologija glasbe) razkriva, da zvoki v ozadju slabo vplivajo na sposobnost učenja in spomin.

• Trik #7: Ne študirajte v skupini. Rezultati skupinskega učenja niso tako bleščeči – med skupinskim učenjem si pridobimo manj iztočnic za poznejši priklic podatkov, kot bi si jih, če bi se učili sami.

• Trik #8: Ne poskušajte se naučiti preveč snovi naenkrat. Razporedite učne ure na daljše obdobje in se izognite kampanjskemu učenju, saj ne daje dobrih rezultatov.

• Trik #8: Otroci radi krilijo z rokami, ko nekaj razlagajo. Odkrili so, da kretnje med učenjem pomagajo utrjevati naučeno snov. Kretnje lahko predstavljajo materializirano obliko novih idej, ki jih moramo usvojiti.

• Trik #9: Med učenjem si privoščite dremež. Raziskave univerze Berkeley so potrdile tezo, da se med spanjem izprazni možgansko skladišče za kratkoročni spomin. S tem naredimo prostor za nove informacije. Informacije, podatki so začasno shranjeni v hipokampusu, delu strukture možganov, ki sodeluje pri oblikovanju in priklicu spominov. Potem spomini odpotujejo v prefrontalni korteks ali čelni reženj, ki skrbi za procesiranje informacij.

• Trik #10: Čečkajte. Analize so pokazale, da osebe, ki med intelektualno aktivnostjo čečkajo, lahko prikličejo 30 odstotkov več informacij kot "nečečkači".

Če nas čaka obdobje intenzivnega učenja, si zapomnimo, da bomo morali informacije, ki smo jih srkali čez dan, večkrat nesti s seboj v posteljo, zato se vsakega učenja lotimo pravočasno. Prvi prijavni rok za vpis na fakultete že poteka, pripravite se na novo etapo na svoji karierni poti.

Ne spreglejte