Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 10. 2016,
16.43

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

1

Natisni članek

knjige Nazaj v šolo branje Darja Lavrenčič Vrabec

Torek, 4. 10. 2016, 16.43

3 leta, 8 mesecev

Knjižni namigi

TOP 20: knjige, ki otrokom razširjajo obzorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

1

Branje otrok učenje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ste se kdaj znašli v zagati, kako otroku razložiti temo, o kateri še odrasli nimajo pojma? Poleg pogovora in učenjem z izkušnjo je eden od načinov tudi prebiranje poučne literature, ki pereče teme približuje mladim, starejše pa ponovno opominja nanje. Objavljamo seznam 20 naslovov.

Kaj slovenski knjižni trg ponuja mlademu bralcu? Po besedah vodje Pionirskega centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo v Mestni knjižnici Ljubljana Darje Lavrenčič Vrabec je družbeno angažiranih knjig za otroke in mladostnike precej, iz leta v leto več, a je kakovostnih še vedno premalo.  

Otroci bi morali prebirati tudi poučne knjige, saj vzbujajo empatijo, spodbujajo kritično misel in razmišljanje in otrokom širijo obzorja. | Foto: Thinkstock Otroci bi morali prebirati tudi poučne knjige, saj vzbujajo empatijo, spodbujajo kritično misel in razmišljanje in otrokom širijo obzorja. Foto: Thinkstock

"Veliko je prevodov, še več pa bi si želeli izvirno slovenskih del za otroke in mlade. V ta namen smo predlani v javnost poslali apel in opozorili, da poučne knjige za otroke, še posebej izvirno slovenske poučne mladinske knjige, izginjajo. Mislim, da jih danes potrebujemo bolj kot kdajkoli," poudarja Lavrenčič Vrabčeva. Takšne knjige namreč odpirajo oči,  "so vzgoja srca", vzbujajo empatijo, kritično misel in razmišljanje in pripomorejo k razumevanju aktualne družbene situacije.


Preberite še:


Vodja Pionirske-centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo v Mestni knjižnici Ljubljana Darja Lavrenčič Vrabec pravi, da je družbeno angažiranih knjig za otroke in mladostnike veliko, a da je kakovostnih še vedno premalo.   | Foto: Vodja Pionirske-centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo v Mestni knjižnici Ljubljana Darja Lavrenčič Vrabec pravi, da je družbeno angažiranih knjig za otroke in mladostnike veliko, a da je kakovostnih še vedno premalo.

Da bo izbira lažja

Zbrali smo nekaj naslovov del, ki bi šli vašim otrokom (tistim najmlajšim pa vse do odraščajočih mladostnikov) lahko v bralno slast in bi hkrati nahranili njihovo radovednost.

 | Foto:

SLOLvenski klasiki

Avtor: Boštjan Gorenc Pižama
Založba: Cankarjeva založba

Znani stand up komik Boštjan Gorenc Pižama se je v knjigi SLOLvenski klasiki lotil 50 literarnih klasikov in jih interpretiral času primerno. S 5.000 prodanimi izvodi v letu 2016 je to letos najbolj prodajana knjiga Cankarjeve založbe.

Od genov do zvezd

Avtor: Sašo Dolenc

Ilustrator: Igor Šinkovec
Založba: Cankarjeva založba

Knjiga Od genov do zvezd je zbirka izbranih in novih zgodb s številnih področij moderne znanosti avtorja Saše Dolenca, sicer fizika in filozofa, ki se ukvarja predvsem z zgodovino in filozofijo znanosti in urednika Kvarkadabre – spletnega časopisa za tolmačenje znanosti.

V delu Od genov do zvezd razkriva na primer, kako smo Slovenci zasnovali kitajski internet, v čem se ljudje razlikujemo od živali, kako veliko je vesolje, kaj je iztrebilo dinozavre, kako doma vzgojiti genija, zakaj človeštvo napreduje, kako zaznati življenje na tujem planetu in podobno. Knjiga bo letos dobila priznanje zlata hruška v kategoriji izvirna slovenska mladinska poučna knjiga.

Ta svet je lahko boljši – Kako sem hčeri razložil gospodarstvo

Avtor: Janis Varufakis
Založba: Cankarjeva založba

Janis Varufakis je profesor ekonomije in nekdanji grški finančni minister, ki je glasoval proti varčevalnim ukrepom in februarja 2016 ustanovil vseevropsko demokratično gibanje. S knjigo Ta svet je lahko boljši skuša osnove gospodarstva razumljivo in zabavno pojasniti svoji najstniški hčeri in njenim vrstnikom in kot so nam zaupali naši sogovorniki, je bil pri tem zelo uspešen. 

Knjiga je primerna za vse, ki jih med drugim zanima, kaj je denar in zakaj potrebuje demokracijo, kako se rojevajo finančne krize, zakaj v današnjem svetu vladata krivica in neenakost ter kako ukrepati, da bi svet obrnili na bolje.

Po besedah Lavrenčič Vrabčeve je to  knjiga, ki bi jo morali prebrati vsi pedagogi in starši, knjiga, ki odpira nov pogled na ekonomijo in sodobno družbo ter spodbuja različne poti razmišljanja, ki bi v svetu dejansko lahko kaj tudi spremenila.

"Začeti je treba pri mladih, ki predstavljajo našo prihodnost, zato, da bi svet imel možnost postati vsaj malo bolj human in pravičen. Začeti je potrebno z izobraževanjem, s kritično mislijo, resnicoljubnostjo in  s pogumom,  da se ne bi bali tako kot sedanji odrasli  sprememb, sploh če so nujne, utemeljene, in vodijo v boljšo prihodnost," poudarja Vrabčeva.

 | Foto:

Kako sem otrokom razložil demokracijo

Avtor: Miro Cerar
Založba: Cankarjeva založba

Knjigo Kako sem otrokom razložil demokracijo je napisal aktualni predsednik slovenske vlade Miro Cerar. V njej se demokracije loteva zelo postopoma, od prvih pojmov do zelo konkretnih oblik v našem vsakdanjem slovenskem življenju, razloži demokracijo kot obliko družbene ureditve. Nazorno pove, kakšne so njene prednosti in zakaj je, v primerjavi z drugimi ureditvami, najbližja sodobnemu pojmovanju človekovih pravic.

Knjiga je bila nagrajena z zlato hruško, znakom kakovosti otroških in mladinskih knjig, in je pogosto darilo za tiste učence, ki vseh devet let uspešno opravljajo bralno značko in si pridobijo naziv zlati bralec ali zlata bralka.

NK Svoboda

Avtor: Žiga X. Gombač
Založba: MIŠ

Mladinski roman NK Svoboda je napeta zgodba o begunski problematiki - zasnovana je kot prvoosebna pripoved dveh mladih junakov, Slovenca Aneja in Sirca Sabija, ki ga je vojna doma pognala na beg, v svet, njuni poti pa se srečata poleti na grškem otoku Kos -, o (ne)odgovornih odraslih, nogometu, o prijateljstvu in človečnosti. 

Za njenega avtorja, mladinskega pisatelja Žigo X. Gombača, je izredno pomembna, saj je v njej izpostavil vrednote, kot so strpnost, prijateljstvo, spoštovanje in človečnost. Spremno besedo je napisal novinar Boštjan Videmšek, ki že več let pozorno in senzibilno spremlja begunsko problematiko, ki jo tudi sam obravnava v knjigi z naslovom Na begu.

Vroči novi svet

Avtorica: Lučka Kajfež Bogataj
Založba: Cankarjeva založba

Zlato hruško je pridobila tudi knjiga klimatologinje Lučke Kajfež Bogataj z naslovom Vroči novi svet. Knjiga je namenjena tistim bralcem, ki bodo morali odživeti in sproti uravnavati posledice zadnjih dveh stoletij rasti na račun rabe in zlorabe naravnih virov.

Po besedah Lavrenčič Vrabčeve avtorica nagovarja mlade bralce v želji, da bi jih izobrazila in ozavestila o okoljskih spremembah, tudi zato, da bi bilo njihovo ravnanje s planetom Zemlja odgovornejše, da jim ne bi bilo vseeno, kaj se na njem dogaja.

 | Foto:

Zakaj narodi propadajo

Avtor: Daron Acemoglu, James A. Robinson
Založba: UMco

V odmevni družbeno angažirani knjigi Zakaj narodi propadajo ekonomista Daron Acemoglu in James A. Robinson obravnavata vprašanje: Zakaj so nekateri narodi bogati, drugi pa revni? Knjiga je primerna tudi za odraščajoče mladostnike.

Civilizacija

Avtor: Niall Ferguson
Založba: UMco

V družbeno angažirani monografiji Civilizacija britanski zgodovinar Niall Ferguson skuša razvozlati pogosto zastavljeno vprašanje: kateri so tisti razlogi, ki so privedli do prevlade zahodne civilizacije nad preostalim svetom v relativno kratkem času od leta 1500 pa do današnjih dni.

Monokultura

Avtor: F. S. Michaels
Založba: UMco

Avtorica F. S. Michaels v knjigi Monokultura skuša odkriti, na kakšen način se je v zadnjih desetletjih človekov način življenja v zahodni civilizaciji povsem prežel z ekonomskim načinom razmišljanja, kar je, kot pravi sama, zgodba, ki je preglasila vse druge.

 | Foto:

Planet voda

Avtorica: Lučka Kajfež Bogataj

Ilustrator: Izar Lunaček

Založba: Cankarjeva založba

Knjigo je Lučka Kajfež Bogataj napisala, Izar Lunaček pa ilustriral z mislijo na to, da moramo svoj odnos do vode čim prej spremeniti oziroma bolj ceniti. Knjiga opozarja na prihodnost vodnega kroga, ki ga bodo zaznamovale podnebne in demografske spremembe, in na čas, ko bo čista pitna voda postala najbolj iskan naravni vir na planetu.

Vsi tukaj, vsi skupaj

Avtorica: Anja Tuckermann

Ilustrator: Tine Schulz

Založba: Zala

Po knjižni predlogi v Mini teatru pripravljajo predstavo.

Požar

Avtorica: Neli Kodrič Filipić

Ilustratorka: Bojana Dimitrovski Požar

Založba: Mladinska knjiga

Slikanica Požar pripoveduje o ljudeh, ki so izgubili dom, ki si po težkih preizkušnjah zgradijo novo bivališče in na široko odprejo vrata vsem prišlekom. Odpira pomembne in aktualne teme o sobivanju, strpnosti in drugačnosti.

 | Foto:

Kako se je pogumni očka nehal bati tujcev

Avtor: Rafik Schami

Ilustrator: Ole Konnecke

Založba: Zala

Po knjižni predlogi v Mini teatru pripravljajo predstavo.

Velika knjiga o družinah

Avtorica: Mary Hoffman

Ilustratorka: Ros Asquith

Založba: Didakta

Avtorica Mary Hoffman v knjigi Velika knjiga o družinah skozi otroške oči opisuje različne elemente družinskega življenja, ki je danes precej drugačno kot nekoč. Družin je zdaj skoraj toliko, kot je barv v mavrici, so zapisali pri Didakti. Gre za svež in optimističen pogled na sodobne družine. 

Zakaj se družine razidejo

Avtorica: Jane Bingham

Založba: Grlica

Knjiga Zakaj se družine razidejo se loteva večplastnega problema ločitve. Osvetli ozadje problematike skozi spekter različnih okvirov in jih še podkrepi s primeri iz življenja, in dejstvi z različnih raziskav. Razloži, zakaj nekatere družine in partnerstva razpadejo, in kaj se zgodi z otroki, ko se njihovi starši razidejo.

 | Foto:

Zakaj ljudje ustrahujejo?

Avtor: Adam Hibbert

Založba: Grlica

V knjigi Zakaj ljudje ustrahujejo so zbrane vse najpomembnejše informacije o ustrahovanju, o tem, kako ustrahovalci delujejo in kako se spopasti s tem problemom. Pojasnjuje, kdo so ustrahovalci, in ugotavlja, zakaj so nekateri pripravljeni žaljivo ravnati z nedolžnimi žrtvami, ki jih z ničemer niso izzvale.

Utišajmo nasilje

Avtor: Sylvie Girardet

Ilustrator: Puig Rosado

Založba: Didakta

Knjižica z veliko humorja predstavi zelo resne teme: nestrpnost, ustrahovanje, zavračanje drugačnosti, obtoževanje, prepire. Avtorica otrokom pokaže, kako se lahko situacije končajo, če ravnamo nasilno, potem pa predlagata pozitivne in nenasilne rešitve zapletov. Na koncu vsake zgodbe so vprašanja in iztočnice za razmislek.

Vse naše družine

Avtorica: Alexandra Maxeine

Ilustratorka: Anke Kuhl

Založba: Mladinska knjiga

Razgibana in duhovita slikanica, ki je leta 2011 prejela nemško nagrado Deutscher Jugendliteraturpreis za najboljšo poučno slikanico, v Sloveniji pa precej razburkala mnenje javnosti, opisuje različne oblike sodobnih družin.

 | Foto:

Zbirka knjig Blazno resno o seksu, o šoli, slavni, zadeti

Avtorica: Desa Muck

Ilustrator: Matej DeCecco

Založba: Mladinska knjiga

V zbirki knjig Blazno resno o … se avtorica Desa Muck duhovito in sproščeno loteva problemov, ki vznemirjajo najstnike. Tudi zato, da bi jih obvarovala pred strahom ali odporom do resnih tem. Zbirka je prodajna uspešnica. Knjige so skupaj dosegle naklado več kot 60 tisoč prodanih izvodov.


Apel je obrodil sadove

Prej omenjeni apel je očitno obrodil sadove, saj Darja Lavrenčič Vrabec na slovenskem knjižnem trgu že opaža znake izboljšanja stanja. To se kaže v več primerih odličnih izvirno slovenskih mladinskih poučnih knjig, ki so prejele znak kakovosti zlata hruška (to je edino priznanje v Sloveniji, ki nagrajuje tovrstne knjige), ki ga podeljuje Mestna knjižnica Ljubljana.

Odrasli moramo poskrbeti, da poučne knjige pridejo do otrok

Odgovornost nas odraslih je, da  takšne knjige, mnoge imajo tudi terapevtske učinke (še posebej če govorimo o problemu nasilja v družini, med vrstniki, zlorabe in podobno), pripeljemo v otroška naročja, poudarja.  To namreč niso knjige, po katerih bi otroci posegali samoiniciativno, zato je vloga mentorjev in staršev, da jih nanje usmerijo, ključnega pomena. "Gre za knjige, ki terjajo kakovosten pogovor o prebranem," dodaja Lavrenčič Vrabčeva.

Poučne knjige si bralci izposojajo in kupujejo manj pogosto kot leposlovne. | Foto: Thinkstock Poučne knjige si bralci izposojajo in kupujejo manj pogosto kot leposlovne. Foto: Thinkstock

Poučne knjige so manj iskane kot leposlovne

Po besedah Roka Gregorina, analitika pri Mladinski knjigi, podatki kažejo, da se poučne knjige (delimo jih na enciklopedične, ki mladim pomagajo na primer pri pripravi plakata ali seminarske naloge, in publicistične, ki jih mladina prebira iz lastnih vzgibov, lep primer so SLOLvenski klasiki) v knjižnicah, enako velja tudi za prodajno uspešnico Od genov do zvezd, izposojajo slabše kot večina leposlovnih knjig. Enako velja tudi pri knjigah za odrasle, kjer si bralci izposojajo precej več leposlovja kot stvarne literature.

Ne spreglejte