Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 3. 2018,
4.04

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Natisni članek

mačke

Sobota, 24. 3. 2018, 4.04

6 let, 1 mesec

Ste vedeli, da imajo mačke na vas zdravilen učinek? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Mačke so izjemna bitja - navdihujejo nas s svojo iznajdljivostjo in lepoto. Častili so jih že stari Egipčani, pa lahko nas tudi zdravijo. Predejo namreč na frekvenci, ki ima za človeka številne zdravilne učinke. Zmanjšujejo stres, umirjajo težave z dihanjem, zdravijo pa tudi srčne težave, saj imajo lastniki mačk 40 odstotkov manj srčnih infarktov.

Video: Planet TV


Novinarka Planet TV Anja Ciglarič je obiskala nekaj pasemskih mačjih lepotic, ki jih lahko že ta konec tedna občudujete na Mednarodni razstavi mačk v Ljubljani.

Mačka, ki se obnaša kot pes

Martina Strmole se je pred desetimi leti zaljubila v nežne velikane - pasmo maine coon. "Ko začneš s tem in imaš prve mladiče, je to zasvojenost," pravi. Maine cooni so prijazne in tihe muce. Martina jim pravi kar kužmucki, saj se jih da "navaditi na povodec, prinašajo žogico in so zelo prilagodljivi. Vsepovsod gredo s človekom, niso vezani na hišo, ampak na lastnika". Maine cooni so ena od okoli 20 pasem, ki bodo ta konec tedna sodelovale na mačji razstavi v prestolnici.

Kako mačje lepotice pripravijo na razstavo

Tam bodo tudi lepotice pasme ragdoll Tine Testen. "Poleg lepote seveda imajo takšen karakter, da se na rokah popolnoma sprostijo, od tod tudi ime ragdoll - lutka iz cunj. Imajo modre oči, svileno dlako, siamski vzorec je v treh različicah," pripoveduje. Njeno srce so ukradle pred 18 leti. Najbrž si lahko predstavljate, da je priprava mačke na razstavo proces. "Mačke skopamo, jih pripravimo s posebnimi šamponi, na razstavi pa si malenkost pomagamo še s pudrom," pravi Testenova. 

Lepota ni najpomembnejša

A na razstavah lepota ni najpomembnejša. "Na razstavi se ne ocenjuje lepota, kot zmotno večina ljudi misli, ampak se ocenjuje skladnost s standardi pasme," razlaga Martina Strmole.


V oddaji Dan. sta bila gosta tudi Božidar Grigić, vodja razstave mačk, ki je ta konec na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, ter lepotica, norveška gozdna mačka. Grgić je med drugim spregovoril o tem, kaj vse je mogoče videti na razstavi, kakšna je posebnost norveške gozdne mačke in kaj sodniki ocenjujejo pri mačkah. Več pa v spodnjem videoprispevku. 

Pet najbolj znanih mačk

Mačke so nove zvezde interneta in družbenih omrežij, nekatere pa se prav dobro znajdejo tudi na modni sceni. Vse naj bi tičalo v stoletja dolgem udomačevanju in evoluciji mačke. Predstavljamo vam pet najbolj znanih mačk: 

1. Birmanska mačka Choupette je mačka oblikovalca Karla Lagerfelda in nastopa tudi na njegovih izdelkih. Na Twitterju in Instagramu ji sledi več kot sto tisoč ljudi. Svoje postelje ne zapusti za manj kot milijon funtov.

2. Mačka Grumpy je ena največjih zaslužkaric na svetu. Njen izraz je posledica mačje pritlikavosti in krivega ugriza. Ima več kot dva milijona sledilcev na Instagramu in je prva na Forbesovi lestvici najvplivnejših med hišnimi ljubljenčki, vredna okoli sto milijonov dolarjev.

3. Mačka Meredith je mačka slavne pevke Taylor Swift.

4. Maček Bob je postal slaven, saj je glasbeniku in prodajalcu časopisa z londonskih ulic spremenil življenje. O tem so posneli tudi film.

5. Maček Maru je zaobljeni maček iz Japonske, ki obožuje kartonaste škatle. Na spletu je skupno zbral že več kot 200 milijonov ogledov.

Ne spreglejte