Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 3. 2018,
4.09

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

4

Natisni članek

enakopravnost spolov ženske ženske IPES #OnZanjo Mirko Mayer

Četrtek, 22. 3. 2018, 4.09

6 let, 1 mesec

Mirko Mayer o nadlegovanju v šoli: Kot oče si ne predstavljam, kaj bi naredil #video #OnZanjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

4

Mirko Mayer | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Zgodbe, kako starejši profesor z zanimanjem opazuje svoje najstniške učenke, ki se iz deklet spreminjajo v ženske, niso le izmišljotine iz knjig ali filmov. Osvajanje profesorja je na lastni koži pri 16 letih izkusila Marja in z nami delila svojo zgodbo, ki je zlepa ne bo pozabila.

Ženske so tudi v mladih letih tarča neprimernih opazk in pogosto deležne neprimerne obravnave. Ne le vrstnikov, včasih se do njih tako vedejo celo starejši moški.

Izkušnjo, ki ji je zamajala tla pod nogami, je z nami delila 26-letna Marja. Kot srednješolko jo je namreč osvajal profesor kemije, in to za zaprtimi vrati svojega kabineta. V njeno kožo se je postavil voditelj Mirko Mayer.

Kako je videti, ko zgodbo namesto dekleta prebere moški:

Kot oče osemletne deklice si težko predstavljam svojo reakcijo, če bi mi objokana, pretresena doma zaupala takšno zgodbo. (Mirko)


To pa je resnična zgodba 26-letne Marje:

Po uri me je profesor kemije poklical v svoj kabinet. Kemijo sem imela rada, profesorja pa sem le stežka prenašala. Njegova predavanja so redko zares pojasnjevala čarobni svet kemijskih elementov in spojin. Prevladovali so surove šale na račun žensk, osladni namigi mojim sošolcem, ki so takrat odraščali iz fantov v moške, poželjivi pogledi po srednješolkah.

Z izdatno mero odpora sem takrat vstopila v kemijski kabinet, koraki sošolcev in sošolk so se oddaljevali, hiteli na malico. "Veš, v tebi vidim nekaj več," je začel. Gledala sem v tla. "Sedi," je velel. "Vidim, da se pogosto ne strinjaš z menoj. Kdaj pa kdaj se pošalim, takšen pač sem. Ne jemlji me tako resno. Jaz imam ženske rad," je nadaljeval in se naslonil na mizo poleg mene. "Zelo rad. In ne maram, da do mene gojijo kakšno posebno zamero. Še posebej, če so takšne, pametne."

Premaknil se je še malo bliže, kar me je pognalo s stola. Stekla sem iz kabineta, do hrane mi ni bilo, odmor sem preživela na stranišču. Kemijo sem začela obiskovati v paralelki. Nikoli pa nikomur nisem povedala, zakaj sem se, takrat 16-letnica, tako odločila.


Kaj bi se zgodilo, če bi moški vsak dan doživljali to, kar doživljajo ženske? Če si ne želiš resne zveze, temveč ti bolj ustreza neobvezujoča zabava med rjuhami z različnimi moškimi, veljaš za "lahko". Za dobro jutro ti žvižgajo, ker nosiš krajše krilo, v službi bolj kot tvoje delo cenijo to, kako si videti, na koncu dneva pa ti še taksist reče, da se lahko za tarifo dogovorita kako drugače. Ko te zgodbe prebere moški v prvi osebi, se sliši nelogično, celo nesmiselno.

Mesec marec zato posvečamo ženskam in njihovim resničnim zgodbam. V sodelovanju z Inštitutom za proučevanje enakosti spolov (IPES) smo po vzoru Združenih narodov ustvarili kampanjo #OnZanjo, v okviru katere hočemo svetu in moškim pokazati, da moški v ženskah prevečkrat vidijo spolni objekt. Združeni narodi so svojo kampanjo, imenovano Heforshe, začeli leta 2014, podprli pa so jo tudi mnogi svetovno znani zvezdniki, kot sta Emma Watson in Matt Damon. Z njo so hoteli opozoriti, da v sodobnem času še vedno ni popolne enakosti med spoloma in da se žensk še vedno držijo določeni na spol vezani stereotipi.

Kako bi torej bilo, če bi bile vloge obrnjene? Če bi se neka situacija, ki jo imajo mnogi še vedno za tipično žensko, zgodila moškemu? V te se je vživelo 17 znanih Slovencev.
Ne spreglejte